Boyhood (2014)

10 filmova koje teško možete pogledati samo jednom

Iako je ovaj popis plod neskrivene i neizbježne subjektivnosti, radi se o filmovima koji zaista ostavljaju snažan dojam, na ovaj ili onaj način i nemoguće ih je gledati samo jednom. Na um mi pada citat iz Stoneovog filma o Doorsima kad Morrison opisuje sebe kao komet koji se iznenada pojavi i zapali noćno nebo takvom svjetlošću da zaslijepi sve, a potom u sekundi nestane tako da je jedino što u čudu možete reći: “What the fuck was that?”

10. Boyhood (2014.)

Sniman preko 12 godina s istom glumačkom postavom, film prati odrastanje jednog dječaka. Ova originalna ideja vrlo je uspješno izvedena i djeluje kao da pomiče granice između fikcije i stvarnosti, odnosno, spaja ih u neku novu kategoriju. Upravo zato, film je, u najvećem dijelu, lišen pretencioznosti ,velikih i invazivnih moralnih i životnih lekcija te ocrtava promjenu kao jedinu konstantu u ljudskom životu.

9. The Room (2003.)

Jedan kritičar je ovaj film opisao definirao kao Građanina Canea loših filmova. Osim da se radi o ljubavnom trokutu, teško je, možda i nemoguće, reći išta više…

8. Strah i prijezir u Las Vegasu/Fear and Loathing in Las Vegas (1998.)

Nastao prema djelu čuvenog gonzo novinara Huntera S. Thompsona, režirao ga je bivši montipajtonovac Terry Gillingham, a glume Johnny Depp i Benicio del Toro. Ukratko, dvojica prijatelja kreću na sumanuto i psihodelično putovanje u Las Vegas trpajući u sebe sve moguće supstance do kojih mogu doći, ali ponajviše LSD. U području koje je premutno za racio, negdje između trenutaka briljantne lucidnosti i banalnog drogiranog trabunjanja i halucinacija, smjestio se razlog zbog kojeg mnogi vole ovaj film.

7. Donnie Darko (2001.)

Bezvremenski klasik, iz nekog razloga, pogotovo za adolescenciju – najveseliju fazu kroz koju prolazi ljudsko mladunče. Donnie (Jake Gyllenhaal) je hipersenzitivni, introventirani pubertetlija misterioznog pogleda kojemu se ukazuje dijabolični zec koji mu kaže da će kraj svijeta biti za točno 28 dana. Da li se radi o zajebanciji, attention whoringu, paranoidnoj šizofreniji, bogu ili paralelnim dimenzijama – najbolje je pogledati i uvjeriti se u svoja dva oka…

6. Trgovci II/Clerks II (2006.)

Priča o dvojici prodavača (Dante i Randall) gdje se vulgarni humor miješa s egzistencijalističkim pitanjima i referencama na popularnu kulturu. Jay i Silent Bob su prisutni kao i u prvom dijelu, a Rosario Dawson daje na estetskoj dimenziji. Inače, rijetkost je da je jedan nastavak bolji od prvog dijela; a ako ima boga, bit će i treći koji će nadmašiti dvojku. U klipu je zanimljiva rasprava između ljubitelja Gospodara prstenova te Ratova zvijezda…

5. 24 hour party people (2002.)

Priča o Madchesteru – glazbenoj sceni Manchestera na prijelazu iz osme u devetu dekadu prošlog stoljeća – iz perspektive Tonyja Wilsona (glumi ga sjajni Steve Coogan), alfe i omege cijele priče. Film prati Wilsonove štićenike, najprije Joy Division, a nakon Curtisove smrti Happy Mondayse. Izrazito zabavan i duhovit film – u jednoj sceni Wilson i ekipa iz Joy Divisiona se voze u automobilu i pričaju o najgorim imenima bendova za koje su čuli….

4. Balkanski špijun (1984.)

Smještena u zadnju deceniju socijalističke Jugoslavije, radnja prati Iliju Čvorovića (kojeg je briljantno utjelovio Danilo Bata Stojković), razočaranog i paranoidnog čovjeka koji je uvjeren da je njegov podstanar agent imperijalističkih sila koji radi na rušenju države i socijalizma. Unatoč povremenom slapstick humoru, ovaj film je jedan zaista inteligentan i duhovit testament jednog vremena. Po svojoj formi radi se o crnoj komediji, iako je zapravo riječ o tragikomediji, žanru koji je najsličniji životu i najidealniji za umjetničko prikazivanje crne rupe Europe .


3. Dogville (2003.)

Prvi dio von Trierove “američke trilogije”. Mlada žena (Nicole Kidman) u bijegu nađe utočište u malom gradiću na američkom Stijenjaku tijekom Velike depresije. Film je zapravo u obliku kazališne predstave jer je sniman na jednoj lokaciji, odnosno, na podu su kredom iscrtani tlocrti kuća, grmovi, psi i sl. Taj gradić je mali socijalni mikrokozmos koji pokriva sve tipove ljudi i ljudskih karaktera, a film je studija ljudske prirode koja svoje pravo lice otkriva pod povoljnim okolnostima – upravo zbog toga kraj filma predstavlja priličan i perverzan užitak za gledatelja.

2. Veliki Lebowski/The Big Lebowski (1998.)

U rječniku pod pojmom “kultni film”, ovo djelo braće Cohen, stajalo bi u zagradi kao primjer. Radi izbjegavanja spoilera, zbog one šačice sretnika na svijetu koji gu još nisu nikad gledali, dovoljno je reći da se radi o kombinaciji komedije i krimića. Likovi su bezvremenski (The Dude, Walter, Jesus Quintana, banda njemačkih nihilista), glumačka postava izrazito kvalitetna (Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, John Torturro, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore…), dijalozi fantastični, priča tipično cohenovska; doduše, pravljena prema uzoru na stil Raymonda Chandlera što je spomenuto ovdje više kao usputna trivijalija nego kao dodatna preporuka.

1. Withnail & I (1987.)

Priča je vrlo jednostavna – dvojica prijatelja, nezaposlenih mladih glumaca, odlazi iz Londona na selo za vikend. Crna komedija koja je, ne bez razloga, postala kultna; barem u Velikoj Britaniji. Dijalozi su inteligentni, duhoviti, bizarni i poetični; a likovi naprosto osvajaju – ujak Monty, diler Danny ili Withnail; teško je odlučiti se za favorita. U savršenom svijetu svi bi filmovi bili kao Withnail & I. U klipu je scena u kojoj ih lokalni krkan, u seoskoj birtiji, optuži da su pederi…

>> 10 tužnih filmova na koje i muškarci smiju plakati

Vladimir Brebrić

Komentiraj

Komentara