Hitni slučajevi: 10 najboljih 911 serija

Kada biste pitali dijete što želi postati kad odraste često biste čuli odgovor „policajac“ i „vatrogasac“. Iako sada kao odrasle osobe znamo da ti poslovi nisu ni blizu bajni kakvi su nam se činili u djetinjstvu, i dalje volimo gledati tv serije koje prate svakodnevnicu „first respondersa“, odnosno policajaca, vatrogasaca i bolničara. Uvijek napete epizode i zanimljivi slučajevi (uz tu i tamo ljubavnu zavrzlamu) drže nas prikovanima uz male ekrane. Iz tog razloga u nastavku nudimo 10 najboljih/najpoznatijih first responders serija.

*serije su poredane slučajnim odabirom

10. 9-1-1

Američka tv serija smještena u Los Angelesu, prati vatrogasce i bolničare iz postaje 118, kao i policijsku narednicu Athenu Grant (Angela Bassett) koja je zadužena za isto područje. Ono što najviše razlikuje seriju 9-1-1 od ostalih sličnih serija je činjenica da je veliki značaj dan pozivnom centru 9-1-1, čiji djelatnici imaju jednaku ulogu kao i ostali first responderi. Serija je u produkciji FOX-a i se sastoji od 3 sezone sa 46 epizoda (i dalje se snima), a do nedavno je prve dvije bilo moguće gledati i na RTL 2 televiziji.

9. Third Watch (Heroji iz strasti)

Jedna od najpoznatijih 911 tv serija u Hrvatskoj, koja se prikazivala na RTL televiziji mnogo godina. Radnja je smještena u New Yorku i prati policajce, vatrogasce i bolničare iz fiktivne 55. postaje. Karakterizirana je odnosima među kolegama kao i smiješnim likovima (svima dobro poznati policajac Bosco), ali nažalost i čestom smrću glavnih likova. Također je osvojila jednu Emmy nagradu i zaradila više nominacija. Heroji iz strasti su snimani od 1999. do 2005. i sastoje se od 6 sezona po 22 epizode.

8. Chicago Fire (Chicago u plamenu)

Prva tv serija u „Chicago franšizi“ producenta Dicka Wolfa, nakon koje su slijedili Chicago Med i Chicago P.D. Bazirana je u 51. vatrogasnoj postaji, stoga isključivo prati vatrogasce, bolničare i spasilački odred (eng. Rescue squad). Serija je u početku fokusirana na odnos dvaju glavnih likova koji se međusobno krive za smrt kolege. Te likove glume Jesse Spencer, poznat po ulozi Dr. Chasea u Dr. Houseu i Taylor Kinney (Zero Dark Thirty). Trenutno je dostupno 8 sezona, dok je 9. predviđena za 2021. godinu.

7. Rescue Me (Vatreni dečki)

Vatreni dečki su također poznati hrvatskoj publici, budući da se nekoliko godina serija prikazivala na RTL-u. Serija prati kontroverznog vatrogasca irskog podrijetla Tommyja Gavina (Denis Leary) koji voli svoj posao i odrađuje ga herojski, ali je svojoj obitelji poznat kao nestrpljiv i manipulativan alkoholičar s PTSP-om od događaja 11. rujna. Serija je bila dobro prihvaćena od strane kritike, koji su ju hvalili zbog hrabrosti spominjanja tema depresije, alkoholizma i homofobije, a zaradila je i više Emmy nominacija (scenarij, režija i glavna uloga).

6. Station 19

Poznata još kao spinoff Uvoda u anatomiji, Station 19 nije dostigao očekivani uspjeh. Iako stoji iza možda i najpoznatije medicinske drame, Shonda Rhimes ovaj put nije dostigla gledanost Uvoda u anatomiju i Skandala, ali je napravila dobru vatrogasnu seriju sa ženskim glavnim likom. Dostupne su 3 sezone, dok je 4. predviđena za 2021.

5. Cops (Policija)

Vjerojatno najpoznatija reality serija koja je počela sa snimanjem 1989. godine i utjecala na mnoge druge slične emisije, od kojih je jedna i hrvatska Policijska patrola. U ovoj poznatoj emisiji kamermani prate policajce iz različitih postaja u raznim slučajevima: od prometnih prekršaja preko nasilja u obitelji do racija. Svaka je sezona smještena u drugom gradu, a dostupno ih je ukupno 32.

4. Tacoma FD

423191 Tacoma FD – 105

Jedna od rijetkih komičnih vatrogasnih serija, prati „vatrogasce koji se bore protiv dosade“. Po komentarima, serija je napravljena na način sličan filmu Super Troopers, što je i očekivano budući da dijele iste tvorce. Trenutno se prikazuje druga sezona, čija je premijera bila 26. ožujka.

3. 9-1-1: Lone Star

Spinoff verzija originalnom 9-1-1 smještena je u Texasu, prati njujorškog kapetana Owena Stranda (Rob Lowe) koji pokušava dignuti postaju iz pepela nakon teške nesreće. Serija je drugačija jer direktno potiče inkluzivnost, na način da kapetan u svoje redove dovodi, među ostalima, transeksualca i muslimanku (u početku kao PR metodu poručnika svih postaja u Austinu). Ne samo to, već i prikazuje njihov život u tom kontekstu. Uz Roba Lowea, u glavnoj se ulozi našla i Liv Tyler (Gospodar prstenova). 9-1-1: Lone Star je krenuo s emitiranjem početkom godine, stoga je dostupna samo jedna sezona.

2. Reno 911!

Možda i najpoznatija policijska parodija, Reno 911! prikazuje nesposobne djelatnike šerifovog ureda u Renu, Nevadi. Ukratko je likove najbolje opisati uz pomoć sadržaja na IMDB-u: „ gay poručnik Jim Dangle, koji stalno nosi jako kratke hlaće; zamjenik James Garcia, koji policijsku brutalnost čini umjetničkim oblikom; depresivna zamjenica Trudy Wiegel; hirovita pomoćnica bivšeg mađioničara, zamjenica Clementine Johnson; redneck zamjenik Travis Junior; zamjenik S. Jones, polukompetentni ženskaroš; i zamjenica Raineesha Williams, afroamerička policajka sa stavom.“ Dostupno je 7 sezona.

1. Emergency!

Najstarija na ovom popisu, američka tv serija prati 51. vatrogasnu postaju u Los Angelesu. Snimala se od 1972 do 1979. i bila je inspirirana novim kalifornijskim zakonom, kojeg je potpisao Ronald Reagan, o kreiranju vatrogasnih bolničara. Tada popularna serija značajno je utjecala na širenje navedenog zakona, kao i na razvoj cijelog programa.

Ivana Krmpotić

>> Kondor: 5 razloga za gledanje opake špijunske triler serije

Komentiraj

Komentara