Sopranos/HBO

10 najboljih pilot epizoda VIJESTI

Prva epizoda, odnosno premijera neke TV serije presudna je jer, nakon što ju pogledamo, odlučujemo hoćemo li istu seriju nastaviti pratiti ili ne. Stoga producenti ulažu sav trud kako bi radnjom, pričama i likovima zainteresirali najprije TV kuće da bi naručile ostatak epizoda prve sezone, a zatim i zahtjevne gledatelje. Prisjetimo se koji se piloti i po čemu izdvajaju od ostalih.

10. 24

Koliko akcije može prikazati jedna TV serija u samo sat vremena? Prilično mnogo, kako je dokazao pilot kultne akcijske serije 24. Osim što nas uvodi u svijet Jacka Bauera koji pati od nesanice i u seriju čija se jedna sezona odvija unutar 24 sata, pilot-epizoda prikazala nam je prijetnju atentatom, korupciju, ucjenu, izdaju, obiteljsku dramu i terorističko bombardiranje poslovnog zrakoplova. Osam sezona i jednu minisezonu kasnije, doživljaji nas još uvijek nisu popustili, a i danas se pitamo kad je uopće Jack pronašao vremena otići na WC.

FOX

9. BREAKING BAD / NA PUTU PREMA DOLJE

Većina dramskih pilota voli zaokružiti priču s WTF OMG trenutkom zbog kojeg gledatelji očajnički žele vidjeti više. Breaking Bad, inovativan od samog početka, izvrće scenarij i otvara seriju jednom takvom scenom. Čak i ako nakon tih sat vremena zaključite kako serija nije za vas, sigurno ćete i dalje sjediti zalijepljeni za fotelju, jer počinje hipnotizirajućim kadrom kojeg nikada nećete moći zaboraviti. Prvi susret Waltera i Jesseja, prvo kuhanje, prva lova… Je-be-no!

AMC

8. SIX FEET UNDER / DVA METRA POD ZEMLJOM

Onog trenutka kad se pojavila, kultna HBO-ova serija Dva metra pod zemljom pomela je i kritiku i publiku te osvojila nekoliko nagrada i nominacija. Alan Ball stvorio je neodoljivu kombinaciju teške drame koja vam nerijetko izmami suze na oči, i komedije koja vam izmami… pa, također suze, ali iz posve drugih razloga. Na Badnjak 2000., patrijarha obitelji Fisher, Nathaniela, vlasnika pogrebnog poduzeća, udari autobus dok vozi potpuno nova mrtvačka kola. Njegova smrt baca užu obitelj u emocionalni kaos, a dvojica sinova – od kojih se jedan panično boji smrti, a drugi skriva od svijeta da je gay – sada moraju preuzeti obiteljski posao na sebe.

HBO

7. DEADWOOD

Krajnje realistična serija nudi domišljate dijaloge i obrađuje teme za odrasle. Riječ je o napetoj drami u kojoj slabi, glupi i bučni završe u blatu prije negoli dovršite čašicu viskija. Čak i najnasilnije serije imaju tendenciju obrađivati smrt s nekakvim poštovanjem ili bar tomu posvetiti radnju. U Deadwoodu smrt je pojava redovita koliko i noćno kockanje. Iako se malo toga otkrije na kraju pilot-epizode, znamo da će broj trupala rasti, a većini ljudi u Deadwoodu neće ni zasuziti oči. Bruuutalno.

HBO

6. THE WIRE / ŽICA

Prva epizoda kultne serije Žica Davida Simona vjerojatno je najbolja prva epizoda u televizijskoj povijesti, zbog dva razloga. Prvo, zbog nevjerojatnog scenarija i neočekivanog obrata koji otkriva nešto o Americi. Drugo, savršeno sažima cijelu seriju mračnog tona i sporog tempa. Kad je pilot prvi put prikazan, kritičari su se pitali ima li serija šanse, jer tko će gledati seriju u kojoj nema psovki i seksa. Trinaest godina kasnije, cijenimo to što je Simon prepoznao da će našu pozornost privući nezaboravnim likovima i pametnim dijalozima. Upravo zbog toga Žica je po mišljenju mnogih najbolja serija svih vremena, iako je nekima potrebno nekoliko epizoda da to shvate.

HBO

5. MAD MEN / MOMCI S MADISONA

Matthew Weiner napisao je scenarij za pilot-epizodu Momaka s Madisona još 2000., sedam godina prije nego što će ući u domove TV ljubitelja. Ako želite pričati o strukturi, morate pričati o Momcima s Madisona. Epizodu, naravno, otvara Don Draper dok pije viski u baru. Tijekom dana dobije ponudu da proda oglasnu kampanju Lucky Strikeu. Epizoda prati Dona tijekom jednog dana dok obavlja sastanke – romantične i poslovne. Prije odjavne špice pojavi se ogromno otkriće o Donu, a ono je od velike važnosti za Momke s Madisona.

AMC

4. THE SHIELD / NA RUBU ZAKONA

Pilot epizoda Na rubu zakona je opasno varljiva. U samo petnaest minuta uspostavlja ton (mračan kao ponoć, ali ne bez šala), susrećemo svakog lika koji će nam poslužiti kao odgovarajući prozor u četiri razine policijske djelatnosti, a tu je i središnji sukob između dvojice najboljih. Ovo nije serija o antiheroju koji čini upitne ali razumljive odluke i postaje sve mračnija, nego priča o proračunatom oportunistu, a pilot-epizoda prikazuje ga u vrhu njegove arogancije. Ono što Vic radi – a nećemo spojlati što – za svaku je osudu, ali to je FX-u donijelo reputaciju kakvu ima danas.

FX

3. LOST / IZGUBLJENI

Pilot koji su mnogi bezuspješno kopirali (pogledati Pogled u budućnost) prikazuje raskošne vizualne efekte – živopisan pad zrakoplova i posljedice istoga te bogate i lijepe havajske lokacije, ali sve u službi likova i priče. Premijera serije uvodi nas u živote desetak glavnih likova (i upoznaje nas s njihovom prošlošću kroz flashbackove), ostavljajući nas s brojnim upitnicima iznad glave. Definitivno jedan od najboljih pilota ikad snimljenih, ali svakako je bilo još nekoliko epizoda tijekom serije koje su ga nadmašile. “We have to go back, Kate!”

ABC

2. TWIN PEAKS

Zamišljena kao mini-serija od osam nastavaka, zbog enormne popularnosti i velike gledanosti snimanje kultne serije produženo je i na dodatne 22 epizode druge sezone, dok nam 2017. godine stiže nastavak. Radnja se odvija u ruralnom gradiću na sjeveru SAD-a zvanom Twin Peaks, gdje svi znaju svakoga i ništa nije onako kakvim se čini. Započinje misterioznim ubojstvom Laure Palmer, srednjoškolke i nedavno proglašene kraljice maturalnog plesa. Njezino mrtvo tijelo, zamotano u plastičnu vreću, pronađeno je na obali rijeke. Naoko mirna sredina odjednom je uzdrmana ovim događajem i cijeli grad je u šoku.

ABC

1. THE SOPRANOS / OBITELJ SOPRANO

Teško se sada sjetiti, nakon silne drame, dreke i prolivene krvi tijekom šest sezona, koliko je bila zabavna pilot-epizoda Obitelji Soprano, jedne od najboljih dramskih serija svih vremena. U kratkom vremenu, Tony Soprano pokazao se kao tipičan američki otac s netipičnim poslom, a Sopranosi su se odmah etablirali kao portret anksiozne obitelji u kojoj sve ide – kako je Tony zaključio na svojoj prvoj terapiji – koso prema dolje. U pilotu smo, dakle, upoznali depresivnog mafijaša, šefa zločinačke obitelji DiMeo koji voli svoju djecu i suprugu (iako je vara), ima čudne snove, ide na terapije i uništava sve ono što želi očuvati. Hm, možda je vrijeme da se prisjetimo pilota.

HBO

Adrian Andrejek

Komentiraj

Komentara