10 old skul komedija britanskih majstora smijeha

Ovo su deset najboljih klasičnih britanskih humorističnih serija koje su definirale žanr i obilježile razvoj televizijske, pa i filmske komedije. Provjerite jeste li ih sve gledali!

10. Mr Bean (1990. – 1995.)

U vrijeme kad je Rowan Atkinson na TV doveo Mr Beana, činilo se da je vrijeme slapsticka, odnosno komedije koja se oslanja na fizičke performanse davno iza nas. Svaka čast i najdublji naklon, naravno, majstorima poput Chaplina, Keatona, Laurela i Hardyja, uvijek im se razveselimo i štošta se od njih dade naučiti, ali do 1990. komedija gega već se dobro iscrpila. Ili je barem tako izgledalo. A onda je Rowan izobličio facu, pogrbio ramena i počeo sliniti. Majstor je majstor.

9. Da, ministre/Yes, Minister (1980. – 1984.)

Nitko valjda poput Britanaca na svoju politiku ne gleda s toliko respekta i prijezira istodobno. Iz te je mješavine naklonosti i posprdnosti nastala genijalna politička komedija Da, ministre, djelo koje briljantno prikazuje sve zamke i apsurde britanskog političkog sustava pa je, kao i svako remek-djelo, s lakoćom prešla otočke granice. Političari poput Jima Hackera prepoznaju se širom svijeta – nesposobni, neinformirani i uglavnom bezopasni (osim po proračun).

8. Da, premijeru/Yes, Prime Minister (1986. – 1987.)

Da, premijeru zapravo dijeli mjesto sa svojom prethodnicom, komedijom Da, ministre. Ista ekipa i ista vanvremenska i vanzemljopisna premisa osigurala je podjednako sjajan nastavak zgodama i nezgodama ministra u fotelji vođe države.

 7. ‘Allo ‘Allo (1982. – 1992.)

Svaka tragedija uz dovoljan vremenski odmak za sobom vuče komediju. Britanci, koji su se pošteno napatili u Drugom svjetskom ratu, 40 godina kasnije napravili su jednu od najluđih sprdnji na račun Nijemaca, Francuza, Talijana i, naravno, samih sebe. I sad se s ljubavlju sjećamo pale bogorodice with big boobies, Renea na kojeg je padala svaka žena, gestapovca Flicka, pozornika Crabtreeja… i nastojimo ne misliti na to čemu bi u krevetu mogao služiti celer.

6. Apsolutno fantastično/Absolutely Fabulous (1992. – 2012.)

Dvije sredovječne žene koje nemaju nikakvog osjećaja odgovornosti prema poslu ili obiteljima, ali su iznimno vjerne cugi, drogi, modi i sličnim površnim užicima otvorile su vrata posve novim ženskim likovima u komediji. Edina i Patsy spektakularno su se narugale svakom klišeu koji je do tada bio vezan uz žene u komedijama i njima više nego ikome imamo zahvaliti za raznolikost koja će zahvatiti humoristične serije.

5. Crna Guja/Blackadder (1983., Blackadder II 1986., Blackadder the Third 1987., Blackadder Goes Forth 1989.)

Povijest je rijetko izgledala tako privlačno i uzbudljivo kao kad je gledana kroz perspektivu Edmunda, plemića koji s prolaskom stoljeća pada sve više prema društvenom dnu. Da ne govorimo o tome kako smo se rijetko kad, na satu povijesti ili mimo njega, toliko smijali. Crna Guja, Baldrick, princ, kraljica, urežu se u srce i pamćenje već nakon prvog gledanja, a svako ponavljanje samo donosi novu radost.

4. Crveni patuljak/Red Dwarf (1988. – )

Tri milijuna godina rudarski brod Crveni patuljak putuje galaktikom i tri milijuna godina bismo mi mogli gledati njega i njegovu zbrda-zdola sklepanu posadu. Lako bi se ovo moglo nazvati najboljom SF komedijom na televiziji ikad, s tim da valja dodati kako je Crveni patuljak odmah i nadišao svoju podžanrovsku odrednicu. Davea Listera i družinu mogu bez zadrške pratiti i oni koji nemaju nimalo sklonosti prema znanstvenoj fantastici, već užitak vuku iz suludih odnosa među likovima.

3. Fawlty Towers (1975. 1979.)

Možda bi vam bilo dovoljno znati kako je Fawlty Towers jedina humoristična serija u povijesti koja nikad nije dobila nijednu lošu novinsku kritiku. John Cleese najgoreg je vlasnika hotela susreo snimajući jedan od “pajtonovskih” filmova i promptno ga u svojoj adaptaciji preselio na male ekrane. Rezultat je, ukratko, nenadmašan.

2. Leteći cirkus Montyja Pythona/Monty Python’s Flying Circus (1969. – 1974.)

“And Now for Something Completely Different”. Upravo tako. Ništa slično Montyju Pythonu nije viđeno ni prije ni poslije Cleesea, Idlea, dva Terryja, Grahama i Palina. Sve je ovdje apsurd, od ideje, preko humora i izvedbe, do nevjerojatnog uspjeha proizvoda kojeg u suštini malobrojni mogu razumjeti. Izlišno je reći da i danas Cirkus drži vodu i da je vrlo malo toga, gotovo pola stoljeća kasnije, zastarjelo.

1. Mućke/Only Fools And Horses (1981. – 2003.)

Od svih kultnih britanskih humorističnih TV djela, koja s pravom zaslužuju vodeću poziciju na ovoj top-listi, čast je ipak pripala braći Trotter. Lukavština i snalažljivost s kojom se nastoje uzdići s društvenog dna, kao i relativno mali uspjeh s kojim im to polazi za rukom, prepoznati su po cijelom svijetu. Nema veze što im je već više od 30 godina: Del Boy, Rodney, djed i ujak, Boycie, Trigg i svi ostali su kao najbolje vino: što stariji sve nam je lakše s njima se opiti.

 

Komentiraj

Komentara