Okus krvi/HBO

10 serija koje su proslavile knjige po kojima su nastale

Serijali knjiga su forma kojom se filmska industrija i televizijske kuće odlučuju pozabaviti jer postoji više materijala. Za sljedećih deset serija koje se nalaze ispred vas, možemo reći da su uspjele zainteresirati publiku toliko da su dobile i po nekoliko sezona. Zanimljivo je za primijetiti kako se ovdje radi o obrnutoj popularizaciji – većina gledatelja je za knjigu saznala nakon početka serije te se tek nakon gledanja serije odlučilo za čitanje knjiga!

>> 10 odličnih ekranizacija knjiga

10. R. L. Stine’s The Haunting Hour

Untitled

Napravljena prema kolekciji od deset horor priča „kralja horor priča“ Roberta Lawrencea Stinea pod nazivom „The Haunting Hour“ iz 1999. godine, serija je doživjela četiri sezone te se prikazivala od 2010. do 2014. godine. Sa svojim 22-minutnim formatom privukla je popriličnu količinu gledatelja i dobila dosta dobre ocjene (8,2 na iMDB-u). Glavni likovi su djeca koje progone različita bića, od vukodlaka do oživljenih lutaka.

9. Seks i grad/Sex And The City

>> 10 odličnih ekranizacija knjiga (drugi dio)

HBO

Candace Bushnell počela je pisati kolumne za The New York Observer, koje su pretočene u knjigu, a ta knjiga je pretočena u jednu od najuspješnijih serija, Seks i grad (1998. – 2004.). Ne samo to, serija je dobila i filmske ekranizacije. Ženama je serija poslužila kao „uzor“ za ponašanje i postupanje prema muškarcima, muškarcima je poslužila za pljuvanje po… svemu. Mislili vi da je serija uzgojila novi serijal kučki u svijetu ili je samo bila zabavnog formata, gurajući tabu teme u prvi plan, mislim da se Bushnell ne zabrinjava. Osim ove knjige, žena je napisala dosta toga, a o uspješnosti govori i činjenice da su još četiri njene knjige ekranizirane.

8. Tračerica/Gossip Girl

gossip

Cecily Brooke von Ziegesar napisala je 14 romana na temu tinejdžera koji ne znaju kud bi s novcem, a glavni problemi u životu su im tko je s kim bio i tko je kome zabio nož u leđa. Naravno, ovaj koncept je privukao široku publiku ekranizacijom navedenih romana. Serija se može pohvaliti dobrim soundtrackom i plasiranim proizvodima na tržištu, a prije nekoliko godina na tržište je izbačena i manga. Serija je doživjela šest sezona, od 2007. do 2012. godine.

7. Sherlock

BBC

Prvo što mi pada na pamet kada pomislim na ovu seriju je svakako razmak prikazivanja sezona. Tu je mnogo razloga – Moffat perfekcionist, glumci koji su na sto strana i projekata, trajanje obrade, sakrivanje od fanova… You name it. Ipak, kada dođe nova sezona svi smo nekako sretni dok gledamo tih nekoliko 1,5-satnih epizoda. Sherlock Holmes je obrađen u mnogo verzija (osim Moffatove, tu je i serija Elementary u kojoj je Watson žena, pa su tu i različite filmske projekcije, zadnja je bila ona s Robertom Dawneyjem Jr. i Judeom Lawom). Ipak, Arthur Conan Doyle živi vječno i dokazuje svojim serijalom o ovom poznatom detektivu kako Škotska nema samo kiltove.

6. Okus krvi/True Blood

HBO

“The Sookie Stackhouse Novels” ili “The Southern Vampire Mysteries” je serijal knjiga u 13 dijelova koje je napisala Charlaine Harris. Autorica je razvila cijelu pozadinsku sagu vampirskog svijeta te ubacila novi element – a to je da je suživot ljudi i vampira ipak moguć. Glavni lik je Soo-ke! (Sookie Stackhouse) koja priča u prvom licu dogodovštine iz Bon Tempsa. HBO je odlučio ekranizirati ovaj serijal i dati redneck touch svemu. Serija se nedavno privela kraju uz odličnu gledanost tijekom svih sezona.

5. Vampirski dnevnici/The Vampire Diaries

z (1)

Izgleda da ova trakavica i natezanje od serije nije dosadila jedino tinejdžerima. Serija je trenutno u šestoj sezoni, a nastala je prema  istoimenom književnom serijalu u 13 dijelova autorice Lise Jane Smith. Sve se vrti oko Elene Gilbert koja je izgubila roditelje, ali se našla u vampirskom vrtlogu između dvojice braće koji su stari preko jednog stoljeća. Naravno, tu su i vještice, vukodlaci i ostale nadnaravne osobe, a svaki put kada se nazire sretan kraj – sve se ponovno zakomplicira. Početkom ove godine je potvrđeno da će serija doživjeti i sedmu sezonu.

4. Haven

HavenTC

Mali ribarski gradić, sasvim običan izvana, ali problematičan iznutra – kako to već ide. Haven je poseban po tome što u njemu žive osobe s „Problemima“, a to su nadnaravne sposobnosti koje im se aktiviraju ako dožive neki emocionalni obrat u svojemu životu. Tu upada Audrey koja nije pogođena Problemima, ali može pomagati onima koji te sposobnosti posjeduju, kako isti ne bi uništili ili ozlijedili druge ljude. U priči se nalaze i dva momka, jer što je ženski lik bez afekcije. Serija je nastala na temeljima knjige Stephena Kinga, „The Colorado Kid“, a preuzela je tek nekoliko likova i razvila na temelju toga cijelu sagu. Preostalo je još 13 epizoda do završetka serije, a predviđa se da će se one emitirati tijekom ove godine.

3. Ispod kupole/Under The Dome

under the dome

Još jedna serija nastala prema romanu Stephena Kinga koji nosi istoimeni naslov. Za razliku od Havena, svi likovi su utemeljeni prema romanu koji je izdan 2009. godine. Priča ide da se jednog običnog dana prozirna, ali neprobojna kupola spustila nad gradić Chester’s Mill i zarobila sve stanovnike. Uskoro su se počele događati čudne stvari, pojavilo se i crno jaje (nije baš stranica za popust…), ružičaste zvijezde… Dok neki siju strah i žele zavladati, drugi se trude riješiti misterij zdravim razumom. Poznavajući Kinga, štošta se može još dogoditi, no sve ostalo bi bilo spoiler.

2. Živi mrtvaci/The Walking Dead

AMC

Živi mrtvaci kidaju sve rekorde. Nastali su prema istoimenom stripu (Robert Kirkman, Tony Moore, Charlie Adlard) u kojemu su autori nastojali obraditi temu zombija iz drugog kuta. Njihovi zombiji oponašaju jedni druge, obaziru se na zvukove i mogu (donekle) trčati, a naglašeno je njihovo raspadanje. Ove karakteristike su vjerno prenesene na male ekrane te je doista dojmljiv stadij koji ekipa posvećuje ovakvim detaljima – od šminke pa sve do otvaranja Zombie akademije u kojoj probiru statiste i uče ih kako biti pravi mrtvac.

 1. Igra prijestolja/Game Of Thrones

HBO

Naravno, za razliku Jona Snowa ipak znamo da ova serija zaslužuje prvo mjesto. Serija je dobila ime po prvoj knjizi iz serijala George R. R. Martina. Znate, onog pisca za kojega se pola svijeta moli da ne umre prije završavanja knjige koju piše. 30 milijuna knjiga je prodano samo u SAD-u, a knjige su prevedene na više od 30 jezika. Što više reći.

Komentiraj

Komentara