10 serija… ovisno o stupnju temperature

U nadolazećim mjesecima, tijekom neugodnosti koje izazivaju sezone prehlade i gripe; boleštine nas nasukavaju na krevete i ostavljaju nam slobodnog vremena koje je, bez premca, najbolje utrošiti zureći u televizore ili laptope.

Zavareni fotonskim snopom, u stanju autoispiranja mozga preko podsvjesnih poruka američke tvornice snova, ostaje nam samo estetika i razina temperature kojom nam gore tjelesa kao elementarni kriteriji pri izboru sadržaja kojemu ćemo pokloniti svoje dragocjeno vrijeme.

36, 5 °C Statisti

1(2)

Ricky Gervais kao srednjovječni korpulentni statist željan pravih uloga i pravog života. Nema slabih epizoda, a najbolja je gdje Ricky statira u filmu gdje Kate Winslet glumi opaticu koja sakriva Židove tijekom 2. svjetskog rata – na pauzi između kadrova Kate, s cigaretom u ustima i kočijaškim rječnikom, objašnjava Rickyju da ako hoćete Oskara, morate snimiti film o Židovima, nema druge.

36, 6 °C Žica/The Wire

the-wire-hbo-dvd-review

Jedna od najboljih serija uopće; gotovo sociološka studija o tome kako zapravo funkcionira jedan velegrad (Baltimore) kroz analizu njegovih najvažnijih segmenata – vlast, organi represije, kriminal, obrazovni sustav, sudstvo, sindikati, masovni mediji…

36, 8 °C Liga/The League

The-league-1

Priča o nekolicini prijatelja kojima je najvažnija stvar u životu fantasy football liga. Prve 2-3 sezone su izuzetno zabavne i duhovite, kasnije počinje recikliranje. Inače, Jon LaJoie glumi ovisnika o marihuani i neuspješnog poduzetnika čije su poslovne ideje, u najboljem smislu, neobične.

37, 2 °C Firefly

firefly-serenity-crew

Serija koja se prestala snimati nakon samo jedne sezone. Sve osnovne karakteristike žanra su tu – svemirski brod, autoritaran i muževan kapetan, 2-3 zgodne ženske, borbe, moralne dileme…jedina razlika od konkurencije je što ima nešto više humora. Uostalom, svaka lista mora imati jednu SF seriju.

>> Firefly: 15 godina kasnije

37, 7 °C Sherlock

sherlock-john-drunk

Benedict Cumberbatch kao mlađa i luđa verzija Hugha Lauriea iz Dr. Housea. Socijalni degenerik briljantnog uma čiji sarkazam je beskrajno šarmantan.

38, 0 °C Archer

fx-archer-img

Vulgarnija i duhovitija verzija Jamesa Bonda. Archer je špijun koji djeluje unutar organizacije ISIS (slučajnost!?), šefica mu je vlastita majka, a kolegica bivša djevojka. Bogovski.

38, 7 °C Živi mrtvaci/The Walking Dead

TWD-explore-S2-980x551-clean

Američki južnjaci s fetišom na vatreno oružje tumaraju postapokaliptičnom Amerikom i tamane zombije. Sasvim dovoljno rečeno.

39, 2 °C Black Mirror

Black-Mirror-In-Memoriam-1

Britanska mini-serija koja se, vremenski smještena u blisku budućnost, većinom bavi pitanjem odnosa između napretka tehnologije i njenog utjecaja na ljudsko društvo i odnosa između ljudi. Kao teaser, u prvoj epizodi nepoznati zločinac otme članicu kraljevske obitelji te u video poruci koju je ostavio na youtubeu, prijeti da će ubiti tu nesretnicu plave krvi ukoliko britanski premijer, uživo u televizijskom prijenosu, ne kopulira s krmačom…

>> Black Mirror: stiže četvrta sezona! (+TRAILER)

40, 1 °C Uvijek je sunčano u Philadelphiji/It’s Allways Sunny In Philadelphia

charlie-day

Svojevrsna predigra za sljedeću fazu. Preporuka je samo prva sezona u kojoj nema slabih epizoda, kao niti iritantnog kepeca Dannyja DeVita. Neobična grupa prijatelja (egocentrika, šizofrenika i imbecila) u svojim kasnim dvadesetima, u predasima između dva mamurluka, bavi se osjetljivim društvenim temama (rasizam, pobačaj, religija, seksualno zlostavljanje djece) na izrazito nekorektan i zabavan način.

41, 8 °C Twin Peaks

201410021858060.10

Svakako najbolji odabir za temperaturno bunilo. Osim fizičke estetike mladih Kylea MacLachlana i Lare Flynn Boyle; bizarna detektivska priča iz kemijske olovke Davida Lyncha konačno dobija stidljive naznake smislenosti koje se, doduše, ponajvećim dijelom izgube nakon što temperatura padne, a percepcija se vrati u svoje najdosadnije stanje.

Vladimir Brebrić

Komentiraj

Komentara