12 junakinja 21. stoljeća

Unatoč velikim koracima unatrag proteklih godina, bilo u politici bilo u ekonomiji (a i u kombinaciji te dvije sastavnice), televizijska i filmska umjetnost napravila je veliki korak unaprijed.

Godinu za godinom, ženski likovi preuzimaju ulogu glavnih junaka (heroina) te postaju uzori mnogim djevojkama, ali i mladićima. Žene više nisu one zbog čijih pogrešaka glavni likovi umiru, one su upravo te koje spašavaju dan. Zato smo za vas pripremili dvanaest najboljih ženskih likova iz popularnih serija.

12. Poussey Washington (Narančasta je nova crna)

Ako ikada dođete u situaciju u kojoj ste prisiljeni provesti određeno vrijeme u zatvoru, nadajte se da će jedna od zatvorenica biti poput Poussey Washington. Uz ovakvog lika, kojeg je portretirala glumica Samira Wiley, vrijeme provedeno u zatvoru proći će brže i lakše. Uvijek nasmijana i spremna na šalu možda nije pravi uzor u smislu karijere, ali nam govori kako se u teškim situacijama u životu ne smije zaboraviti na čovjekovu najvažniju karakteristiku – dobrotu.

11. Leslie Knope (Parkovi i rekreacija)

Leslie Knope (Amy Poehler) jedna je od rijetkih žena u televizijskoj industriji koja se bavi politikom. Leslie je zamjenica direktora državnog sektora za parkove i rekreaciju te jednog dana planira postati prva predsjednica SAD-a. Izuzetno vesela, ambiciozna, marljiva i inteligentna, smatra da vlada mora pružiti kvalitetnu uslugu svojim građanima te konstantno ide i korak dalje kako bi učinila život svojih sugrađana što boljim. U ovoj poznatoj humorističnoj seriji vidimo kako osoba ne mora biti zla i nepravedna da bi postigla uspjeh i da bi bila prihvaćena kao vođa. Iako s vremena na vrijeme djeluje naivno, vrlo je načitana i ima dobre namjere, ali ne uspije uvijek doseći svoj cilj. Bez obzira na to, Leslie svojim djelima daje puno zajednici, ali i svojim kolegama. Možemo reći da je ona jedna od rijetkih dobrih primjera državnih službenika.

10. Temperance „Bones“ Brennan, Ph.D. (Kosti)

Vjerojatno jedna od najpoznatijih znanstvenica u televizijskoj industriji, Temperance Brennan (Emily Deschanel), također je uzor svim mladim djevojkama. Primarno zbog svoje inteligencije, snalažljivosti i hrabrosti, ali i uz dovoljnu dozu humora. Iako je oko sebe imala problematičnu obitelj (otac ubojica), svom snagom je pokušala poboljšati tu situaciju. Još jedan od razloga velikog utjecaja poznate Bones je i činjenica da je njena priča inspirirana stvarnim događajima antropologinje Kathy Reichs.

9. Michonne (Živi mrtvaci)

Živi mrtvaci (The Walking Dead), unatoč brojnim likovima koji su suočeni s modernom apokalipsom, ne nude gledateljima jake i samostalne ženske likove. Upravo suprotno, nude stereotipne žene. Gledajući seriju teško ćete naći ženski lik koji vas ne živcira svojim ponašanjem i postupcima. No Michonne, ne samo da je cool, već je i interesantna s psihološke strane. Nitko ju ne treba štititi ni spašavati, a uz to zna da mora surađivati s drugima da bi preživjela u tom svijetu. Od prvog pojavljivanja u seriji, koliko god ono brutalno bilo, Michonne je sa svojom katanom osvojila srca svih simpatizera Živih mrtvaca. Nešto što nijednom drugom ženskom liku iz serije nije uspjelo.

8. Annalise Keating (How to Get Away with Murder)

Još jedna izvrsna uloga u proizvodnji producentice Shonde Rhimes (Uvod u anatomiju, Skandal) je uloga profesorice na studiju prava i poznate odvjetnice Annalise Keating. Uvijek usredotočena i izravna u svom profesorskom i odvjetničkom nastupu (toliko dobrim da vam dođe da ugasite TV i odmah upišete pravo) pršti samopouzdanjem i ne dopušta nikome da je “gazi” zbog čega samom pojavom izaziva strahopoštovanje. Iako se na prvi pogled čini da živi idiličan život, u kasnijim epizodama saznajemo više o njezinom teškom životu. Glumica Viola Davis vrhunski je portretirala obje strane Annalise: onu snažnu, javnu stranu te onu skrivenu – osjećajnu i slomljenu ženu koja svoje najintimnije osjećaje skriva od svih. Njezin talent nagrađen je Primetime Emmyjem za ulogu opake odvjetnice, a od sinoć je ponosna dobitnica Oscara što je čini prvom Afroamerikankom koja je osvojila Oscara, Emmy i Tony.

7. Fish Mooney (Gotham)

Jada Pinkett Smith, u jednoj od najboljih izvedbi svoje karijere, portretira okrutnu šeficu jedne od mafija Gotham Cityja. Radnja ove serije se odvija u razdoblju prije dolaska Batmana i prikazuje svijet kriminala u sjeni grada. Često mudro surađujući s policijom i drugim protivnicama, uspjela je poremetiti rad većih (klasičnih talijanskih) mafija u gradu te zastrašujućom nemilosrdnošću uspješno vodi svoju organizaciju i utjeruje strah u kosti. Također, često je imala priliku prikazati svoju neustrašivost, čak i u situacijama kada su joj prijetili smrću i/ili mučenjem.

6. Lexa (The 100)

Ono što ovom svijetu nedostaje je vođa, kojoj ili kojemu je jedini interes čuvati svoj narod. Takva vođa je bila Lexa kom Trikru (Lexa iz Šumskog klana). Iako je bila dio postave samo kao gostujuća uloga, Alycia Debnam Carey u ulozi Lexe postala je možda i najutjecajniji lik u seriji. Budući da je bila vođa (Heda) svih zemaljskih klanova (groundera), bilo joj je otežano održavati mir među njima. No, Lexa je prva vođa koja je umjesto rata sklopila koaliciju svih klanova te prva koja je promijenila poznatu politiku zemljana – krv se krvlju plaća. Čak i nakon njene smrti, novi vođe pokušavaju održati koaliciju njoj u čast. Također, zbog odnosa s Clarke (Eliza Taylor), vođom Skaikrua (klan s neba), Lexa je imala značajan utjecaj na LGBTQ+ zajednicu. Dovoljno je reći kako je epizodama nakon njene smrti drastično pala ocjena stranici IMDB.

5. Tulip O’Hare (Preacher)

U možda i jednoj od najboljih izvedbi godine, nominirana za Oscara Ruth Negga (inače rođena u Etiopiji, a odrasla u Irskoj) izvrsno je portretirala lik small town girl from Texas. Svojim okrutnim, a ujedno i atraktivnim stavom, suprotstavlja se lošim likovima i nepravdi. Iako je u pravilu ona jedna od negativaca (barem što se tiče prošlosti), svojim jakim i neustrašivim karakterom osvaja simpatije gledatelja.

4. Olivia Pope (Skandal)

Producentica Shonda Rhimes (Uvod u anatomiju i Skandal) dala nam je cijelu paletu velikih likova, posebice ženskih. Moglo bi se reći da je jedna od najvećih likova upravo Olivia Pope, još poznata pod nazivom “Gladijator u odijelu”. Nju je oživjela glumica Kerry Washington koja je za tu ulogu bila nominirana za Golden Globe i Primetime Emmy za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji. Olivia Pope vlasnica je agencije za krizni menadžment te je svoje veliko iskustvo stekla radeći kao direktorica komunikacija u Bijeloj kući. Svojim brzim razmišljanjem i neustrašivošću rješava svaku kriznu situaciju. Jednostavno objašnjenje zašto je ovaj lik jedan od najboljih ženskih likova možete vidjeti u priloženom videu.

3. Cersei Lannister (Igra prijestolja)

Poznata kraljica Cersei (Lena Headey) jedna je od najupečatljivijih likova u povijesti televizije upravo zbog svoje zlobe, ali ujedno i ljubavi prema svojoj djeci. (Dobro, vjerojatno i zbog incesta.) Zbog neizmjerne ljubavi prema svojoj djeci i želji da ih zaštiti pod svaku cijenu, gledatelji serije su, makar to odbijaju priznati, malo zavoljeli Cersei. Iako je njezin sin jedan od najgorih likova ikada kreiranih, što je i ona sama shvaćala, i dalje ga je čuvala svojim životom. Uz to, Cersei je pokazala moć koja je potrebna osobi kako bi vladala kraljevstvom. Ukratko, ona je znatno sposobnija vladarica nego što je bio njen suprug kralj Baratheon te je jedna od glavnih kandidatkinja za Željezno prijestolje.

2.Octavia Blake (The 100)

Nekoć djevojka odrasla u podu svemirske postaje (s jakom restriktivnom politikom), sada preuzima ulogu vojne zapovjednice klana Trikru. Octavia (Marie Avgeropoulos) je jedna od početne postave serije The 100 te se na njoj može najviše uočiti napredak lika. Ona je postala neustrašiva, ali ujedno lukava osoba, koja je možda i najviše zaslužna za održavanje prethodno uvedene politike mira. Iako ponekad mjere zahtijevaju ubojstvo, Octavia- iz milja nazvana Sky Ripper, time spašava mnogobrojne živote. U ovom slučaju, cilj stvarno opravdava sredstvo.

1. Daenerys Targaryen (Igra prijestolja)

Jedna od najpoznatijih likova u povijesti televizijske industrije je khaleesi Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), za koju bi svaki podanik dao život. Njezina želja za slobodom svih ljudi i pravednom vladavinom (uzevši u obzir i dovoljnu količinu okrutnosti) učinila ju je uzorom i ženama i muškarcima. U njenoj najpoznatijoj sceni u kojoj preuzima kontrolu nad 8000 “Unsullied” vojnika, pokazala je u isto vrijeme pravednost, nemilosrdnost i moć. Niste u krivu ako smatrate da je upravo George R.R. Martin kreirao najzanimljivije likove u povijesti televizije. A poznata khaleesi sigurno je jedna od njih.

Današnji junaci

 U svijetu punom dominacije muškaraca, ulogu jakih protagonista sada preuzimaju ženski likovi. Radilo se to o moćnim ženama u području politike ili pak inteligentnim i hrabrim ženama u imaginarnim zemljama, žene se više ne prikazuju kao plahe, isključivo emocionalne i neinteligentne (te po mogućnosti plavuše). One uzimaju stvari u svoje ruke i, mogli bismo reći, upravljaju svijetom.

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara