20 godina nakon: Kako je Buffy promijenila svijet televizije

Prošlo je 20 godina otkad je mlada glumica Sarah Michelle Gellar ušla u ulogu Buffy Summers koja ju je lansirala u svijet slavnih – 10. ožujka 1997. po prvi se puta na TV ekranima pojavila serija Buffy, ubojica vampira. S obzirom da se radilo o serijskoj preradi i adaptaciji istoimenog i ne baš uspješnog filma iz 1992. godine, malo tko je mogao pretpostaviti da će Buffy postati jedna od onih serija koja će obilježiti nekoliko generacija i uči u legendu. U svojih je 150 epizoda i šest godina emitiranja, Buffy postala globalni pop-kulturni fenomen koji nije utjecao samo na vampirski žanr, već je postavio standarde i kriterije koji su utjecali na razvoj serijskog formata općenito. Neke od njih ćemo obuhvatiti u članku, kako bi obilježili dvadesetu godišnjicu legendarne Buffy.

>> 7 ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI O PIRATIMA S KARIBA

Inteligentna i kompleksna tinejdžerska serija

Do pojave Buffy, tinejdžerske su serije – kojih i nije bilo mnogo – mahom bile obilježene romantikom, mekanim humorom, ljubavnim odnosima uz pokoje plošno problematiziranje društvenih problema. Buffy je sa stavom ušla u taj svijet i uvela u njega svježe elemente. Drukčiji pristup u portretiranju likova i međuljudskih odnosa, kritički i inteligentni dijalozi te pregršt pop-kulturnih referenci samo su neki od elemenata na kojima su se mnoge tinejdžerske serije nakon nje gradile. Mnogi su kritičari povlačili paralele između formata i koncepta ove serije i serija poput Dawson’s Creeka ili Gilmorica, koje su uslijedile ubrzo nakon prve sezone, odnosno treće sezone Buffy. Ove, kao i mnoge druge serije, slijedile su putanju koju je Buffy od ’97 ucrtavala.

>> 10 NAJBOLJIH BBC-JEVIH LIKOVA PREMA GLASOVIMA GLEDATELJA

Kreativan način izražavanja

Ono što Buffy čini specifičnom je, između ostalog, kreativan način na koji se likovi izražavaju, komentiraju situacije u kojima se nalaze, vode razgovore te, naravno, u neočekivanim situacijama formuliraju britke i originalne humoristične dosjetke. Jezična je dimenzija serije ona koja je možda i najviše preoblikovala koncept tinejdžerskih serija, tako što je predstavila mlade likove koji itekako dobro barataju jezikom i koji su sposobni artikulirati i smiješne, i ozbiljne, i filozofske, i kritičke iskaze. Seriju krase jezgroviti dijalozi, autentičan smisao za humor, spontane dosjetke i načini govora koji  produbljuju čitavu priču i obogaćuju akcijsku, dramatičnu i nerijetko jezivu dimenziju serije.

Struktura serije i karakterizacija likova

Značajan je aspekt ove serije bio i uvođenje kombinacije individualnih priča i slučaja koji bi se na koncu svake epizode na ovaj ili onaj način razriješili, i velikog, glavnog narativa koji bi se u sjeni razvijao i otkrivao postojanje pozadinske prijetnje. Pojedine su sezone obilježene glavnim zlikovcem uz širi set popratnih manjih priča, odnosa i situacija. Mnogi su taj aspekt povezali s modernom verzijom Doktora Whoa, gdje je producent Russell T. Davies primjenio upravo princip oko kojega se u Buffy razvijala, kao i sa serijama poput Supernaturala, Živih mrtvaca i Izgubljenih. Uz to, specifična je i karakterizacija likova. Jednoličnosti u seriji praktički nema, svaki je lik na svoj način kompleksan i koketira sa stranom zla. Obrati su stoga regularna pojava, a teško je očekivati kako će se pojedini lik u budućnosti razviti.

>> 7 BESKORISNIH, ALI URNEBESNIH SUPERMOĆI U MISFITSIMA

Feministički tip junakinje

Buffy je definitivno srušila ustaljenu stereotipnu reprezentaciju žena u serijama. Kreator serije Joss Whedon odlučio je od lika plavuše koja zbog svoje nespretnosti uvijek nastrada napraviti lika plavuše upravo suprotnog tipa. Na tom je tragu nastala Buffy Summers – snažna i kompleksna djevojka sa specifičnim smislom za humorom koja se bez ikakvih problema hvata u koštac s raznim vampirskim problemima u ne baš prijateljskoj okolini. Buffy nije ničija pratilja i ne treba joj stereotipna muška ruka ni u najtežim situacijama. Whedon je definitivno uspio razbiti i mit smotane plavuše, i mit žene koju muški junak mora spasiti, zaštititi ili voditi. Buffy dakako nije prva junakinja ikad, ali je jedna od onih koje obilježavaju jednu čitavu epohu. Buffy je jednostavno – Buffy, i kao takvoj joj želimo sretnu 20. godišnjicu!

>> JUNAKINJE 21.STOLJEĆA

Komentiraj

Komentara