Simpsoni/Fox

20 nasumičnih zanimljivosti o Simpsonima

Najuspješnija animirana TV serija za odrasle na svijetu – Simpsoni (The Simpsons), parodija je i satira američkog društva i kulture koja je uvelike utjecala na daljnji razvitak američkog satiričkog crtanog filma. Njezin autor, Matt Groening, autor je i Futurame, a serija je utjecala i na ostale zločeste crtiće koje rado gledamo, primjerice na South Park i Obiteljskog čovjeka. Simpsoni se prikazuju od 1989. godine, a zasada je najavljena 28. sezona koja bi se trebala emitirati 2017. godine. Svakome tko je pogledao barem jednu epizodu (a ne znamo postoji li netko tko nije), sljedeće bi nasumične činjenice o seriji mogle biti interesantne.

1. Matt Groening, autor serijala, nazvao je likove prema članovima vlastite obitelji, a svoje je ime zamijenio Bartovim – anagramom od riječi “brat” koja na engleskom znači derište.

2. Žuta boja likova odabrana je kako bi se crtić isticao na ekranu pri brzom mijenjanju programa.

3. Dustin Hoffman je posudio glas Lisinom profesoru na zamjeni, Mr. Bergstromu, ali nije bio siguran želi li da ga se povezuje s crtićem, pa je za svoje sudjelovanje odabrao pseudonim ”Sam Etic” – što je auzija na njegovo i Mr. Bergstromovo židovstvo.

4. Harry Shearer je modelirao glas Mr. Burnsa prema Ronaldu Reaganu.

5. U epizodi iz četvrte sezone gostovala je i Elizabeth Taylor, dajući glas maloj Maggie. Izgovorila je samo jednu riječ, koja je ujedno i Maggieina prva riječ: „Tata“.

6. Michael Jackson je gostovao u ulozi mentalnog pacijenta u trećoj sezoni serije, i to u epizodi u kojoj je Homer poslan u mentalnu instituciju. Zbog ugovornih razloga kreditiran je kao John Jay Smith.

7. U jednoj epizodi iz 2003., Homer je otkrio svoju e-mail adresu: ChunkyLover53@aol.com. Scenarist Matt Selman otvorio je istu adresu nemalo prije emitiranja te epizode i u roku od nekoliko minuta od prikazivanja scene, sandučić za ulaznu poštu popunio mu se do limita od 999 mailova.

8. Julian Assange, osnivač Wikileaksa koji je već godinama u egzilu u ekvadorskoj ambasadi u Velikoj Britaniji, gostovao je glumeći samoga sebe u 23. sezoni serije. Budući da iz zgrade ne smije izaći zbog prijetnje uhićenjem, glas mu je snimljen preko telefona.

9. Među zvijezdama koje su odbile gostovati u seriji pojavljuju se i Bruce Springsteen, Bob Dylan, Tom Cruise, Clint Eastwood, Anthony Hopkins, Michael Cain, Quentin Tarantino i Prince.

10. U arapskim verzijama serije, Homer pije sok umjesto piva i jede govedinu umjesto hot doga zbog kulturoloških razloga.

sham
Arapski Simpsoni

11. U nekim američkim škola devedesetih godina, učenicima je bilo zabranjeno nositi majice na Barta jer je isti bio smatran lošim uzorom za mlade.

12. Paul i Linda McCartney pristali su gostovati u epizodi “Lisa vegetarijanka” pod uvjetom da Lisa to i ostane do samog kraja prikazivanja serije. Još uvijek ne jede meso.

13. Lisina prva riječ bila je „Bart“, Maggieina „Tata“, a Bartova „Ay Caramba!“.

14. Bartu glas posuđuje žena, Nancy Cartwright. U uvodnoj špici druge sezone, dok je Cartwright bila tridesetogodišnjakinja, Bart na ploču zapisuje: „Ja nisam 32-godišnja žena“.

15. Najpoznatiji svjetski ulični umjetnik Banksy osmislio je 2010. godine mračnu subverzivnu montažu za uvodnu špicu, u kojoj su prikazana izrabljena djeca koja u neljudskim uvjetima izrađuju Simpsonove memorabilije.

16. Trajanje uvodne špice ovisi o trajanju same epizode. Ako je potrebno popuniti prostor kraćoj epizodi, uvodna scena s kaučem se produljuje.

17. U seriji se pojavljuju tri Beatlesa: George Harrison, Ringo Starr i Paul McCartney, a glasom se pojavljuje i John Lennon, i to kroz pjesmu „Mother“ koju je napisao. Jedna je epizoda, također, posvećena sjećanju na Gerorga Harrisona.

brownie

18. Springfield, grad u kojem stanuje obitelj Simpson, osmišljen je prema Springfieldima, generičkim američkim gradovima istog imena koji postoje u najmanje 30 američih država.

19. Većina prezimena likova, imena su portlandskih ulica.

20. Jedini lik u seriji koji ima pet prstiju je Bog.

bog
Petoprsti Bog

Komentiraj

Komentara