Uspon i pad: Prekretnice u Drugom svjetskom ratu & Tajne mrtvih na Viasat History

Viasat History i ovog ljeta nas zaista tjera biti prikovan za naslonjače te gledatelji uvijek željno iščekuju prvoklasne dokumentarne serije i zato pogledajte Tajne mrtvih, dokumentarac koji će vas zaintrigirati i držati napetim do samog kraja. Kakve veze ima Benjamin Franklin sa ostatcima kostiju koji su pronađeni u njegovoj rezidenciji u Londonu? Saznajte u srijedu 14. kolovoza u 22:15.

Svaka prekretnica ima svoj veliki značaj a pogotovo ona koja je obilježila svijet, ovog kolovoza pogledajte na Viasat Historyju odličnu dokumentarnu seriju Uspon i pad: Prekretnice u Drugom svjetskom ratu koja će se prikazivati svakog radnog dana, od četvrtka 15. kolovoza u 21:00 sat.

Uspon i pad: Prekretnice u Drugom svjetskom ratu (Rise and Fall: The Turning Points of World War II)

Svakog radnog dana, od četvrtka 15. kolovoza u 21h, 1. sezona

Žanr: Dokumentarni/ povijest/ rat

 

Od prvog pucnja do posljednjeg oblaka u obliku gljive, priča o Drugom svjetskom dotiče svaki kontinent, račva se, ponavlja se i gura dalje. Donosimo vam najvažnije prekretnice koje obilježavaju mučnu i nasilnu ratnu povijest, pedeset ‘Prekretnica Drugog svjetskog rata’. Kroz vojne kampanje, velike bitke, povlačenja, poraze i pobjede, istražujemo što je odlučivalo o stanju na bojištima i iznad njih u Europi, Aziji i Sjevernoj Africi te na svjetskim oceanima. Također razmatramo političke i ekonomske dimenzije rata – tko je došao na vlast, tko ju je izgubio, kako je rat plaćen te kako se zadovoljavao njegov apetit za resursima. Te ćemo trenutke istraživati kronološkim redom u šest epizoda, a kamere su te prekretnice snimale na svakom koraku. Od nestabilnosti uzrokovane posljedicama Prvog svjetskog rata i Versajskog ugovora do nade u mirnu budućnost poslije Drugog svjetskog rata i stvaranja Ujedinjenih naroda, donosimo vam jasan pregled toga kako je rat dobiven i izgubljen.

Tajne mrtvih (Secrets of the Dead)

Prikazuje se od srijede 14. kolovoza u 22.15h, 2. sezona

Žanr: Dokumentarni/ povijest

U prvoj epizodi, ‘Kosti u ulici Craven’, gledamo u skeletne ostatke barem desetero ljudi, među kojima je i nekoliko djece, koji su se pojavili u londonskoj rezidenciji Benjamina Franklina. Ljudi su se pitali ima li jedan od osnivača SAD-a i mnogo mračniju stranu jer su kosti bile pažljivo izrezane i izbušene. U drugoj epizodi, ‘Mračna zima u Jamestownu’, ekipa arheologa kopa na nalazištu rane američke kolonije te otkriva nešto iznenađujuće: ostatke mlade žene, koji datiraju iz 1609., zakopane u podrumu. Bila je među prvim doseljenicima poslanim iz Engleske u Jamestown, a Indijanci Powhatan nisu im htjeli pomoći te su ubijali sve koji su izlazili iz tvrđave u potragu za hranom.

Komentiraj

Komentara