Vikinške žene ratnice – moderna saga: Preporuka za dokumentarac

Nedjelja, 18. kolovoza u 21h na Viasat History

Viasat History prikazat će interesantan dokumentarac Vikinške žene ratnice – moderna saga (Viking Warrior Women – A Modern Saga). Što je otkrila ekipa švedskih genetičara i arheologa, nemojte nikako propustiti u nedjelju 18. kolovoza u 21:00 sat.

>> Kraljevska obitelj, britanska aristokracija i nacisti: Preporuka za zanimljiv dokumentarac

Povjesničari su stoljećima vjerovali da su svi vikinški ratnici bili muškarci. Nisu postojali nikakvi fizički dokazi o ženama ratnicama, dok na malom švedskom otoku Björkö nisu otkrili nevjerojatnu tajnu. Taj je otok bio dom trgovačkom gradu Birka.

Izvan njegovih zidina pronađeno je više od četiri tisuće grobova, no jedan se isticao jer je bio zaštićen golemom stijenom i nalazio se točno pred vratima gradskog garnizona. Ispod stijene nalazila se grobnica velikog vikinškog ratnika koji je sahranjen s dva konja, štitovima, mačem, sjekirom te strijelama i kopljima koje mogu probijati metal. Više od stotinu godina poslije njegova otkrića, ekipa švedskih genetičara i arheologa, predvođenih Charlotte Hedenstierna-Jonson, dokazala je da je taj ratnik zapravo bila žena.

>> 6 novih serija na Pickbox NOW – Evo zašto su idealne za ljeto

Komentiraj

Komentara