5 domaćih antologijskih filmova koje ste dosad morali pogledati

Htjeli vi to vjerovati ili ne, hrvatski film ima dosta toga za ponuditi. Iako imamo određene naslove o kojima ne govorimo (khmmkhmmmm), ne možemo se požaliti na manjaka kvalitetnih i svjetski priznatih filmova. Novija kinematografija nam je donijela filmove s kontroverzama, ali i stvarnim životnim događajima iz hrvatskih krajeva. Ali prije nego što se posvetimo novome, treba se prisjetiti starih filmova koji su doveli hrvatske filmaše na svjetsku pozornicu.

5. Kako je počeo rat na mom otoku

Ako netko stvarno nije već pogledao ovaj film, znači da se nije dovoljno puta odvrtio na našim malim ekranima. Stara priča o sukobu hrvatske vojske i JNA, ali s glazbenom priredbom, izljevima ljubavi profesorica i obećanom Lucijinom paštašutom. Znate, on to jako voli.

4. Oprosti za kung fu

Nakon rata Mirjana se vrata u svoj rodni kraj, Dalmatinsku zagoru, ali je trudna i udovica. Ako ste iz Dalmatinske zagore znate da to nikako ne prolazi pa se njeni roditelji odluče da će pozvati poznatog Gangstera (opet, ako ste iz Dalmatinske zagore, znate i tko je Gangster). Ona rađa u obližnjoj gradskoj bolnici (my city REPRESENT, 5 bodova onome tko zna odakle sam), ali rađa azijatsko dijete. I što sad, kako će se Gangster snaći u toj situaciji?

3. Blagajnica hoće ići na more

Svi smo bili u ovoj situaciji: ljeto je, vruće, najradije bi na godišnji negdje na more, ali nam šef mora ići na izložbu vina u Neum i baš povesti Jadranku (kolegicu slash ljubavnicu). Klesik ljetni problemi. Barica, povremeno i Štefica, samo želi odvesti svoju kćer na more da se liječi od bronhitisa, ali ispada da to i neće biti najlakši zadatak.

2. Maršal

Duh druga Tita na malom otoku u Hrvatskoj. Interesantno. Naravno, to privlači jugonostalgičare na otok koji žale za padom socijalizma i dolaskom demokracije, ali i policiju koja istražuje taj čudan slučaj pojave bivšeg predsjednika. Duh druga Tita vas je sigurno zainteresirao, ali će vas još bolje potaknuti reggae obrada pjesmice „Druže Tito mi ti se kunemo“. Prilično dobro.

1. Kad mrtvi zapjevaju

Možda mislite da se radi o nekoj metafori ili oksimoronu. Try again. Cinco i Marinko su otišli iz Hrvatske, točnije tada još Jugoslavije iz ekonomskih i političkih razloga. Kako bi dobio mirovinu iz Njemačke, Cinco se pretvara da je mrtav i dolazi u lijesu. Marinka ganja UDBA zbog političkih razmirica, ali i on nalazi načina za povratak u Hrvatsku. Sve za njemačku penziju.

Mejdi Miljković

>> 10 najiščekivanijih filmova godine

Komentiraj

Komentara