5 krivih i neistinitih stvari u seriji The Crown

Kada se ‘velike’ povijesne ličnosti i njihove osobne priče, važni povijesni događaji i značajne epohe, prebacuju u medij filma ili serije, mnoge se stvari u tom transferu izgube, izmiješaju ili proizvoljno adaptiraju. Naravno, postoji niz razloga koji mogu opravdati pojedine scenarističke odluke i dramaturška rješenja. Kako god bilo, potrebno je ponekad, retrospektivno, pretresti sadržaj pojedinih djela kako bi se na vidjelo iznijele nepravilnosti, iskrivljena rješenja te manje ili veće neistine. Serija The Crown (Kruna) jedno je od takvih djela: prati život britanske kraljevske obitelji te situaciju u bližem obiteljskom i političkom krugu ljudi. U središtu priče nalazi se kraljica Elizabeta II. Budući da je riječ o popularnoj seriji koja je pobrala ogromnu količinu pozitivnih kritika, odlučili smo dati jedan kratak pregled i izdvojiti 5 krivih i neistinitih stvari na koje smo naišli gledajući seriju.

>> Babylon Berlin: Kaleidoskop političkih subverzija, razvrata i PTSP-a u predratnom Berlinu (RECENZIJA)

5. Churchillova asistentica Venetia Scott

Britanski premijer Winston Churchill imao je asistenticu, ali ona nije bila Venetia Scott. Najjednostavnije rečeno – njezin je lik izmišljen. U seriji vidimo mladu asistenticu koja se postepeno ”zaljubljuje” u Churchilla, što je također scenaristička proizvoljnost i ne poklapa se s tadašnjim odnosom između premijera i njegove asistentice. Ono što je pak najznačaniji moment, jest njezina smrt, koja funkcionira kao svojevrsna katarza za Churchilla, koji se nakon tog nesretnog događaja osvještava i odlučuje poduzeti potrebne mjere za rješavanje problema londonskog smoga. Churchillova asistentica nije poginula, kao što takav jedan slučaj britanskoga premijera nije aktivirao. Za precizniji i bolji prikaz odnosa Churchilla i njegove druge asistentice, odnosno tajnice iz perioda Drugog svjetskog rata Elizabeth Nel (u filmu Elizabeth Layton), preporučujemo film Darkest Hour.

>> 5 serija na koje je Twin Peaks imao presudan utjecaj

4. Londonska ”kriza” sa smogom

The Great Smog ili, doslovno prevedeno, Veliki smog, ime je za problem koji je pogodio London 1952. godine. Riječ je o iznimno visokom stupnju zagađenja zraka i onečišćenja, što je rezultat industrijskih emisija kao i produkt intenziviranog prometa. Veliki smog ima važnu funkciju u seriji, ali je njegova uloga preuveličana. Panična reakcija stanovnika Londona je jednostavno prenapuhana i ne pronalazi svoje uporište u povijesnoj zbilji. Veliki smog je imao devastirajući efekt: kondenzirana magla je smanjila vidljivost, širila bolesti i prouzrokovala mnoge smrti (procjenjuje se da broj smrtnih slučajeva varira između 6 i 12 tisuća ljudi). Situacija je nakon nekoliko godina rezultirala i donošenjem određenih ekoloških zakona o zaštiti okoliša. No, kriza nije bila takva kakvom je scenaristi predstavljaju: to je, ukratko, proizvoljnost koja ima svoju preciznu funkciju u dramaturškoj cjelini serije.

>> Peaky Blinders: Tvorac serije Steven Knight potvrdio šestu i sedmu sezonu i najavio – balet?

3. Odnos Elizabete i Churchilla

Dok serija naglašava tenzije u odnosu između kraljice Elizabete i premijera Winstona Churchilla, u stvarnosti je odnos tekao u mnogo opuštenijem ritmu. Kraljica i premijer njegovali su jako dobar odnos u formalnom i neformalnom smislu. Elizabeta je jednom prigodom rekla da je Churchill njen najdraži premijer. Biografi i povjesničari se također ne slažu s time da su postojale jake tenzije između njih. Scenaristi su se tako odlučili usredotočiti na negativne aspekte Churchillova karaktera kako bi se narativ mogao začiniti dodatnim slojem drame i napetosti.

>> Hitlerova mladež – Novi dvodijelni specijal na National Geographicu

2. Flashback princa Filipa

Djetinjstvo princa Filipa jest bilo traumatično i turbulentno: majka je doživjela slom, otac je otišao u jeku pobune a spekulira se da je i sam Filip trebao biti prokrijumčaren izvan zemlje. Njegove su se starije sestre udale za njemačke plemiće i tako dobile nadimak ‘naci sestre’. Kada je njegova sestra Cecilija putovala prema jednom vjenčanju, rodila je u avionu koji je pao i u kojem je ona poginula. U seriji se suptilno provlači pretpostavka da se ona popela na avion zbog Filipa, što je sasvim netočno i krivo. Ona se na avion ukrcala isključivo zbog vjenčanja, Filip s time nije imao nikakve veze. Serija je, naravno, provukla ovu pretpostavku radi pojačavanja drame, kao i radi dublje psihologizacije likova.

>> 13 razloga zašto: Genijalan trailer otkrio detalje i datum izlaska druge sezone (VIDEO)

1. Bračne tegobe Elizabete i Filipa

Moglo bi se reći da je bračni odnos kraljice Elizabete i princa Filipa većim dijelom proizvoljno portretiran. Zbilja je teško proniknuti u najintimniju sferu odnosa kraljice i princa, s čime se slažu i povjesničari. Jako dobro informirani biografi kraljevske obitelji i njenih članova kažu da ne postoje dokazi o njihovim bračnim turbulencijama i tegobama. Filip je imao određene poteškoće prilikom privikanja na drukčiji stil života nakon što je njegova supruga postala kraljicom. No, teško je pronaći plauzibilne pretpostavke i zbiljska uporišta koje bi opravdale rješenja kreatora serije. Teško je da bi i sami biografi kraljevske obitelji mogli proniknuti tako duboko u njihov odnos. Stoga je ovdje riječ o još jednoj tehnici razrađivanja međuljudskih odnosa glavnih likova i načinu njihova prilagođavanja cjelokupnome narativu.

>> 5 predivno dobrih Disney filmova na Pickboxu

Komentiraj

Komentara