5 najstrašnijih zakona u Sluškinjinoj priči

Serija Sluškinjina priča oslikava opresivno teokratsko društvo distopijske budućnosti. Mnoge su stvari problematične u Gileadu, mnoge stvari navode na propitkivanje ne samo jedne vrlo tamne slike budućnosti, već i na propitkivanje aktualnih društvenih procesa. Jedan element koji se posebno izdvaja je – zakon, pravna struktura koja regulira gileadski život. Ovdje iznosimo 5 najgorih, najstrašnijih zakona serije.

>> Henry Cavill: Hoće li glumac istovremeno biti i Geralt i Superman?

Sloboda medija

U skladu s logikom jednog totalitarnog teokratskog režima, za zakonske regulative Gileada ne postoji medijska sloboda. Mogućnost komuniciranja različitih stajališta, ili pak bilo koje vrste kritike režima, jednostavno ne postoji. Direktna kontrola nad protokom informacija od strane režima uokviruje stanovništvo u uniformiran, strogo određen i fiksiran medijski okoliš u kojem je prisutna samo jedna istina. Odnosno, ne uokviruje stanovništvo, već samo pola stanovništva…

Žene ne čitaju

Naime, gileadski zakoni zabranjuju ženama čitanje. Položaj žena je u Gileadu sveden na funkciju svojevrsne imovine – na koju, by the way, žene zakonski nemaju pravo. Prateći tu logiku, čitanje – poput, uostalom, i svih “intelektualnih” aktivnosti, rezervirano je muškarce. Prekršaj zakona koji zabranjuje čitanje strogo se kažnjava – vidjeli smo kako je Serena izgubila “samo” prst, a trebala je izgubiti cijelu ruku.

Žene ne pišu

Povezano s rukama, ženama se u Gileadu zabranjuje i pisanje. I to je, naravno, dužnost gileadskih muškaraca. Režim, ukratko, zabranjuje polovici stanovništva korištenje jednog od elementarnih sredstava izražavanja i komuniciranja.

Seks i kontracepcija

Seksualni je život u Gileadu posebno obrađen u pravnim okvirima države. Kada se pregledaju gileadski restriktivni i ekstremistički zakoni, vrlo je jednostavno odgovoriti na pitanje što je u seksu uopće dopušteno? Ukratko – samo “prokreacija”. To podrazumijeva i strogu zabranu kontracepcije, kao i strogu zabranu ikakvih odnosa koji ne spadaju u praksu “prokreacije”. O homoseksualnim odnosima da i ne govorimo.

>> Moon Knight: Daniel Radcliffe u glavnoj ulozi nove Marvelove serije?

Vlast i prava muškarcima

Sinteza cijele zakonske priče jest vrlo jednostavna – sva je vlast u rukama muškaraca. Pored čitanja i pisanja, kao i nemogućnosti posjedovanja bilo čega, žene nemaju prava glasa. Ukratko, samo muškarci imaju određena prava. Žene su njihovo vlasništvo. Zakoni koji nešto “dopuštaju”, posvećeni su muškarcima, dok se zakoni koji zabranjuju i kažnjavaju tiču gotovo isključivo žena. Drugim riječima, gileadska je logika svedena na princip: muškarcima sve, ženama ništa.

>> The Expanse: Showrunner želi bolje veliko finale od GoT-a i Zvjezdanih ratova

Komentiraj

Komentara