Massive Attack: 5 popularnih pjesama britanskih trip-hopera kroz serije

U posljednjih je tridesetak godina isplivalo mnogo bendova koji su svojim inovativnim i eksperimentalnim radom obilježili globalnu glazbenu scenu, ali je malo onih koji su ostavili traga poput Massive Attacka. Britanski trip-hoperi, porijeklom iz Bristola, iz samog epicentra mnogih alternativnih glazbenih i subkulturnih pravaca, iza sebe imaju tridesetak iznimno uspješnih i produktivnih godina glazbenog života. Njihovi albumi Blue Lines (1991) i Mezzanine (1998) uvršteni su u popis najboljih albuma svih vremena kojega je izlistao utjecajni Rolling Stone, a mnogi njihovi singlovi i pjesme s pojedinih albuma, kao i raznorazne kolaboracije i gostovanja, dio su obvezne glazbene literature i nezaobilazne točke glazbene historiografije. Njihovo je djelovanje poznato i po pomicanju granica žanrova, a nerijetko su se njihove pjesme stapale s filmovima i serijama i pridavale im specifične glazbene tonalitete i nijanse. S obzirom da su pjesme Massive Attacka često bile sastavni elementi filmova i serija, ovdje ćemo izdvojiti njihova serijska gostovanja i prisjetiti se 5 popularnih pjesama bristolskih trip-hopera.

>> 7 uvodnih špica serija koje jako volimo

5. Luck – uvodna špica Splitting the Atom

Splittin the Atom je izašla na istoimenom EP-ju benda 2009. godine. U pjesmi gostuje i eminentni dvojac: na vokalima, reggae ikona Horace Andy, dok na klavijaturama gostuje genijalni Damon Albarn. Pjesma je bila i dio soundtracka nogometne video-igre FIFA 11, a dvije godine nakon je inkorporirana u uvodnu špicu HBO-ove serije Luck, s Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi u sportskoj drami o konjskim utrkama. Serija ima dvije sezone, a emitirala se od 2011. do 2012. godine.

4. The Real Hustle – Angel, Inertia Creeps, Teardrop, Exchange 

Dokumentarni serijal The Real Hustle protezao se kroz 11 sezona, a emitirao od 2006. do 2012. godine. U serijalu smo tako mogli vidjeti raznorazne spletke, magične trikove, inventivna uznemiravanja i svakojake geste i aktivnosti koje je u pojedinim epizodama pripremala BBC-jeva ekipa i šarena paleta sudionika. Kroz ovaj je serijal prodefiliralo nekoliko Massive Attackovih uspješnica, poput Teardropa, Angela, Exchangea i odlične Inertie Creeps.

3. Misfits – Special Cases, Paradise Circus, Small Time Shot Away

Pjesme Massive Attacka mogle su se čuti u drugoj i trećoj sezoni popularnih Misfitsa. U toj smo seriji mogli slušati vrhunski soundtrack i pjesme koje su, svaka na svoj način, zvukovno bildale vizualni i narativni segment serije. Tako su u četvrtoj i petoj epizodi druge sezone odzvanjale pjesme Paradise Circus i Small Time Shot Away, dok se u trećoj epizodi treće sezone mogla čuti Special Cases.

2. Luther – uvodna špica Paradise Circus 

Definitivno jedna od popularnijih pjesama Massive Attacka, Paradise Circus postala je s vremenom zaštitni znak odlične serije Luther. Serija se  na BBC-ju pojavila 2010. godine, a priprema se peta sezona. U glavnoj je ulozi Idris Elba, koji glumi Johna Luthera, detektiva briljantnog uma koji ga, ipak, ne može držati podalje od vlastitih, opasnih strasti. Zbog ove je serije teško poslušati Paradise Circus, a ne imati na umu Idrisa Elbu i crveno-žuto-narančaste nijanse uvodne špice.

1. Dr. House – uvodna špica Teardrop 

Ovdje je zapravo teško odrediti podsjeća li nas Dr. House na pjesmu Teardrop, ili obrnuto. Pjesma i serija srasle su u kompaktnu i nerazdvojnu cjelinu, što zbog genijalnosti serije, što zbog genijalnosti pjesme. Rekli bismo da su i jedna i druga strana odigrale svoju ulogu perfektno, kao što je i sama uvodna špica odlično postavljena i montirana. Kad god i gdje god čuli prve taktove Teardropa, automatski uranjamo u svijet Gregoryja Housea.

>> 8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

Komentiraj

Komentara