5 proljetnih serija koje ne smijete propustiti

Proljeće je službeno počelo prije nekoliko dana, toplije vrijeme stiže, dan se produžuje. Osim prirode, proljeće je ove godine velikodušno zahvatilo i serijski svijet. Iako je praktički čitava 2017. godina prepuna kako nastavaka onih starijih, tako i početaka novih serija, proljeće na male ekrane donosi nekoliko zvučnih naslova i obećavajućih serija koje definitivno moraju biti zabilježene u našim kalendarima. Uz toplije vrijeme stižu zbilja vrući naslovi, od poznatih starih lica koja se na TV vraćaju nakon dvadesetak godina, preko adaptacija iznimno kvalitetnih romana, pa do serija s kritičkim i političkim nijansama. Selekcija naj serija nije lagan posao, a naredna tri mjeseca bit će puna dobrih radova što izbor čini još težim. Ipak, potrudili smo se i izdvojili pet serija koje morate zapamtiti, zabilježiti i pogledati kada konačno stignu na ekrane.

>> 10 SERIJA KOJE MORATE POGLEDATI U 2017. GODINI

5. 13 Reasons Why – 31. ožujka

Serija je bazirana na istoimenom romanu Jaya Ashera, a u središtu radnje je Hannah Baker, tinejdžerka koja je počinila samoubojstvo i za sobom ostavila sedam audio kaseta. U njima objašnjava 13 razloga zbog kojih se ubila, a u kojima se obraća svojim školskim kolegama i kolegicama. Njezin školski prijatelj Clay Jensen pronalazi kasete i dijeli ih osobama kojima se Hannah obratila netom prije samoubojstva. Iako je potka serije obavijena misterijom, sadržaj progovara o važnim problemima poput zlostavljanja u školama, ovisnosti o društvenim mrežama, seksizmu i mnogim problemima koje muče današnje tinejdžere. Seriju producira Selena Gomez, dok je datum izlaska 31. ožujka.

>> ONE SU DEŠIFRIRALE NEPRIJATELJSKE KODOVE, A OVO JE NJIHOVA PRIČA

4. I Love Dick – 12. svibnja

Još jedna serija koja inspiraciju crpi iz romana. Ovoga je puta riječ o romanu I Love Dick, autorice Chris Kraus. U središtu romana/serije nalazi se bračni par – filmašica Chris i sveučilišni profesor Sylvére, koji sele u Texas kako bi se Sylvére mogao posvetiti pisanju. Ondje Chris upoznaje učenjaka Dicka, prema kojem razvija svojevrsnu psiho-seksualnu opsesiju. I Love Dick iznimno je značajan roman za pravac ‘konfesionalne literature’, s obzirom na to da je mnogo toga bazirano na autoričinom iskustvu, a opće je mjesto i raznih teorijskih, umjetničkih i književnih pravaca. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kreatorica serije Jill Soloway ekranizirati ovu priču koju su mnogi nazvali radikalnom s jedne, a tračem s druge strane. U glavnim ulogama su Kathryn Hahn kao Chris, te Kevin Bacon kao Dick. Serija izlazi 12. svibnja.

>> 10 NAJBOLJIH BBC-JEVIH LIKOVA PREMA GLASOVIMA GLEDATELJA

3. Dear White People – 28. travnja

Kratka video-najava ove serije navela je mnoge na bojkot Netflixa i na izražavanje negodovanja zbog cijelog projekta na društvenim mrežama. Doduše, mnoge su (oštre) kritike stizale iz rasističkih tabora SAD-a. Pitanje je što će uslijediti nakon što serija izađe? U središtu priče je mlada afroamerikanka Samantha (Logan Browning), studentica koja vodi polemičnu i kritičku radio postaju na Sveučilištu Winchester kojega predominantno pohađaju bijelci. Postaja koju Samantha vodi kritički propituje i istražuje najrazličitije oblike rasne diskriminacije. U najavi se, primjerice, Samantha satirički osvrće na razne karnevalske maske i proziva one koji se maskiraju u pripadnike ne-bijele rase. Redatelj i tvorac serije je Justin Siemen, koji je 2014. godine snimio film Dear White People, kojega je odlučio preraditi i prezentirati u serijskom formatu. Datum izlaska je 28. travnja.

>> 20 GODINA NAKON: KAKO JE BUFFY PROMIJENILA SVIJET TELEVIZIJE

2. The Handmaid’s Tale – 26. travnja

I ova se serija bazira na iznimno uspješnom i kvalitetnom romanu. Riječ je o romanu The Handmaid’s Tale (Sluškinjina priča), autorice Margaret Atwood koja tematizira distopijsko društvo u kojem apsolutnu vlast drže muškarci, dok su žene degradirane na poziciju sluškinja, praktički nemaju nikakva prava, podređene su svojim gospodarima i služe za reprodukciju stanovništva. No, ispod radara dominantne muške vladajuće kaste, polako se organizira ženski pokret otpora koji pokušava razviti strategije i taktike za provođenje revolucije i transformacije društva. U bogatoj glumačkoj postavi, tu su Elisabeth Moss, Alexis Bledel, Samira Wiley i Joseph Fiennes. U kalendare obavezno zabilježite 26. travanj, jer se ovakva serija ne propušta.

>> SLUŠKINJINA PRIČA: PREKRASNE FOTOGRAFIJE PRUŽAJU KONTRAST MRAČNOJ TEMATICI NOVE SERIJE (FOTO)

1. Twin Peaks – 21. svibnja

David Lynch se sa svojim čudnovatim serijskim imaginarijem vraća s kultnim naslovom nakon više od dvadeset godina. Po običaju, detalji sadržaja novog Twin Peaksa su prikriveni velom tajne. No, na radost fanova, mnoga će se stara lica vratiti u mali gradić i nastaviti s pričom. Tako će u glavnoj ulozi ponovno biti Kyle MacLachlan kao FBI-jev agent Dale Cooper, dok će se seriji pridružiti i druga poznata lica, poput Naomi Watts, Laure Dern i Jima Belushija. Serija će na Showtimeu izaći 21. svibnja, a bilježenje Twin Peaksa u kalendare, rokovnike, mobitele, frižidere ili gdjegod se, dakako, podrazumijeva.

Komentiraj

Komentara