5 razloga za gledanje opake špijunske triler serije Kondor

 Na MaxTV-u na Pickobx kanalu subotom u 20:00 h 

Špijunski trileri ne izlaze iz mode. Pogotovo oni koji su pisani u periodu hladnog rata, koji je obilježen geopolitičkim napetostima koje su dugo tresle planet. Kondor je upravo takav špijunski triler, kojega je 1974. godine, pod naslovom Six Days of the Condor, napisao James Grady, a koji je 2014. napisao i nastavak. Priča je dobila i svoju serijsku formu – Kondor tako, na briljantan način, kombinira i adaptira i jedno i drugo Gradyjevo djelo u suvremenom ruhu. Ljubitelji žanra ovaj naslov nipošto ne bi trebali propustiti, kao što ga, zapravo, ne bi smio propustiti nitko. Stoga, secirat ćemo seriju i navesti pet razloga zbog kojih je Kondor dio obvezne jesenske serijske literature.

>> Kondor (2018.): Sve što morate znati o novoj špijunskoj triler seriji

5. Relevantnost

Iako je literarni predložak nastao u sedamdesetima, a njegov nastavak četiri desetljeća kasnije, kroz seriju se na koherentan način gradi jedna priča koja je itekako relevantna za aktualno stanje, za suvremeni društveni, politički i vojno-obavještajni kontekst. Kondor je ‘moderniziran’, u prvom planu su problemi koji zaokupljaju današnjicu. U prvom je planu, dakako, terorizam, a tu su i sustavi nadzora, obavještajne makinacije, sofisticirane tehnološke metode istraživanja, opskurni i sumnjivi alati tajnih službi, važnost informacija, kao i osobne priče onih koji su dio tog misterioznog, gigantskog sustava, a koje gotovo nikada ne upoznajemo.

4. Napetost

U seriji se umrežavaju i sukobljavaju različiti elementi koji pletu turbulentnu atmosferu, nepredvidljivu priču i iznimno napetu radnju čiji razvoj u određenim trenucima prelazi u svojevrsnu paranoičnu slijepu ulicu, u opaku psihološku zapetljanost glavnih likova. Pritom, bez obzira na individualno, serija ne gubi iz vida ono šire, opće. Specifičnost serije se odražava upravo u spoju, odnosno konfliktu tih dviju razina, pojedinca i sustava, što predstavlja čvor čije je raspetljavanje itekako upitno.

3. Kvaliteta i pohvale

Naravno, ako kritičari kažu da nešto valja, to ne mora nužno vrijediti za svakoga. No, što se ove serije tiče, u ispravnost recenzija i ocjena uvjerili smo se sami. Kondor se nalazi na visokim razinama na popularnim portalima, forumima i web-okupljalištima serijske publike. I to ne bez razloga. Pored stvari koje ovdje navodimo, dalo bi ih se izdvojiti još mnogo. Bit ćemo sažeti i objediniti ih jednom riječju: kvaliteta. I to u svim segmentima: gluma, scenarij, estetika, produkcija. Kvalitetu je potvrdila i činjenica da je, samo mjesec dana nakon premijere (što je u svijetu serija rijetkost), Kondor dobio drugu sezonu. Rekli bismo da je to, za sada, naslov koji će uskoro biti pravi hit. A kako bi pravovremeno pratili njegov razvoj, dovoljan je klik: serija je na Pickboxu, a Pickbox je moguće besplatno isprobati punih mjesec dana.

2. Max Irons

Glumačka je postava na razini zadatka. William Hurt, Bob Balaban, Leem Lubany, Mira Sorvino i drugi članovi postave na savršen se način uklapaju u Kondorov svijet. Njihova agilnost i uronjenost u priču, kao i sposobnost scenarista i producenata, unose dodatan i krucijalan sloj kvalitete čitavoj seriji. Među njima se posebno ističe glavni glumc, Max Irons, koji tumači Joea Turnera, mladog analitičara CIA-e. U ovoj se ulozi Irons briljantno snašao, a njegove su sposobnosti i kapaciteti uvelike ojačali seriju ne samo u glumačkom, već i u narativnom smislu. Naime, teško je zamisliti neko drugo lice u glavnoj ulozi.

1. Scenarij

Scenarij je, moglo bi se reći, najvažniji element svakog filma i serije, a kada je riječ o špijunskom trileru, scenarij je definitivno najvažnija komponenta ili, drugim riječima, baza svake kvalitetne špijunske priče. Kondor je u tom pogledu ostavio jako malo, pa gotovo i nikakvog prostora za kritiku. Pregledavajući epizode, imamo osjećaj kao da letimo kroz njih, dok se s druge strane gubimo u zamršenim obavještajnim labirintima, da bi ubrzo nakon toga osjetili bliskost i opaku familijarnost individualne izolacije, straha i nestabilnosti. Jason Smilovic i Todd Katzburg su, s ostatkom ekipe, odradili jedan fantastičan posao.

Napetu špijunsku seriju Kondor gledajte Na MaxTV-u na Pickobx kanalu subotom u 20:00 h!

>> Gledaj odmah Kondor na Pickboxu

Komentiraj

Komentara