5 ruskih serija koje morate pogledati

Rusija je već stoljećima izvor vrhunskih umjetničkih djela: rusko je stvaralaštvo ostavilo duboke tragove u europskom i svjetskom umjetničkom kontekstu, kako u svijetu književnosti i teatra, tako u svijetu likovnih i srodnih umjetnosti i kinematografije. Pitamo se sada, imajući na umu aktualni status serije kao jedne od predominantnih umjetničkih formi, kakva je situacija s ruskim serijama? U suvremenom društvenom kontekstu, gdje se “rusko pitanje” kontinuirano provlači svakodnevicom u politički nabijenim tonovima često polazeći od negativnih pretpostavki, odlučili smo zaviriti u tamošnju pop-kulturnu sferu i izdvojiti 5 naslova  koji zaslužuju našu i vašu pažnju, 5 serija koje definitivno morate pogledati.

>> 5 popularnih pjesama Massive Attacka u serijama

5. Кухня / Kuhinja (2012.)

Ova genijalna komedija prati priču mladoga Maxa, koji iz malog Voroneža stiže u ogromnu Moskvu kako bi se zaposlio u restoranu i postao kuhar. Max se tako želi zaposliti u ekskluzivnom restoranu Claude Monet, čiji je vlasnik popularni glumac Dmitry Nagiev, koji u seriji igra samoga sebe. Max stupa u šarene odnose sa šefom kuhinje, specifičnim Viktorom Barinovom, i s ostalim radnicama i radnicima ovog elitnog restorana. Kuhinja je jedna od najpopularnijih ruskih serija, kako u Federaciji, tako i diljem svijeta. Serija, koja pršti originalnim humorom, zabavnim sekvencama, smiješnim i iznimno zanimljivim događajima, emitirana je u više od 10 stranih zemalja. Na tragu uspjeha Kuhinje, snimljena su dva filma i jedna spinoff serija.

>> 5 razloga za bingeanje Plemena (The Tribe)

4. 17 мгновений весны / 17 trenutaka proljeća (1972.)

Za ljubitelje povijesti, povijesnih drama i špijunskih trilera, 17 trenutaka proljeća je serija koju se nipošto ne bi smjelo preskočiti. Riječ je o sovjetskoj mini-seriji koja se izvorno prikazivala 1972. godine. Baza priče je istoimena knjiga Yuliana Semyonova, koju je redateljica Tatyana Lioznova prenijela u mini-serijsku formu. U središtu priče nalazi se sovjetski špijun Maxim Isaev, koji je na tajnom zadatku u Njemačkoj pri samom kraju Drugog svjetskog rata, gdje nastoji sabotirati nacističke aktivnosti koje ciljaju na tajno i izdvojeno sklapanje mira između Njemačke i zapadnih sila, što predstavlja opasnost za SSSR. Serija je proslavila glavnoga glumca Vjačeslava Tihonova, redateljicu Lioznovu te je s vremenom postala najuspješnijim i najpopularnijim uratkom povijesne špijunsko-trilerske tematike u SSSR-u prije, a u Rusiji nakon.

>> Film i politika: Sve o propagandnoj umjetnosti

3. Жизнь и судьба / Život i sudbina (2012.)

Još jedna odlična povijesna dramska serija, Život i sudbina privukla je međunarodnu pažnju i bila je nominirana za Emmy u kategoriji najboljeg TV filma/mini-serije. Riječ je o ekranizaciji istoimene knjige Vasilyja Grossmana, a prati priču Viktora Shtruma, znanstvenika židovskoga porijekla koji je zaposlen u jednoj od vodećih institucija koja se bavi istraživanjem i razvojem atomskoga naoružanja. Radnja se odvija između ’42. i ’43., u periodu intenzivnog proganjanja Židova diljem Europe, kako u njenom zapadnom dijelu, tako i u SSSR-u. Vitkor u tom periodu gubi mnoštvo prijatelja, a odjednom se sam Staljin počinje zanimati za njegov rad, dok se sovjetski agenti angažiraju oko znanstvenikova progona. Serija se tako udubljuje u srž Viktorove egzistencijalne krize, emocionalnih i psiholoških lomova, u napetom vojno-političkom kontekstu ranih četrdesetih.

2. Бригада /Brigada (2002.)

Zanemari li se malo slabija kvaliteta produkcije ruskih serija s početka dvijetisućitih godina, te pojedini trešasti momenti, Brigada je pravo mini-serijsko remek-djelo. Jedna od najpopularnijih serija u Rusiji, Brigada je izazvala brojne kontroverze, dok su neke kritike bile usmjerene prema ”romantizaciji” i estetizaciji nasilja, kriminala i gangsterskog mentaliteta te je zbog toga serija i zabranjivana u Ukrajini. Ipak, riječ je o jednom iznimnom ostvarenju. Serija prati živote grupe prijatelja od 1989. do 2000. Prateći njihov put kroz turbulentne devedesete, serija prikazuje njihov uspon od običnih moskovskih mladića do moćnih, notornih gangstera. Producenti su konzultirali s jedne strane policiju, a s druge strane same kriminalce koji su aktivno sudjelovali i kreirali moskovsko podzemlje devedesetih kako bi kreirali što vjerodostojniji i realniji ambijent, atmosferu i radnju. Osim navedenih kritika, serija je dobila i masu pohvala, kako kritike, tako i publike.

>> Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

1. Мажор / Major (2014.)

Ova je ruska serija doživjela vjerojatno najveći globalni uspjeh. U fokusu serije je mladi, razmaženi sin moćnog tajkuna čiji se život mijenja nakon bliskoga konflikta s jednim policajcem. Kao diplomirani pravnik, Igor odlazi raditi u jednu daleku i izoliranu policijsku postaju, gdje ga je imućni otac, posredstvom svojih veza i utjecaja, uspio prebaciti s ciljem stišavanja čitavog slučaja. U tom se novom kontekstu počinje razvijati Igorova osobna priča: egzistencijalni, psihološki, emotivni i društveni problemi čekaju iza ugla, ali Igor u tom neočekivanom okruženju pronalazi načine da promjeni tok svog života. Naravno, komplikacija neće nedostajati ni ovdje. Serija je postigla izniman uspjeh u Rusiji, a nedavno ju je otkupio i Netflix, kao i još nekoliko kompanija u SAD-u, Njemačkoj i Poljskoj. Riječ je, ukratko, o jednom od klasika suvremene ruske pop-kulture.

>> Kuga – serija koja je razbila sve rekorde gledanosti stigla je na Epic Drama

Komentiraj

Komentara