5 serija na koje je Twin Peaks imao presudan utjecaj

Kada se početkom devedesetih pojavila na televiziji, serija Twin Peaks postala je instant-klasik. No, trebalo je proći neko vrijeme da bi se, prvo, shvatila širina i kompleksnost serije; drugo, shvatili razmjeri utjecaja ovog remek-djela Davida Lyncha i Marka Frosta na cjelokupan medij televizije. Na površini sasvim obična serija, koja kombinira dinamičnost, napetost i suspense krimi-drame sa zamršenim a djelomice i toplim odnosima sapunice, u svojim dubinama seže sve do skrivenih struktura svijesti i potisnutih čvorova ljudskog uma, otvarajući pritom brojna filozofska, psihološka i društvena pitanja.

Sve to, omotano karnevalesknom i pitoresknom Lynchevom nadrealnošću, otvorilo je put novim, kreativnim i originalnim pristupima TV-u kao mediju i seriji kao umjetničkoj formi. Gotovo je i nemoguće izdvojiti sve autore, naslove i djela na koje je ova serija utjecala; stoga, ovdje smo odabrali i izdvojili samo 5 serija koje mnogo toga duguju Twin Peaksu i njegovim tvorcima.

5. Obitelj Soprano

Iako je riječ o posve različitim serijama, Sopranosi mnogo toga duguju Twin Peaksu. Tvorac Sopranosa, David Chase, naširoko je govorio o utjecaju koji je Peaks imao ne samo na njegovu, već i na mnoge druge serije. Za Obitelj Soprano je Chase bio konkretan i direktan: Lynch i Frost bili su primarni utjecaji na njegovo djelo. Osim po pitanju širenja pripovjedačkih mogućnosti TV-a kao medija na što se zakačio i iskoristio sam Chase, utjecaj Peaksa je najvidljiviji u onim nadrealnijim momentima Sopranosa, kao i u trenucima pronicanja u potisnute, skrivene psihološke labirinte glavnoga lika.

4. True Detective

Pronalazak mrtvoga tijela jedne žene pokreće nadrealni lov na nepoznatog luđaka, dok je u središtu priče tandem pomalo čudnih detektiva. Elementi su to koji, sasvim izravno, u sjećanje prizivaju kultni Twin Peaks, mrtvo tijelo Laure Palmer i agenta Dalea Coopera. Atmosferičnost genijalne prve sezone True Detectivea implicitno sadržava nijanse nadrealno-realistične, pitoreskne i turobne atmosfere Lyncha i Frosta. Otkrivanje bizarnog podzemlja maloga gradića također podsjeća na mrežu dobro zamaskiranih odnosa u Twin Peaksu.

3. Legion

Legion je priča o mutantu onoliko koliko je Twin Peaks priča o ubojstvu Laure Palmer. Drugim riječima, i postepeno otkrivanje Davidovih supermoći, i postepeno otkrivanje ubojice Laure Palmer, služe samo kao narativni kostur oko kojega se gradi ono što obje serije čini iznimno specifičnima i originalnima: prevrtanje ljudske psihe, kopanje po potisnutim odajama uma, propitivanje granice fakcije i fikcije, stvarnosti i iluzije, realnog i nadrealnog. Od svih ovdje navedenih serija, struktura i dinamika Legiona možda i najviše podsjeća na Twin Peaks, što kreator i producenti serije i ne skrivaju. Ključna figura koja povezuje jednu i drugu seriju jest Shadow King, čija je funkcija ona koju je u Twin Peaksu imao BOB. Ipak, Legion se po mnogim drugim elementima radikalno i razlikuje od Twin Peaksa, što ovu seriju na koncu čini jednim od najčudnijih, najoriginalnijih i najboljih djela moderne TV produkcije.

2. Wayward Pines

Visoka stabla, staza kroz šumu, jeziva maglica, tabla na ulazu u grad… Pogledate li prvih nekoliko minuta trailera, sve će vam biti jasno. Wayward Pines je serijska adaptacija istoimene književne trilogije Blakea Croucha, koji je otvoreno priznao da je Twin Peaks bio ključan izvor inspiracije za oblikovanje njegove priče. I u ovoj seriji pratimo jednog agenta kako istražuje misterioznu smrt dvaju svojih kolega u jednom zabačenom gradiću na sjeverozapadu SAD-a. I ovdje se razotkriva jedna skrivena, nedokučiva i mračna struktura odnosa koja pozadinski oblikuje površnu idiličnost. Narativ je u potpunosti lynčast, što producenti i ne pokušavaju prikriti. Oni koje sam Twin Peaks nije zasitio, trebali bi dati šansu i ovoj seriji.

1. Dosjei X

Dvije godine nakon što je David Duchovny prohujao Twin Peaksom u jednoj od najupečatljivijih uloga čitave serije, ušao je u svijet Dosjea X. Zamijenio je suknju i štikle agentice Denise Bryson i odjenuo crno odijelo i kravatu agenta Foxa Muldera. U Dosjeima X smo pratili, a još uvijek i pratimo, agenta i agenticu FBI-ja koji se hvataju u koštac s paranormalnim situacijama, nadrealnim pitanjima i problematikama koje nadilaze granice percepcije. Većim se dijelom serije istraživanja vode u manjim, tišim gradićima i okolnim šumama ili poljima. Atmosferičnost, geste likova, catchy fraze, narativni tokovi i mnogi drugi elementi povezuju ove dvije serije, koje su bile dovoljno slične da su fanovi, nakon izlaska Dosjea X, pokrenuli lavinu glasova o tome da Mulder iznad svog radnog stola drži fotografiju Laure Palmer omotane u plastičnoj vreći! Ipak, bila je riječ samo o slučajnosti i sličnosti… Pri svemu tome, jako je zanimljivo to što se Duchovny, nakon dugo godina, gotovo pa i istovremeno vratio svojim legendarnim ulogama i u jednoj i u drugoj seriji. Opet slučajno?

>> 6 stvari koje (vjerojatno) niste znali, a morate znati o Twin Peaksu

Komentiraj

Komentara