5 strašnih filmova koje mogu gledati i djeca

Od igranih filmova do crtića, od kultnih komada do suvremenih stvari, zajedničko je obilježje filmova koji su se na popisu našli upravo njihova prihvatljivost za gledateljstvo dječje dobi, odnosno nepostojanje pretjerano brutalnih scena nasilja i strave koje su inače svojstvene žanru horora. Ipak, potrudili smo se na listu staviti filmove koji, poput navedenog žanra, funkcioniraju u ključu neizvjesnosti i suspenzije, pa odrasli filmoljupci ne moraju strahovati nad mogućim zakinućem za dobrim filmskim iskustvom.

5. Corpse Bride / Mrtva nevjesta

Kultni animirani film Mrtva nevjesta iz 2005. godine napravljen je tehnikom stop-motiona, a za njegovo stvaranje zaslužan je filmski majstor Tim Burton. Njegova tadašnja životna i filmska partnerica Helena Bonham Carter posudila je glas glavnoj junakinji Emily – mrtvoj nevjesti iz naslova, a glas sramežljivom mladiću Victoru koji je slučajno završio s problemom dvije mladenke posudio je Johnny Deep. Ovaj genijalni animirani filmić bio je nominiran za Oscara, a estetika filma, kao i zanimljiva radnja koja se odvija u sferi paranormalnog, oduševit će i male i velike gledatelje i gledateljice.

4. The Addams Family / Obitelj Adams

Verzija Obitelji Adams iz 1991. godine jedan je od najvećih klasika Halloweena, a Anjelica Huston, Christopher LloydRaúl Juliá, Christina Ricci i ostatak ekipe odlično su društvo za obiteljsko popodne oko TV-a. Ova fiktivna obitelj koja uspijeva ostati simpatična unatoč svojoj morbidnosti, osmišljena je kao satirična inverzija idealne američke obitelji 20. stoljeća, odnosno kao ilustracija ekscentričnog i bogatog aristokratskog sloja društva koji je nesvjestan ili nezainteresiran za bizarni i zastrašujući dojam koji ostavlja na ostale ljude. Film će zabaviti one najmlađe čudnovatom atmosferom u kojoj obitavaju još čudnovatiji likovi, a oni odrasli moći će uživati u satiričnom sloju samog filma.

3. E.T. The Extra Terrestrial / E.T.

Dječji sci-fi klasik E.T. opće je mjesto svake znanstveno-fantastične liste, pa se tako morao naći i na našem popisu, iako ne sadrži likove poput vještica, duhova i vukodlaka koje bismo asocijativno prve povezali s Halloweenom. Spielbergovo remek djelo iz 1982. godine govori o nevjerojatnom prijateljstvu između Elliotta, kalifornijskog dječaka sa Zemlje i E.T.-a, svemirskog posjetitelja koji se pokušava vratiti kući.

>> 8 kultnih filmova o izvanzemaljcima koje svi moraju pogledati barem jednom u životu

2. Monster House / Kuća monstrum

Horor filmovi ne bi bili horor filmovi da se u njima ne pojavljuju i kojekakva čudovišta, a čudovište-kuća koje guta svoje posjetitelje, glavni je lik ovog super crtića kojeg valja pogledati bez obzira na dob. Animirani film napravljen je 2006. godine i prati družinu mališana kojima jednoga dana lopta zalutala u dvorište ove jezive kuće, a nakon što kuća proguta njihovu prijateljicu Jenny, kreću u avanturu obračunavanja s čudovištem.

1. Ghostbusters / Istjerivači duhova

Ova kultna komedija iz osamdesetih nezaobilazno je mjesto svake liste povezane s paranormalnim, pa se tako našla i na ovoj. Godine 1984. svijetu je predstavljen urnebesni odred za istjerivanje duhova kojeg predvode genijalci komedije Bill Murray i Dan Aykroyd, a o kvaliteti filma govore i nominacije za Oscara i Zlatni globus, ali i cijeli kult obožavatelja koji je živ i aktivan i danas.

Komentiraj

Komentara