Zlatne djevojke/NBC

6 serija omiljenih našim bakama

Bake – one peku najbolje pite, kuhaju najbolju juhu, šiju brže nego što prosječni ljudi razmišljaju, ali ih veže još jedna stvar – sve one vole iste serije. Bilo da se radi o klasicima kojih se prisjećaju iz svojih mladenačkih dana ili o novim serijama koje ciljaju na stariju publiku, ako svojoj baki želite pustiti neku seriju, izaberite detektivsku ili ljubavnu tematiku. Nećete pogriješiti.

Da se razumijemo, navedene serije nisu namijenjene samo vašim bakama. Pravi serijski ljubitelj će gledati bilo što, dokle god ima više od dvije epizode. Zato, ako se odlučite družiti sa svojom bakom gledajući neku seriju iz prošlog stoljeća, nemojte se sramiti. I mi to radimo, po mogućnosti uz neku finu pitu od jabuka. U tu svrhu, evo naših preporuka.

6. Saga o Forsyteima / The Forsyte Saga

Prilično dobra serija pomalo izlizane tematike, no to je ne čini nimalo lošijom od ostalih. Netko će reći da se nikome ne da gledati još jednu dramsku seriju o obitelji bogataša iz 19. stoljeća s prošlošću prošaranom ljubavnim zapletima, nezakonitom i, onom bahatom, zakonitom djecom, dramama, prevarama… Ali, ustvari, to je jedini razlog zašto se takve serije i dalje proizvode – to očigledno prolazi i ima dobru gledanost. Usto, Damian Lewis je poprilično seksi u ulozi zloćka Soamesa Forsytea, stoga pripazite da se baka ne zaljubi k’o curica.

ITV

5. Umorstva u Midsomeru / Midsomer’s Murders

Još jedna dobra serija s nama dobro znanim i prepoznatljivim licima (a i creepy uvodnom špicom) koju vaša baka možda neće gledati iz jednog vrlo jednostavnog razloga – dok je ova serija na programu, vaša baka vjerojatno već trčkara poljanama snova jer Dnevnik je davno završio. Što je velika šteta jer je inspektor Barnaby dobri duh svog malog mjesta koji uvijek pazi na mir i red u svojoj zajednici – potencijalan srcolomac zrelih srdaca. No, ako vaša baka ipak uspijeva pogledati Umorstva u Midsomeru u toliko kasnom terminu, onda čestitamo – imate pravu partijanericu!

ITV

4. Poirot / Agatha Christie’s Poirot

Poirot – jako zanimljiv i dovitljiv elegantni djedica kojeg jako, jako volimo. Nije džaba Agatha Christie toliko poznata spisateljica kada su joj svi likovi ovako zarazno simpatični. Iako ste možda već naučili njegovu utabanu putanju rješavanja slučaja na pamet i krajnje ste ga se zasitili, garantiramo da ćete ga se u jednom trenutku uželjeti. Njegov šarm će vas sigurno ponovno prikovati pred ekran u potrazi za užitkom u nekoliko novih epizoda, kao što je i nas. Ipak je Poirot naš najdraži detektiv.

ITV

3. Zlatne djevojke / The Golden Girls

Okej, ova četiri bapca su zbilja zakon. Jedna od njih je Betty White, dovoljno smo već rekli. Iako će vaše bake možda gorjeti od ljubomore na ove četiri stare koke koje kao da ponovno proživljavaju svoje mladenačke dane, i to u srcu Miamija, humor ove serije je na nekoj univerzalnoj razini, pa i na razini vaše bake. Super je iz jedne duhovite perspektive promatrati četiri žene koje su u cvijetu mladosti proživljavale sve one dane najluđih modnih i glazbenih krikova, a bome i zlatno doba… Hmm, opojnih sredstava.

NBC

2. Ubojstvo, napisala je / Murder, She Wrote

Koncept ove serije jest blesav – spisateljica se na vlastitu ruku upliće u policijske poslove i rješava slučajeve. Istina da je to očigledno efikasnije, ali tko, pobogu, dozvoljava bakici od 70 godina pristup svim dokazima i dokumentima važnim za policijsku istragu? Ipak, riječ je o dražesnoj seriji izgrađenoj oko lika Jessice Fletcher (Angela Lansbury) koja se svako toliko nađe u tako simpatičnim i zanimljivim situacijama (pogotovo kad pomislite da se to sve, bar na ekranu, događa bakici koja vjerojatno ima umjetni kuk) da ne možemo više ni jednu lošu riječ reći.

CBS

1. Dinastija / Dynasty

Devet sezona. Devet dramatičnih sezona zbog kojih su se ciljano kupovali televizori. Nije se moglo ne pratiti Dinastiju. Nema te osobe koja nije čula za obitelj Denver i zaplete u njihovom poslovnom i privatnim životom. Razmažena djeca, oteta djeca, tajne romanse, homoseksualni likovi u vremenu kada je to bio deset puta veći tabu nego danas… Hrpa poznatih glumaca je praktički stekla kultni status glumeći u ovoj seriji. Ameri su dva puta zasjali na području sapunica – sa Strastima i s Dinastijom. I očigledno je bilo dovoljno da ostane zapamćeno. Pitajte vaše bake, sigurno će se slagati s nama.

ABC

Komentiraj

Komentara