6 stvari koje (vjerojatno) niste znali, a morate znati o Twin Peaksu

Sve se promijenilo kada je 1990. s emitiranjem krenula serija Davida Lyncha koja će vrlo brzo doseći kultni status i promijeniti naše viđenje televizije. Drvosječa iz malog sjevernjačkog grada Twin Peaksa pronašao je na plaži leš najljepše djevojke u gradu Laure Palmer. I s time počinje naše mračno 20-godišnje putovanje čudnovatim Lynchevim vodama.

Dok se brčkate u mističnom moru novih epizoda, saznajte (ili se podsjetite) 7 stvari o Twin Peaksu koje bi svaki fan trebao imati zabilježene u memoriji.

6. Neki elementi iz života Marilyn Monroe mogu se prepoznati u Twin Peaksu

Frost i Lynch dobili su ideju o Twin Peaksu dok su zajedno radili na filmu o životu Marilyn Monroe Goddess koji nikada nije zaživio. Iako su iza sebe ostavili neuspio projekt, uhodali su se kao tim i započeli rad na seriji. U Twin Peaks su Lynch i Frost preslikali neke likove iz svoga filma, a lik Laure Palmer koja je planirala razotkriti lokalne moćnike donekle je inspiriran s Marilyn Monroe.

–> Dobrodošli u Twin Peaks, sretno

5. Angelu Badalamentiju i Davidu Lynchu trebalo je samo 20 minuta da smisle tematsku pjesmu

Badalamenti i Lynch dosta su surađivali, a koliko se dobro razumiju dokazuje i trominutna tematska melodija The love theme koju su zajednički skladali i koja se provlači kroz 30 epizoda serije.

4. Glumac Kyle MacLachlan krivac je što Audrey i agent Cooper nisu završili u vezi

Kada je Kyle MacLachlan u tijeku snimanja Twin Peaksa započeo vezu s Larom Flynn Boyle, ona je od njega zahtijevala da se kod producenata izbori da se njegova serijska veza s Audrey Thorne (Sherilyn Fenn) okonča. Kako su ona i Sherilyn Fenn u seriji obje glumile tinejdžerice, Kyle je prodao Lynchu priču da bi to na van moglo djelovati neukusno. Do tog trenutka su Audrey i Dale Cooper samo flertovali, ali je kasnije u seriju uvedena Heather Graham koja je u seriji imala nešto više godina od Audrey, ali je u stvarnosti bila mlađa. Tako da se iščekivana romansa između Audrey i agenta Coopera nikad nije dogodila.

–> Glumci iz Twin Peaksa nekad i danas

3. Gorbačov je preko Busha želio doznati tko je ubio Lauru Palmer

Twin Peaks se devedesetih prikazivao u Rusiji i Mihail Gorbačov je bio veliki obožavatelj serije. Kako ga je jako intrigiralo da ne može prokužiti tko je ubio Lauru Palmer, odlučio je iskoristiti svoje političke veze da bi se domogao te informacije. Kontaktirao je Busha starijeg, a ovaj je kontaktirao producente serije koji im isprva nisu htjeli reći, a kada su shvatili tko želi znati, pitali su Davida Lyncha. Međutim, ispostavilo se da ni sam Lynch ne zna tko je ubio Lauru Palmer.

 2. Originalno je zamišljeno da Josie Pacard bude Talijanka

Josie Pacard trebala je biti Talijanka i trebala ju je glumiti Isabella Rossellini. Kada je Isabella napustila projekt, uloga je prenamijenjena za Joan Chen koja je kineskog podrijetla.

1. Istina o ubojici Laure Palmer trebala je zauvijek ostati tajna

Twin Peaks nikada nije trebao biti priča o Lauri Palmer, nego o različitim i čudnim likovima iz Twin Peaksa te način da se pokaže da se iza normalne svakodnevice kriju tajne i mračne namjere. Kako su se ljudi sve više počeli pitati tko je ubojica Laure Palmer, Frost i Lynch, koji ni sami nisu znali, morali su se na neki način dosjetiti u kojem smjeru odvesti priču da bude dovoljno smislena i sadržajna. Zanimljivo je i to da je snimljeno nekoliko završetaka serije što potvrđuje nagađanja da Lynch i Frost nisu znali kako planiraju privesti kraju drugu sezonu.

Na svu sreću pa nam ni u novim epizodama ništa nije jasno. No za one koji žude za pronalaženjem Twin Peaks smisla, postoji nada – glumac Kyle MacLachlan obećaje kako će sve sjesti na svoje mjesto (što god to značilo).

>> Kyle MacLachlan (Twin Peaks): “Sve će imati smisla!”

Komentiraj

Komentara