68. Berlinale: U fokusu serije s glavnim ženskim likovima

Suvremena TV produkcija sve odlučnije prodire u sfere donedavno rezervirane isključivo za film, što potvrđuje i ovogodišnje izdanje prestižnog Berlinalea. O tome koliko je “novo zlatno doba televizije” – kako to vole govoriti u stručnijim krugovima – značajna, gotovo pa i nezaobilazna referentna točka moderne audiovizualne produkcije i popularne kulture, govori i četvrto uzastopno organiziranje specijalnog programa berlinskog festivala. Kako kažu na službenim stranicama, Berlinale je prvi svjetski festival koji je, 2015. godine, uveo poseban segment programa posvećen isključivo – serijama. Tako su svoje svjetske premijere u Berlinu imale serije Noćni menadžer i Better Call Saul, dok ovogodišnje, 68. izdanje festivala pred svjetsku publiku donosi šarenu međunarodnu paletu serijskih noviteta. Najviše pažnje, izgleda, privlače one dramske serije koje pokreću glavni ženski likovi.

>> Sjeverna Koreja iznutra – Olimpijske igre i politika u specijalu National Geographica

Serijski noviteti na berlinskom crvenom tepihu

Organizatori specijalnog programa Berlinale Series su u najavi ovogodišnje manifestacije naglasili da će u fokusu biti serije koje dubinski propituju i istražuju “čovjekovu dušu”, uz specifična portretiranja žudnje za moći, bogatstvom i priznanjem. Serije koje će ovom prilikom biti “prebačene” na veliko platno dolaze iz nekoliko zemalja: Norveška, Danska, Njemačka/Luksemburg, Izrael, Australija i SAD. Različita porijekla serija obećavaju i ispreplitanje različitih društvenih, kulturnih i političkih karakteristika konteksta u kojem nastaju i na kojega se odnose. No, ono što je zajedničko većini zastupljenih serija, jest protagonistica u središtu priče, odnosno osebujan, kompleksan i moćan glavni ženski lik. Zanimljivo je što će se protagonistice naći pod reflektorima Berlinalea upravo u razdoblju kada se, s one strane Atlantika, vodi medijska i sudska borba protiv seksualnog uznemiravanja, iskorištavanja i moćnih predatora holivudskog miljea. Je li riječ o političkoj poruci, simboličkoj gesti ili pukoj slučajnosti, ostaje pitanje za neke druge interpretacije. Predstavimo, za sada, ključne serijske naslove berlinskog festivala.

>> Jessica Jones – trailer druge sezone (VIDEO)

Naslov koji privlači najviše pozornosti i od kojega se mnogo očekuje, je mini-serijska inačica filma Piknik kod Hanging Rocka, kultnog uratka australskog redatelja Petera Weira iz 1975. godine. Scenarij potpisuju autorice Beatrix Christian i Alice Addison, dok glavnu ulogu igra Natalie Dormer, koju jako dobro pamtimo kao Margaery Tyrell iz Igre prijestolja. Kako kaže sama glumica, koja utjelovljuje strogu upraviteljicu internata, u središtu priče su žene koje se pobunjuju protiv uloga koje im društvo nameće te koje preuzimaju vlastitu sudbinu u svoje ruke. Drugi naslov kojeg bi valjalo izdvojiti je norveška serija Heimebane Johana Fastinga, koja prati priču prve ženske trenerice jedne norveške prvoligaške nogometne ekipe. Kako kaže producentica Vilje Kahtrine Hegen, serija problematizira svijet u kojem se žene, iako pametne, jake i pune iskustva, i dalje marginaliziraju i ne shvaćaju ozbiljno. Tako je, kaže producentica, svaka soba u koju protagonistice ulaze opterećena i ispunjena “strukturnom nejednakošću”.

Heimebane – prva trenerica

Njemačko-luksemburška serija Bad Banks, koju je napisao Oliver Kienle a koja je definirana kao “financijski triler”, prati jako ambicioznu mladu ženu koja radi u svijetu financija, a kroz čije iskustvo serija istražuje motive pohlepe, sebičnosti i jakog pritiska u financijskom miljeu. Producentica je Lisa Blumenberg, koja ne skriva svoj interes prema istraživanju i stvaranju kompleksnih ženskih likova, posebice u okruženju kojim dominiraju moćni, bogati muškarci. Izraelska serija Sleeping Bears prati život protagonistice koja je primorana suočavati se s vlastitom prošlošću na veoma kompliciran način: nakon smrti njezinog psihoterapeuta, dobiva anonimno pismo, odnosno transkripte njihovih sesija. Protagonistica se tako mora boriti s anonimnom prijetnjom otkrivanja njezine intime i spriječiti da transkripti dođu u ruke članova obitelji.

>> 5 razloga za gledanje njemačke horor serije Dark

Osim što ove serije u središtu pažnje imaju ženskog glavnog lika, izgleda kako je riječ o vrlo kompleksnim narativima, odnosima i iskustvima oko kojih se plete mreža različitih društvenih, političkih, ekonomskih, kao i osobnih i emotivnih pitanja relevantnih za tekuće društveno stanje i društvena previranja. O kvaliteti i dosezima pojedinih djela moći ćemo argumentiranije govoriti nakon što ih, naravno, pogledamo. Kako god bilo, raznovrsnost ovogodišnjeg specijalnog programa Berlinale Series, koji uključuje i američke serije The Looming Tower i The Terror, te dansku Liberty, osim što remeti perspektivu “serijskih skeptika” i “filmskih elitista”, zaslužuje i geografski udaljenu pohvalu i topli pozdrav, u nadi da će se neke od spomenutih serija uskoro naći i pred domaćom publikom.

>> 5 razloga za gledanje Sluškinjine priče

Komentiraj

Komentara