7 bezobrazno prekrasnih Disneyjevih crtića

Disney je vjerojatno najpodmuklija medijska kompanija na svijetu kada su crtići u pitanju. Pogotovo kada su crtići u pitanju! Nemamo pojma koja je to karta koju svaki put povuku, ali nema tog crtanog filma koji je Disney proizveo, a na koji se nije pjevalo, plesalo, plakalo, smijalo… Ne znamo za vas, ali nas svaki put uhvati depresija kada počne završna špica jednog takvog filma jer je gotov, jer je iscurilo 120 minuta najljepše magije ikad stavljene na filmsku traku. Donosimo vam našu listu 7 najdivnijih Disneyjevih crtića za sve one koji nikada neće prežaliti kraj svog djetinjstva. I za one koji još nisu ni izašli iz njega. I za cure u PMS-u.

7. Mačke iz visokog društva / Aristocats

Ovaj simpatični, stari crtić iz 1970. igra na najniže ljudske osjećaje – ljubav prema preslatkim mačkicama. Radnja se vrti oko graciozne mace Duchess i njena tri dražesna mačića – Berliozu, Marie i Toulouseu. Njima njihova gazdarica, gospođa Adelaide Bonfamille, oporučno ostavlja svu svoju imovinu za koju sazna njezin pohlepni sluga, Edgar. Edgaru to ne bude po volji pa on otima male životinjice i odvodi ih u periferiju u nadi da će zauvijek nestati. No – ne, ne, Edgare, u Disneyjevim filmovima to tako ne može ići! Duchess i mališani upoznaju uličnog mačka, Thomasa O’Malleyja, koji im pomaže vratiti se u njihov dom i tu avantura započinje. Osim što je film sam od sebe jednostavno neodoljiv, prepun je odlične swing glazbe zbog čega ćete poželjeti zaplesati u zaraznom mačjem ritmu.

6. Život buba / Bug’s life

Ovaj crtić nosi pouku o tome kako ne treba uvijek sve uzimati zdravo za gotovo i kako se vrijedi boriti za svoja prava. Ovaj put vas Disney vodi u svijet mravi koji svake godine marljivo prikupljaju zalihe hrane za svoju koloniju, no isto tako ih svake godine napadaju skakavci i otimaju im plodove njihovog truda. Ali, mrav po imenu Flik uviđa da to baš i nije u redu te odlučuje skupiti malo vojsku ratnika koji će mu pomoći preokrenuti zlu sudbinu s kojom su se drugi mravi uvijek do sada mirili kao s nužnim godišnjim ritualom.

5. Zvonar crkve Notre Dame / The Hunchback of Notre Dame

Jesmo već napomenuli da su Disneyjevi crtani filmovi, osim prekrasni, ujedno i poučni? Zvonar crkve Notre Dame pokazuje da nije u redu omalovažavati ljude koji su na bilo koji način drukčiji. To najbolje zna Quasimodo, grbavi mladić kojeg su roditelji napustili i koji je odrastao u crkvi postavši njen zvonar. Quasimodu u jednom trenutku bude pun kufer te izolacije i odluči se pridružiti maskenbalu koji se upravo odvijao u gradu gdje upoznaje prelijepu Romkinju Esmeraldu i vojnika Phoebusa. Tada započinje njegova borba protiv diskriminacije – i njega, kao osobe s fizičkom deformacijom, i Esmeralde, kao pripadnice Roma. (Quasimodo bi skroz mogao biti UN-ova maskota.)

4. Pepeljuga / Cinderella

Pepeljuga je jednostavno klasik i to je glavni razlog zašto se našla na ovoj listi. Uopće nema smisla prepričavati radnju ovog crtića jer je toliko puta ispričana djeci diljem svijeta i prikazana kroz toliko adaptacija da bi se moglo  reći da se donekle izlizala. Ali je i dalje klasik, bez rasprave. Inače, kad smo kod edukativne strane Disneyjevih filmova, naša napomena je: nemojte gubiti cipele unaokolo, tako nećete naći srodnu dušu, a usto ćete izgledati kao luđak. Isto tako, nemojte se udati za frajera kojeg znate samo jednu večer. To uglavnom ne završi dobro.

3. Merida Hrabra / Brave

E, ovaj crtić morate pogledati, i to odmah! Mogli bi reći da je ovo crtić o ženskoj emancipaciji, ali nećemo pretjerivati. Merida je škotska princeza koja odlučuje prekinuti staru tradiciju da joj se nameće određeni životni put, a i suprug, prizivanjem čarolije koja će dovesti nju i njeno malo kraljevstvo u veliku opasnost. Jedino na što se Merida u borbi protiv toga može osloniti su njena spretnost i odlične streličarske sposobnosti. Ovaj crtić je čaroban i duhovit, a škotski šarm kojim je prožet oborit će vas s nogu, baš kao i vrckava Merida i njene divlje, crvene kovrčice.

2. Legenda o medvjedu / Brother Bear

Mini spoiler: plakat ćete ako ste imalo čovjek i imate imalo srca. Ne želimo reći da je film tragičan ala Titanic, ali su prizori, glazba i osjećaji koje ovaj crtić priziva toliko topli i divni da će vam suze teći od ljepote. Kenai, pripadnik plemena Inuita, mrzi medvjede jer je jedan takav ubio njegovog brata. Nakon što, pun bijesa, Kenai ubije jednog medvjeda, odjednom se i sam pretvara u tu životinju čiju je vrstu iz dubine duše prezirao. Na svom medvjeđem putu upozna mladog medvjedića Kodu koji je ostao sam bez mame. (Užasno tužno, zar ne?) Kroz njihove avanture upoznajemo par otkačenih sobova te ostalih opičenih životinja te otkrivamo kako je to živjeti u medvjeđim cipelama. Odnosno, hodati medvjeđim šapama.

1. Wall–E

Wall-E se nalazi na vrhu liste jer će ovaj mali robotić izmamiti osmjeh na lice i najtvrdokornijoj muškarčini, a vjerojatno bi i puno bolje od njega popravio sve po kućanstvu. Wall-E nam prikazuje kakav bi svijet mogao jednoga dana izgledati nakon što ljudi ostave tone smeća iza sebe i tko bi se za to smeće mogao pobrinuti. U mirni Wall-E-jev život jednog dana ulazi robotica EVE koja dolazi ispitati ima li života na Zemlji. Wall-E se, naravno, zaljubljuje u EVE, no problemi nastaju kada se ona mora vratiti u bazu, a Wall-E je ne želi pustiti i kreće za njom u svoju veliku svemirsku pustolovinu. Nakon ovoga, držat ćete fige da Wall-E-ja jednoga dana zaista proizvedu.

Komentiraj

Komentara