7 dosta dobrih filmskih soundtrackova

Možda se pitate zašto u naslovu stoji dosta dobri filmski soundtrackovi, a ne možda najbolji. Razlog tomu je što je ovo jako subjektivna procjena. Možda je nekome od vas najbolji soundtrack svih vremena nekog nepoznatog indie filma iz 1976., a možda je nekome soundtrack filma Cats. Tko smo mi da sudimo? Ipak, usudili smo se napraviti ovaj popis pa vam donosimo neke dosta dobre filmske soundtrackove, in no particular order.

>> Život piše najzanimljivije scenarije

1. Clueless

Možda ga je Iggy Azalea preobradila u svom hitu Fancy, ali ovaj film morate pogledati kako biste shvatili srž devedesetih godina.  Karirani uzorci, veliki šeširi i srednjoškolske brige. U pozadini  prepoznat ćete zvukove No Doubta, Salt N Pepa, Davida Bowieja, Beastie Boysa i kraljice disco popa Cyndi Lauper.

2. Do the Right Thing

Spike Lee se ovim filmom progurao na scenu velikih filmskih redatelja te smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena. New York, Black Brooklyn, Salova pizzeria, Mookie, dostavljač pizza i Zid slavnih koji ima samo Talijane, a ne Afroamerikance. Sve što se događa na ulicama Brooklyna možete gledati uz zvukove sastava Experience Unlimited, Perri Sisters, Public Enemy i oca redatelja, Billa Leeja.

3. Black Panther

2018. godina počela je odlično s izlaskom iščekivanog Marvelovog filma Black Panther. Koliko je film bio dobar, toliko je dobar bio i njegov soundtrack. Redatelj Ryan Coogler surađivao je s Ludwigom Göranssonom, ali i s Kendrickom Lamarom, kojem je karijera u tom trenutku bila na vrhuncu. Sigurno znate za pjesme poput All the Stars s pjevačicom SZA i Pray for Me s The Weekndom, ali Black Panther: The Album ima još toga što bi vas moglo zainteresirati.

4. Goodfellas

Kakav bi ovo bio popis kad ne bi uključivao bar jedan film velikog Martina Scorsesea. Goodfellas s poznatim duetom De Niro – Pesci prikazuje nam tipičnu talijansku obitelj u New Yorku  50-ih godina 20. stoljećai njenu proširenu obitelj – mafiju. Scorsese je odlučio da će soudtrack biti prikladan tom dobu te je odabrao pjevače i sastave koji su bili aktualni upravo u tom periodu: Aretha Franklin, Tony Bennett, The Shangri-Las i ostali.

5. Guardians of the Galaxy

Peter Quill, podrijetlom sa Zemlje, jedan je od najvećih obožavatelja zemaljske glazbe, dapače, u par navrata ga izvlači iz nevolje. Njegova kazeta sadržava broje hitove ljudske povijesti, samo neki od njih su Hooked on a Feeling, Come and Get Your Love, Ain’t No Mountaing High Enough. Nastavak filma je dodao nove zvukove soundtracku, Mr. Blue Sky, The Chain, Brandy (You’re a Fine Girl) i Wham Bang Shang-A-Lang. The list goes on and on.

6. Pulp Fiction

Ako smo stavili Scorsesea na popis, ne smijemo zaboraviti ni legendu krvoprolića u filmovima, Quentina Tarantina. Music from the Motion Picture Pulp Fiction, ime soundtracka filma,  sadržava ne samo popularne pjesme tog perioda, već i dijelove dijaloga glumaca. Pjesme koje ćete sigurno prepoznati su Jungle Boogie, Son of a Preacher Man i Girl You’ll Be a Woman Soon.

7. Star Wars; Harry Potter; Pirates of the Caribbean

Iako ne sadržavaju poznate pjesme pop kulture, ovi soundtrackovi su kultura sami po sebi. Da nasred ulice čujete Hedwig’s Flight, odmah biste znali da je riječ o Harryu Potteru (za sve koji ne znaju, ako vas uopće takvih ima, to vam je ona tnnnnnt tn tnnnnn tn tnnnn tn tnnn, e da, sad sigurno znate).

John Williams kao kreator glazbe Star Wars i Harry Potter franšiza te Hans Zimmer u franšizi najpoznatijih pirataa su oni kojima možemo zahvaliti na melodijama koje ćemo još dugo pamtiti.

Piše Mejdi Miljković

>> Vječna milost d.o.o.: Nova neo-noir serija na Pickbox NOW

Komentiraj

Komentara