7 najboljih epizoda modernog Doktora Whoa

Neke su serije prolazne, neke ubrzo dožive globalan uspjeh, a neke pak obilježe čitavu eru televizije. Britanska serija Doktor Who jedna je od potonjih. No, ono što je specifično kod ove serije, jest to što ona nije obilježila samo jednu epohu. Naime, Doktor Who je na svoja fantastična putovanja kroz vrijeme i prostor krenuo davne 1963. godine.

Prva je njegova etapa trajala poprilično dugo – od ’63. do ’89. godine, što je rezultiralo impresivnom brojkom od 26 sezona i nevjerojatnom brojkom od čak 695 epizoda. Sasvim dovoljno da bi jedna serija doživjela status kultnog televizijskog djela i zacementirala svoje mjesto u popisu obvezne serijske literature.  Međutim, Doktor Who je otišao i korak dalje, vrativši se 2005. godine na male ekrane u novom, osuvremenjenom izdanju koje i dalje slijedi recept originalnog tvorca serije, preminuloga redatelja i scenarista Sydneyja Newmana.

Kroz starog/novog Doktora Whoa prodefiliralo je čak 12 glumaca koji su utjelovili doktora. Promjena izgleda i osobnosti glavnoga lika ne utječe na samu seriju, s obzirom na koncept regeneracije kojega su producenti uveli još u šezdesetima, a koji se odnosi na sposobnost doktora da se u određenom trenutku regenerira i poprimi potpuno nove ljudske karakteristike. Taj koncept daje seriji, tako reći, nedefinirano i beskrajno trajanje. Peter Capaldi trenutno igra dvanaestog doktora, u čijoj je ulozi od 2013. godine, dok na scenariju modernoga Doktora Whoa radi Steven Moffat, briljantni scenarist koji je radio na desetak najkvalitetnijih epizoda Sherlocka.

Za serijske nostalgičare, ali i za one koji su nekim čudom do sada uspjeli zaobići ovu fantastičnu seriju, donosimo pregled (teškog) izbora 7 najboljih, najoriginalnijih i najupečatljivijih epizoda modernoga doktora kako bi nostalgičare podsjetili na ono najbolje što su mogli vidjeti u posljednjih desetak godina, a one koji se još nisu susreli s avanturama doktora Whoa uputili na gledanje ove serije koja već pola stoljeća zauzima nezaobilazno mjesto u svim serijskim čitankama, top-listama i vokabularima.

>> Gledaj Doktora Whoa na Pickboxu

7. The Day of the Doctor (2013)

Matt Smith, John Hurt i David Tennant (BBC)

Ova je specijalna epizoda označila pedesetu godišnjicu Doktora Whoa. Mnogo se prašine diglo oko epizode koja je na adekvatan način trebala obilježiti jubilarnu pedesetu godišnjicu kultne britanske serije. Pritisak i visoka očekivanja nisu spriječila scenarista Stevena Moffata da napiše i producira vrhunsku epizodu dostojnu tako prestižnoga datuma za ovu seriju. Moffat je okupio tri različite generacije doktora: Matt Smith je igrao jedanaestog doktora, David Tennant desetog doktora a legendarni i nedavno preminuli glumac John Hurt utjelovio je posebnog, “ratnog doktora”. Uz njih, došlo je i do poptuno neočekivane pojave Toma Bakera, četvrtoga doktora Whoa. Rezultat je bio jedna iznimno napeta, dirljiva i bogata epizoda koja je na najbolji mogući način proslavila pedeseti rođendan ove kultne serije. Uz sve to, zanimljiv je i podatak da je BBC postavio Guinessov rekord zbog toga što se epizoda simultano emitirala u 94 različite zemlje.

6. Vincent and the Doctor (2010)

Karen Gillan, Matt Smith i Tony Curran (BBC)

Epizoda u kojoj  se doktor Who (Matt Smith) vraća u prošlost nakon što je uočio intrigantno stvorenje na jednoj slici Vincenta Van Gogha kako bi izbliza upoznao umjetnika na djelu, jedna je od najljepših i najposebnijih epizoda u povijesti ovoga serijala. Epizoda je jedna od rijetkih avantura doktora Whoa u kojoj se u prvom planu nalaze izričito ljudske emocije i moć umjetnosti u pogledu afektivnih, psiholoških i iskustvenih efekata. Doktor upoznaje Van Gogha, kojeg je briljantno odigrao Tony Curran, uočivši pritom kako umjetnika muči vanzemaljsko biće Krafayis. U ovoj se priči prožimaju perspektive doktora, njegove asistentice koju glumi Karen Gillan, te nizozemskog umjetnika. Naposljetku, u vrhunski odrađenom obratu, doktor vodi Van Gogha u budućnost kako bi slikar izbliza vidio kako su njegova djela prihvaćena i proslavljena.

5. Dalek (2005)

Christopher Eccleston i Dalek

Najavom povratka Doktora Whoa, mnogi su se fanovi zapitali kada će se na male ekrane vratiti i čudna i misteriozna vanzemaljska vrsta Daleka. Jedan se Dalek napokon pojavio već u šestoj epizodi prve sezone moderne verzije serije, što je fanove istovremeno razveselilo i užasnulo, s obzirom na to da se s ovom čudnom vrstom mutanata nikada ne zna što očekivati. U ovoj je epizodi deveti doktor Who, kojega je odglumio Christopher Eccleston, otkrio jednog Daleka koji se uspio izvući iz pogubnog Velikog vremenskog rata. Iznenadno oživljeni Dalek upija ljudskost doktorove asistentice Rose Tyler (Billie Piper), što dodatno zakomplicira situaciju. Epizoda predstavlja zanimljiv i napet odnos između doktora i Daleka.

4. Silence in the Library (2008)

David Tennant i Catherine Tate

Osma epizoda četvrte sezone modernoga Whoa jedna je od onih u kojoj možete upoznati scenaristički talent Stevena Moffata. Scenarist se gotovo prirodnim načinom snalazi u konstruiranju epizoda koje gledateljstvu trebaju prenijeti atmosferu straha, nepredvidivosti i guste napetosti. U najvećoj knjižnici svemira koju doktor (David Tennant) i njegova asistentica Donna Noble (Catherine Tate) posjećuju odlazeći skroz u 51. stoljeće, problem ne predstavlja ono što vreba u sveprisutnim sjenama. Problem predstavljaju same sjene, koje mogu biti ubojite. Doktor mora riješiti problem koji je zadesio knjižnicu – nju su preuzela mikroskopska bića Vashta Nerada koja se na taj način osvećuju zbog toga što su knjige koje knjižnica čuva izrađene od drveća s njihova planeta. Uz Moffatov vrhunski scenarij, valja spomenuti i kostimografiju te animirane Vashte Nerade kao elemente koji obogaćuju kvalitetu ove epizode.

3. The Empty Child (2005)

Virus se širi

Definitivno jedna od sablasnijih epizoda serije. U prvoj epizodi serije koju je napisao Steven Moffat, doktor (Christopher Eccleston) i Rose Tyler vraćaju se u 1941. godinu i stižu u London. Londonskim ulicama luta dijete čije je lice prekriveno gas maskom koje traži svoju majku i neprestano ponavlja pitanje “Jesi li ti moja majka?”. Dijete je izvor infekcije i širitelj bolesti koja licima ostalih ljudi prišiva gas maske. Jednostavna kombinacija noćnog okruženja, mračnih londonskih ulica i lutajućeg djeteta s gas maskom stvaraju nevjerojatnu atmosferu nelagode koja prati kako ovu epizodu, tako i epizodu The Doctor Dances u kojoj se ova priča prelama. Ovdje se po prvi put pojavljuje i Kapetan Jack, svojevrsni rival doktora Whoa, kojega glumi John Barrowman.

>> 7 RAZLOGA ZA (PONOVNO) GLEDANJE MISFITSA

2. Heaven Sent (2015)

Peter Capaldi kao dvanaesti doktor

Dvanaesta inkarnacija doktora Whoa, kojega utjelovljuje Peter Capaldi, suočava se s do sada neviđenom situacijom. Doktor je zarobljen u svijetu kojega uopće ne poznaje, a do sada nije upoznao nikakvo slično okruženje. Da bi situacija bila još kompliciranija, doktor je prepušten samome sebi i sam mora riješiti izazov o kojem ovisi njegov život. Doktor je teleportiran u izolirani dvorac na pučini u kojem ga misteriozno biće pokušava ubiti. Ova je epizoda još jedna delicija koju je pripremio Steven Moffat, a prema mnogim je kritičarima Heaven Sent jedna od najboljih epizoda suvremene verzije serije. Uz izvrstan scenarij, valjalo bi istaknuti i konstantnu prisutnost nevjerojatne doze napetosti i nelagode, kao i psiholoških igrica, zagonetki i svojevrsne atmosfere anksioznosti. Moffatov scenarij, Capaldijeva gluma i režija Rachel Talalay dimenzije su ove epizode koje ju definitivno svrstavaju u top 10 epizoda čitave povijesti Doktora Whoa.

1. Blink (2007)

Uplakani anđeo

U fokusu ove epizode nalazi se Sally Sparrow (Carey Mulligan), mlada djevojka koja odlazi u napuštenu kuću kako bi ju istražila i dobila inspiraciju za fotografsku djelatnost kojom se bavi. U napuštenoj kući nalazi video poruke doktora Whoa, koji je zarobljen u prošlosti. Nakon kompliciranih presjecanja prošlih i budućih vremena te misterioznih nestanaka njoj poznatih osoba, Sally otkriva doktorove poruke u kojima ju upozorava kako se u kući nalaze Uplakani anđeli, bića koja su doktora zarobili u prošlosti želeći se domoći njegovog moćnog TARDIS-a kojim putuje kroz vrijeme i prostor. U doktorovim porukama nalaze se zagonetke koje Sally, s prijateljem Larryjem, mora riješiti kako bi spriječila Uplakane anđele da se domognu moćnog prijevoznog sredstva. Međutim, doktor ju upozorava kako, u prisutnosti Upaklanih anđela, ne smije treptati. Anđeli su jedna od najstarijih, najokrutnijih i najmoćnijih bića u svemiru – hrane se i razvijaju tako što jednim dodirom šalju osobu u prošlost, dok istovremeno konzumiraju vrijeme koje je ta osoba mogla proživjeti u sadašnjosti. Kreću se vrlo brzo, ali samo kada ih nitko ne gleda – dovoljan je jedan jedini treptaj da pređu nekoliko metara. Ukratko, riječ je o ubojitim stvorenjima koja suptilno i sofisticirano ubijaju druga bića, a u tom pogledu doktor Who pokušava izvući Sally iz užasne situacije u kojoj se nalazi te istovremeno spasiti sebe i svoju asistenticu iz zatvora prošlosti. Ova epizoda čvrsto drži prvo mjesto na mnogim listama, dok je primjerice na IMDb-u dobila ocjenu 9,8. Riječ je o remek-djelu Stevena Moffata i ostalih članova kreativnog tima koji su skrojili nevjerojatnu atmosferu i priču.

Naposljetku, valja napomenuti kako je zbilja teško odabrati ono najbolje u ovako bogatoj i šarenoj seriji. Navedenih 7 epizoda predstavljaju samo detalje onoga što možete očekivati od Doktora Whoa. Čudna stvorenja, zanimljivi likova, intrige i zagonetke nalaze se na svakom uglu ove serije, a vi im se možete pridružiti na PickboxuSavjetujemo da to učinite bez treptaja, za svaki slučaj.

Komentiraj

Komentara