7 niskobudžetnih filmova koji su postali hit

U svijetu naviklom na visokobudžetne blockbustere, rijetko smo u prilici vidjeti kvalitetan film a da u njega nije uloženo jako puno novaca od strane filmskih studija. Ipak, s vremena na vrijeme, pojavi se neki filmski dragulj koji nema budžet prosječne afričke države i razvali nas svojom inventivnošću. Ispred vas se nalazi lista sedam niskobudžetnih filmova koji su postali hit!

7. Texas Chainsaw Massacre/Teksaški masakr motornom pilom

♦  budžet: 300,000 dolara

Teksaški masakr motornom pilom redatelja Tobea Hoopera filmski je hit iz 1974. godine. Kako bi uštedili novac, glumci nisu dobili plaće već im je obećan postotak od zarade filma. No zbog financijskih problema, preuzela ih je distribucijska kuća Bryanston Distribution Company. To je ispao jako loš potez jer je ta firma bila paravan za pranje novca. Glumci i filmski radnici na kraju su ih tužili i tako su dobili svoj krvavo zarađeni novac.

6. Bad Taste

♦  budžet: 30,000 dolara

Bad Taste je SF horor redatelja Petera Jacksona iz 1987. godine, kad se Jackson opako zajebavao sa svojom ekipom. Svi koji su radili na filmu imali su neki drugi posao, pa su film mogli snimati samo vikendom. Zbog toga je Peteru Jacksonu trebalo 4 godine kako bi završio ovaj film. Za usporedbu, da snimi sve Gospodare prstenova trebalo mu je 3 godine.

5. Blair Witch Project/Projekt: Vještica iz Blaira

♦  budžet: 22,500 dolara

Redatelji Daniel Myrick i Eduardo Sanchez u svoj su film 1999. godine uložili ekstra malo novca, ali je zato marketing bio ekstra. Cilj je bio uvjeriti ljude da se radi o pravim snimkama, i mnogi su u to povjerovali. Na kraju je film zaradio 250 milijuna dolara i tako oborio rekord za film koji je najviše zaradio a najmanje uložio (prije njega rekord je držao Mad Max).

4. Eraserhead

♦ budžet: 20,000 dolara

Produkcija je tekla dosta sporo a redatelj David Lynch cijelo je vrijeme ostajao bez para. Trebalo mu je 4 godine da završi film, a nakon toga glazbeni producent Alan Splet proveo je još dodatnih godinu dana radeći savršen zvuk.

3. Clerks/Trgovci

♦ budžet: 27,575 dolara

Redatelj Trgovaca Kevin Smith prodao je većinu svojih stripova, zadužio se na nekoliko kreditnih kartica i posudio iz svog studentskog fonda kako bi mogao financirati ovaj film. Išao je i u filmsku školu samo kako bi naučio osnove tehničke strane snimanja filma prije nego što je počeo s produkcijom. Trgovci su lansirali Smithovu karijeru 1994. godine pa je lako mogao ponovno kupiti sve stripove koje je morao prodati.

2. The Evil Dead/Zla smrt

♦ budžet: 350,000–400,000 dolara

Kako redatelj Sam Raimi nije imao dovoljno novaca za platiti glumce, plaćao im je da glume samo u onim dijelovima filma gdje im se vide lica. U svim ostalim scenama, doveo bi nekog prijatelja ili člana obitelji, obukao ih u kostima i snimao sve likove koji su mu bili potrebni. Najčešće je tu čast imao Samov mlađi brat Ted, koji je tada imao 14 godina. Nakon Zle smrti 1981. godine, Raimi je snimao razne blockbustere, pa i Spiderman trilogiju.

1. Mad Max/Pobješnjeli Max

♦ budžet: 350,000–400,000 dolara

Redatelj George Miller financirao je film sa svojom doktorskom plaćom. Kako bi uštedio, kožne uniforme koje nose policajci zapravo su od najlona. Neki auti, čak i oni koje su uništili tijekom snimanja, pripadali su glumcima i filmskim radnicima. Plavi kombi kojeg unište u filmu bio je Millerov osobni auto kojeg je žrtvovao za malo eksplozije.

♦ Počasno mjesto ♦ El Mariachi ♦

♦ budžet: 7,000 dolara

Ovaj film zaslužuje počasno mjesto jer je najmanje novaca u njega uloženo, samo 7 tisuća dolara. Redatelj Robert Rodriguez 1992. godine radio je kao pokusni kunić za jedan lijek protiv povišenog kolesterola, posao koji se plaćao 3 tisuće dolara. No morao je mjesec dana biti u bolnici, gdje je napisao scenarij za El Mariachija.

Komentiraj

Komentara