7 pravih mafijaša u Carstvu poroka

Doba prohibicije u SAD-u, kao i akteri iz kriminalnog miljea toga vremena i prostora, već su dugo vremena inspiracija mnogim filmašima i serijašima koje volimo i pratimo. U nastavku predstavljamo sedam ključnih aktera tog perioda koji se pojavljuju u seriji Carstvo poroka (Boardwalk Empire), te donosimo njihove blic-biografije s naglaskom na zanimljivosti povezane s likovima u seriji.

Kako je sve počelo

Prohibicijski pokret u dvadesetim godinama 20. stoljeća rezultirao je, s jedne strane, potpunim neuspjehom ostvarivanja ciljeva same inicijative, a s druge strane  uspostavljanjem i umrežavanjem kriminalne organizacije čije se djelovanje proširilo na različite ilegalne aktivnosti i dugoročniji period američke i svjetske povijesti, dok se sama organizacija kasnije razgranala na različite frakcije. Ključni su akteri bili pripadnici mafijaških klanova istočne obale – sicilijanskih, talijanskih, židovskih i irskih klanova. Ova multikulturalna organizacija, u dvadesetim godinama, nosi ime „Grupa velikih sedam“ (The Big Seven Group ili The Combined). U tridesetim godinama grupa kreće u modernizaciju ustroja i načina djelovanja cjelokupne organizacije i mijenja ime u „Nacionalni kriminalni sindikat“ (National Crime Syndicate), pod vodstvom talijansko-židovskog dua Luckyija Luciana i Meyera Lanskog.

1. Enoch Thompson (glumac: Steve Buscemi)

boardwalk-empire-enoch-johnson-hbo-heston-collection_opt

Enoch Thompson, kojeg gotovo svi zovu Nucky, korumpirani je političar iz Atlantic Cityija. Prikazan kao vješt i snalažljiv političar, te kao beskrupulozan i lukav „igrač“, skrojen je prema liku Enocha Nuckyija Johnsona. Osim promjene prezimena, Johnson i Thompson razlikuju se po mnogočemu. Iako je u seriji prikazan kao jedan od središnjih aktera mafijaške organizacije, u stvarnosti nije bio „službeno“ izdvojen kao gangster. Za razliku od Thompsona, koji ubija i naručuje ubojstva, za Johnsona ne postoje dokazi o takvim akcijama. Dalje, Thompson vodi svoju destileriju, trguje alkoholom i natječe se na nemilosrdnom crnom tržištu, dok to kod Johnsona nije slučaj. Iako Johnsona ne obilježavaju karakteristike koje bi ga učinile „pravim“ gangsterom, on je bio član Grupe velikih sedam i organizirao nekolicinu skupova ključnih aktera organizacije u Atlantic Cityiju. Tvorac serije, Terence Winter, izjavio je kako je fikcionaliziranje lika Enocha Johnsona pružilo dodatni, kreativniji uvid u samu povijest mafijaškog pokreta te seriji dodalo dozu neizvjesnosti.

2. Al Capone (glumac: Stephen Graham)

al_caponeboardwalk_empire_opt

Al Capone, legendarnog nadimka „Lice s ožiljkom“ (Scarface), jedan je od ključnih i najpoznatijih aktera u povijesti kriminala. Iako je rođen u Brooklynu 1899., njegov je uspon u američkoj kriminalnoj organizaciji bio otežan napuljskim porijeklom. Zbog toga nije nikada u potpunosti bio prihvaćen ni u društvu velike većine mafijaša-emigranata iz južne Italije. No, svojim je djelovanjem u drugi plan istisnuo taj problem i postao jedan od središnjih igrača u novonastaloj organizaciji. Započevši svoju karijeru u New Yorku, u grupi poznatoj kao Five Points Gang, ubrzo ga vođa bande – Johnny Torrio – šalje u Chicago, kako bi zastupao interese njujorške mafije, pomogao u širenju čikaškog carstva i preuzeo kontrolu nad određenim poslovima. Nakon povlačenja Torria, kao mladi dvadesetogodišnji gangster, Capone ubrzo stječe samostalnost, širi svoj utjecaj i kreće graditi vlastito carstvo u Chicagu. Cilj je preuzeti sve. Brutalnim i nemilosrdnim metodama, čija je kulminacija „masakr na Valentinovo“ 1929. godine (St. Valentine’s Day Massacre), Capone se rješava irskih, ali i sicilijanskih klanova. Konflikt između Caponea i sicilijanaca se produbljuje u njujorškom mafijaškom ratu poznatijem kao Castellamarese War, gdje Capone staje na „krivu“ stranu dotadašnjeg šefa Joea Masserije, a pobjedničku stranu drže Lucky Luciano i njegova grupa. Nakon sedam godina potpunog vladanja Chicagom, Capone završava u zatvoru zbog neplaćanja poreza. 1947. godine umire od sifilisa.

3. Johnny Torrio (glumac: Greg Antonacci)

Greg-Antonacci-joue-Johnny-Torrio-dans-Boardwalk-Empire

Više nadimaka obilježava ovog gangstera: Papa Johnny, Lisica (The Fox), Nepovredljiv (The Immune). Rođen kao Giovanni Torrio u blizini Napulja, operira njujorškim ulicama od početka dvadesetog stoljeća. Okuplja lokalne mladiće u grupu Five Points Gang. Ključni je akter u organiziranju čikaškog carstva u suradnji sa „Velikim Jimom“ Colosimom. U pomoć mu pristiže mladi Capone, koji ga kasnije nasljeđuje. Nakon likvidacije Colosima, Torrio stupa na čelo čikaške organizacije do sredine dvadesetih godina, kada uspijeva izbjeći napad atentatora. To ga iskustvo mijenja, te se zbog toga povlači u Italiju. No, vraća se nakon samo tri godine zbog sve jačeg pritiska Benita Mussolinija na mafijaške organizacije. Nakon povratka, pomaže pri ogranizaciji Grupe velikih sedam. Koristeći svoj utjecaj i poštovanje koje su prema njemu gajili mlađi mafijaši, predlaže ideju Nacionalnog kriminalnog sindikata – izvršnog tijela organizacije s ciljem prevencije budućih mafijaških ratova. Metaforički gledano, Sindikat igra ulogu mafijaškog UN-a. 1957. godine umire od srčanog udara.

4. Charles Lucky Luciano (glumac: Vincent Piazza)

luciano

Dok Al Capone predstavlja vjerojatno najpoznatijeg mafijaša zastupljenog u popularnoj kulturi, Charles Lucky Luciano predstavlja mafijaša kojeg se može okarakterizirati kao oca moderne italo-američke organizacije Cosa Nostra. Rođen kao Salvatore Lucania 1897. na Siciliji, kao desetogodišnjak stiže u New York. Ubrzo okuplja oko sebe grupu mladića koji se bave zaštitom židovskih i irskih mlađih useljenika, te zarađuje prve novce i pozicionira se na njujorškim ulicama. Između različitih „klinaca“ koje štiti, upoznaje Meyera Lanskog i Bennyija Siegela uz koje će ubrzo nakon toga krenuti prema vrhu mafijaškog svijeta. Zašto Lucky? Luciano je preživio mnogobrojne atentate, izbjegao mnoštvo sudskih procesa te izvukao živu glavu u krvoločnom ratu Castellamarese War. Radi za njujorškog šefa Joea Masseriju, dok u međuvremenu spletkari s njegovim rivalom Salvatoreom Maranzanom. Maranzano se, uz pomoć ekipe Luciana, rješava Masserije, no likvidiran je od strane samoga Luciana koji tim činom zauzima prvo mjesto u njujorškom podzemlju. Nakon toga, Luciano odlučuje ostaviti po strani nemilosrdno bavljenje mafijaškim poslom i udariti temelje za organizaciju Nacionalnog kriminalnog sindikata, njujorških Pet obitelji, te Komisije, koja postaje izvršni centar moći i odlučivanja u SAD-u. Na taj način preobražava formu mafijaške organizacije u korporacijski model djelovanja. Završava u zatvoru na kratko vrijeme, nakon čega sklapa dogovor s vlastima i pristaje na pomoć u Drugom svijetskom ratu – svojim utjecajem i poznanstvima na Siciliji omogućuje Saveznicima sigurnije iskrcavanje na jugu Italije. Nakon rata, deportiran je u Napulj gdje djeluje u međunarodnoj mreži prometa heroinom i umire 1962.

5. Meyer Lansky (glumac: Anatol Yusef)

lansky

Rođen u Rusiji na prijelazu stoljeća kao Meier Suchowlański, Lansky se u New Yorku povezuje s Benjaminom Bugsyijem Siegelom i osniva bandu koja se bavi dilanjem, švercanjem, preprodajom alkohola i drugim ilegalnim aktivnostima. U tom periodu upoznaje Luckyija Luciana, s kojim će kasnije raditi na reorganizaciji američke mafije. Lansky je, između ostaloga, radio i za židovski klan Arnolda Rothsteina i bio je savjetnik Joea Masserije. Prilikom uspostavljanja Komisije, Lansky se ponajviše bavio financijama, novčanim transakcijama i investicijama. Ulazi u svijet kocke, igrajući važnu ulogu u Las Vegasu. U popularnoj kulturi, njegov je lik bio inspiracija za stvaranje Hymana Rotha u drugom nastavku kultnog Kuma. Navodno je, ubrzo nakon premijere filma, Lansky nazvao glumca Leeija Strasberga koji je odglumio Rotha/Lanskog i čestitao mu na odličnoj izvedbi te prigovorio kako je njegovom liku ipak mogao pridodati malo empatije. Izjava Hymana Rotha „Veći smo od US Steela“ koju upućuje Michaelu Corleoneu, izvorni je citat samoga Lanskog, koji je to isto izjavio svojoj ženi prilikom gledanja TV vijesti o Cosi Nostri. Zanimljivo je i to kako Lanskome nikada nije prijetila zatvorska kazna i ozbiljniji sudski proces, osim nekolicine „sitnih“ prijava zbog ilegalnog kockanja.

6. Arnold Rothstein (glumac: Michael Stuhlbarg)

rothstein kolaž!!!!!

Rothstein, židovskog porijekla, bio je poznatiji kao Mozak (The Brain). Slijedio je očeve korake, a isti je bio moćan i bogat gangster-biznismen. Poznat je po namještavanju bejzbolskih utakmica i velikom Black Sox skandalu 1919. godine, te po namještavanju konjskih utrka. Otvarao je kockarnice na Manhattanu, bavio se distribucijom droge i preprodajom alkohola. Ključni je „izvođač radova“ u transformaciji mafijaškog djelovanja. Pod njegovim utjecajem, mafija postaje biznis. Moglo bi se reći kako je Rothstein bio i „lovac na talente“, koji je uočio potencijal u Luckyiju Lucianu i Meyeru Lanskom. Nakon serije prevara i dugova, Rothstein je ubijen 1928. Umro je ubrzo nakon ranjavanja, pod zaštitom policije kojoj nije htio reći tko je počinio atentat. Promrljao je samo – „moja majka je to učinila“. U popularnoj kulturi, može ga se pronaći u knjizi Veliki Gatsby, F. Scotta Fitzgeralda, u ulozi Meyera Wolfsheima.

7. Mickey Doyle (glumac: Paul Sparks)

boardwalk-empire-mickey-doyle-16x9-1_opt

Mickey Doyle je lik koji je baziran na mafijašu Mickeyiju Duffyiju, pravog imena William Michael Cusick. Poznat je bio i kao John Murphy ili George McEwen. Poljskog porijekla, preuzima novo ime kako bi se brže i bolje uklopio u irske bande. U doba prohibicije djelovao je na području Philadelphije i južnog New Jerseyija. Nemirnog duha i neutaživog apetita, šireći svoju preprodaju alkohola i grabeći sve više prostora, rastao je i broj njegovih neprijatelja. Nakon nekolicine atentata u noćnim klubovima u Philadelphiji, Doyle odlazi u sjeverni New Jersey gdje se sukobljava s novim neprijateljima. Odlazi u Atlantic City i naposljetku biva ubijen u hotelu Ambassador. Njegova smrt prouzročila je krvavi mafijaški rat u Philadelphiji. Tisuće ljudi htjelo je prisustvovati njegovom pogrebu, no pristup je omogućen isključivo obitelji i nekolicini bliskih prijatelja.

*Ostali mafijaši/likovi*

naslovnica

Uz navedene mafijaše, valjalo bi izdvojiti i dva njujorška šefa: Joea Masseriju (glumac: Ivo Nandi), zvanog Joe the Boss i Salvatorea Maranzana (glumac: Giampiero Judica), samoproglašenog „šefa svih šefova“ (Capo di tutti i capi). Jedan od važnijih aktera je zasigurno i Benny Bugsy Siegel (glumac: Michael Zegen), poznatiji kao „mafijaš koji je izumio Las Vegas“, te pokrenuo krvoločnu organizaciju Murder Inc. koja je izvršavala naručena ubojstva i likvidacije političara, mafijaša, detektiva.

Komentiraj

Komentara