7 predobrih dječjih filmova iz osamdesetih koji su zapravo hororci

Osamdesete su bile čudno doba za dječje filmove. Osim što su neki od njih bili čudni, mnogi su išli puno dalje. U želji da budu drugačiji, filmovi su često postajali morbidni i ne samo da su plašili djecu, već i odrasle. No ima nešto u njima, što nas je kao djecu u osamdesetima tjeralo da gledamo dalje… i dalje. Provjerite znate li ovih 7 predobrih dječjih filmova koji su plašili djecu u osamdesetima, a danas bi prestravili i neke odrasle!

>> 13 starih, ali moćnih filmova Johnnyja Deppa

7. Istjerivači duhova/Ghostbusters (1984.)

U ovoj popularnoj horor akcijskoj komediji pratimo tri sveučilišna profesora koji u potrazi za novim poslom pokreću svoj biznis istjerivanja duhova. Originalna priča, koju je napisao Dan Aykroyd, bila je različita od filma koji je na kraju snimljen 1984. godine. U ranoj verziji, grupa istjerivača duhova putovala je kroz vrijeme i prostor u kojima se nalaze ogromni duhovi. Iako je ovaj film proglašen jednim od najsmiješnijih filmova osamdesetih, mnoga djeca imala su noćne more zbog ovih duhova:

6. Gremlini/Gremlins (1984.)

Bilo bi super da su napravili film o malim slatkim gremlinićima koji upadaju u nevolje, poput onih vjeverica (Chipmunks). Ali kad dođu ovi mali, zeleni, odvratni, e onda to prestaje biti dječji film. I postaje noćna mora. Film koji je utjecao na mnogo malih mozgova koji su se formirali tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Gremlini su vrijedni ponovnog gledanja, a njihova pretvorba u odvratna bića mogla bi prestraviti i neke odrasle.

5. Time Bandits (1981.)

Znanstveno-fantastični film Time Bandits jedan je od zanimljivih filmova redatelja Terryja Gilliama (Monty Python) iz 1981. godine. Igrom slučaja, dječak po imeu Kevin biva upleten u bandu patuljaka s kojom putuje kroz vrijeme tražeći blago koje mogu ukrasti. Putuju kroz vrijeme od Napoleona, kroz Srednji vijek do ranih 1900-ih godina.

4. The NeverEnding Story (1984.)

Ako već niste pogledali stari njemački-engleski znanstveno-fanstastični film The NeverEnding Story, morate ga sad pogledati. Radnja se vrti oko dječaka Bastiana kojega maltretiraju vršnjaci u školi.  Jednog dana Bastian pobjegne od njih u staru knjižaru gdje dolazi u kontakt s jednom posebnom knjigom. Bastian ulazi u nevjerojatan, čudesan svijet zemlje Fantasije. Film ima dva nastavka, a temelji se na romanu istog imena pisca Michaela Endea.

3. E.T./E.T. the Extra-Terrestrial (1982.)

E-T-ja je režirao Steven Spielberg, a koncept za ovaj film pao mu je na pamet kad je stvorio svog izmišljenog prijatelja za vrijeme razvoda svojih roditelja. E.T. je prekrasna znanstveno-fantastična priča o prijateljstvu između dječaka Elliotta  i izvanzemaljca koja će svakog ostaviti u suzama. Bambi za djecu iz osamdesetih.

2. Povratak u Oz/Return to Oz (1985.)

Radnja ovog filma počinje tako što je Dorothy sada u ludnici jer svi misle da je luda. No ona pobjegne iz ludnice i vraća se u Oz, zemlju svojih snova. Društvo joj u pustolovini čine Tik Tok, Jack Pumpkinhead i Gump. Vrlo psihodeličan film.

>> (Još) 10 filmova sjajnog Johnnyja Deppa

1. Goonies (1985.)

Uz pomoć mape blaga, Gooniesi na čelu s Mikeyjem i Brandonom kreću u potragu za blagom kako bi spasili svoj kvart. Put do blaga nalazi se ispod jedne čudne kuće u kojoj obitava obitelj Fratelli, Majka Fratelli, Jake Fratelli, Francis Fratelli i Sloth Fratelli, koji je djeci iz osamdesetih utjerivao strah u kosti. Scenarij za ovaj film potpisuje Steven Spielberg, koji je Gooniese i producirao. Nadamo se da će remake zaživjeti!

Komentiraj

Komentara