SHOWTIME

7 serija za preskakanje nekih poglavlja povijesti

Bilo da ste lijeni uzeti knjigu u ruke, ne volite dokumentarne filmove i serijale ili pak smatrate povijest suhoparnom, za sve postoje serije koje su se potrudite više – manje ekranizirati povijesne likove na publici zanimljiv način. Predstavljamo vam sedam serija koje imaju visoke ocjene za svoje realizacije. Ipak, listu proučite uz dozu opreznosti, jer redatelji i scenaristi često ubacuju neke dijelove radi dramatizacije.

7. Da Vincijevi demoni /Da Vinci’s Demons (2013. – 2015.)

Da Vinci's Demons 2013

Serija u prvi plan stavlja Leonarda da Vincija, poznatog slikara, izumitelja, kipara, arhitekta i čovjeka od još barem petnaestak zanimanja. Uz njega se u seriji pojavljuju i drugi likovi iz povijesti, poput obitelji Medici, Girolamo Riario, Zoroaster i pape Siksta IV. Iako su u seriji zastupljeni mnogi Leonardovi izumi, priča oko njihova stvaranja nije nužno istinita. Leonardo je usputno predstavljen i kao strastveni ljubavnik, a sve to bazirano na dva dokumenta koja u stvarnosti postoje i optužuju ga za neugodne susrete. Svejedno, serija zaslužuje pažnju jer je bogata akcijom i ekscentričnim ponašanjem koje je danas in.

6. Majstori seksa/Masters of Sex (2013. –2016. )

MASTERS OF SEX (Pilot)

Priča o doktoru Williamu Mastersu i Virginiji Johnson, pionirima koji su hrabro pristupili tabu temi seksa 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća te nam otkrili mnogo zanimljivosti o našem tijelu. Mnogo ekraniziranih stvari u seriji je doista istinito – primjerice, svoje istraživanje seksa su zbilja počeli provoditi nad prostitutkama i Masters je doista nagovorio Virginiju da se i oni uključe u studiju. Upravo su oni zaslužni za otkriće da žene mogu imati višestruke orgazme. Ipak, nekoliko likova u seriji su zapravo spoj više osoba, radi zaštite podataka.

5. Obitelj Borgia/The Borgias (2011. – 2013.)

??????????????????????

Ova hit serija posvećena je Borgijama, moćnoj obitelji koja je bila bazirana u tri zemlje: Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Serija se fokusirala na renesansnu Italiju te godine u kojima su se počeli otkrivati novi kontinenti. Seriju krasi odlična scenografija i kostimografija, ali i odlična glumačka postava. No, povjesničari su možda malo i alergični na ovu seriju, s obzirom da su scenaristi veoma često brkali godine, imena (Juan Borgia nikada nije vodio vojsku na Francusku, niti osvojio Forli jer je već bio mrtav u to doba), dodavali stvari koje se nisu dogodile i seriju pretvorili u čistu sapunicu. Ako zanemarimo te ”male detalje”, serija je must.

4. Tudori/The Tudors (2007. – 2010.)

Tudors7-lg

Još jedna odlična ekranizacija povijesnih ličnosti, no ova je fokusirana na engleskog ekscentričnog kralja Henrika VIII i njegovu ”ljubav” prema ženama. Serija je kompresirana na način da se čini kako se sve dogodilo veoma brzo, što nije istina. Također, često se pojavljuju titule na mjestima u seriji gdje te osobe nisu mogle ni biti blizu hijerarhijski, izmišljaju se zavjere i slično. Ipak, redatelj serije je objasnio kako su ga unajmili da napravi seriju koja će privući gledatelje, a ne ih odbiti ”suhoparnošću i činjenicama”. Plus ide glazbi, scenografiji, kostimografiji i održavanju kontinuiteta između sezona.

3. Vikinzi/The Vikings (2013. – )

redeye-vikings-on-history-channel-early-photos-028

Serija je napravljena na temeljima legende o poznatom nordijskom junaku Ragnaru Lothbroku. Velike polemike se vode oko kostimografije koja je zastupljena. Doduše, ova serija je super napravljena i otvara mnoge rasprave, koje i povjesničarima otkrivaju kako malo toga znamo o sjevernjacima koji su iznenada doplovili do Otoka i opustošili ga. Sa strane sve to, ovdje ima akcije, krvi, dobrih glumaca koji su se donekle potrudili izmijeniti svoj govor da zvuče sjevernjački i sve je to veliki spektakl uz koji epizoda proleti za tili čas.

>> Bit će krvi, izdaje i bradatih muškaraca – evo što vas čeka u novim Vikinzima

2. Spartak: Rat prokletih/Spartacus: Blood and Sand (2010. – 2013.)

1x07-Great-and-Unfortunate-Things-spartacus-blood-and-sand-25634021-1280-720

Spartak ima tri sezone, a svaka ima svoj naziv pa se nemojte zbuniti i misliti da su to tri različite serije, a postoji i mini serija. Također, nakon prve sezone, glumac koji je nosio ulogu Spartaka je umro zbog uznapredovalog stadija raka, tako da druge dvije sezone imaju različitog glavnog glumca. Nositelj serije je trački rob i gladijator koji je digao pobunu robova protiv Rima. Serija se fokusirala na njegov raniji život i na borbe i život gladijatora. Vizualizacija je slična onoj koju možemo vidjeti u filmu 300. Scene borbi u arenama su pretjerane, kao i činjenica da su robovi dopremani sa svih strana svijeta te nisu imali zajednički jezik. Ipak, ovo je jedna od rijetkih serija koja se ne fokusira na visoke dužnosnike, već na one male ljude koji su bili prisiljeni boriti se za život.

1. Rim/Rome (2005. – 2007.)

2102_4

Serija predstavlja kremu Rima, a redatelji i scenaristi su se dovitljivo dosjetili kako bi bilo kakav vremenski okvir mogli izostaviti da izbjegnu grešku koja se provlači kroz ostale nabrojane serije. Radnja je vrlo pojednostavljena te je izostavljeno dosta likova koji bi mogli unijeti komplikacije. Sa strane greške u političkom sistemu i političkim spletkama, serija je posvetila veliki dio rimskoj kulturi i religiji te je svakako poučna u tom smislu. Rim je serija koja je visoko kotirana od prve epizode, a najveća kritika je uložena u činjenicu da su se autori serije odlučili zadržati na dvosezonskom konceptu.

Leona Slatković Harčević

Komentiraj

Komentara