7 horor serija za što bolju nesanicu

Horor serije – dušu dale za sve ljubitelje horora koji ipak imaju preslabe živce za gledanje dva sata nekog filma prepunog intenzivnog uskakanja u kadar, prskanja krvi ili psiholoških igrica koje ne vode nikamo već samo izluđuju. Naravno, i horor serije nude ovakvu vrstu adrenalina, ali u puno boljim i umjerenijim dozama.

Nije da ćete se bojati izaći iz sobe, ali ako vam po završetku epizode netko pozvoni na ulazna vrata, poželjet ćete da pored njih držite golf palicu. Usto, horor serije nude zabavu na duge staze, pa kad jednom izaberete što gledati, mirni ste barem tjedan dana. Donosimo top listu 7 izvrsnih horor serija od kojih će vam se zalediti krv u žilama. Ili samo nećete spavati najbolje nakon njih.

7. Motel Bates / Bates Motel

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Motel Bates je snimljen kao uvod u priču filma Psiho te kroz seriju pratimo psihički razvoj Normana Batesa u pravog serijskog ubojicu. Ono što je odigralo važnu ulogu u tome da sve u njegovoj glavi pođe po krivu je njegov uvrnut odnos s vlastitom majkom, Normom Bates. Osim što će se morati pomiriti da u gradiću u kojem žive, White Pain Bayu, nikada neće biti u potpunosti prihvaćeni, obitelj Bates također će imati hrpu tajni koje će i sama morati čuvati duboko zakopanima… Figurativno i doslovno. Sve to će polako dovesti do toga da Norman postane jedan od najbolesnijih filmskih likova 20. stoljeća, a i vas će ostaviti blago uzdrmanima.

6. Penny Dreadful

Ne, Penny Dreadful nije glavni lik serije već je serija nazvana prema kratkim, poprilično trash, horor pričama koje su se prodavale na ulicama Londona u 19. stoljeću. Ipak, premda je preuzela neke likove iz tih starih novela i romana, serija prilično originalno obrađuje tematiku koja se ukratko može svesti na borbu dobrog protiv lošeg. Na strani dobrog su tri glavna lika: sir Malcom Murray (Timothy Dalton), američki kauboj Ethan Chandler (Josh Hartnett) te Vanessa Ives (Eva Green) koja je nekakav oblik medija dok su na strani lošeg više-manje svi oni najgadniji i najjeziviji likovi. Osim što je vizualno strašna i krvava, ista takva je i radnja, a atmosfera je poprilično tmurna i surova. Povrh svega, gotički štih upotpunjuje poprilična količina golotinje (jer se u filmskoj industriji to očigledno veže za gotiku), tako da vam definitivno neće biti dosadno.

5. Američka horror priča  / American horror story

Ne znamo zašto je ovo baš američka priča, ali je svakako horor priča. Svaka sezona nas vodi na drugo mjesto, u drugo vrijeme, s drugim likovima. Prva sezona je smještena u ukletu kuću, druga u ludnicu, treća prikazuje borbu s vješticama, četvrta se vrti oko života cirkuskih nakaza, peta je smještena u hotel... Ono na što ova serija igra su nakaradni likovi iz vaših najgorih noćnih mora smješteni na jeziva mjesta kakva se redovito spominju u pričama za plašenje male djece. A i odraslih. Ova serija je definitivno uvrnuta do granica ludila, a ono što će učiniti s vašim mozgom… Ma najbolje da ni ne govorimo.

4. Hanibal / Hannibal

Radnja serija koja prethodi filmskim hitovima o Hannibalu Lecteru u fokus ne stavlja našeg najpoznatijeg kanibala, već Willa Grahama (Hugh Dancy), FBI-jevog profilera koji uporno pokušava stati na rep Hannibalu kojeg ovdje igra Mads Mikkelsen. Ono što je posebno zanimljivo je sraz tih dvaju izrazito inteligentnih i pronicljivih umova koji jedan drugog konstantno psihološki proždiru i raščetvoruju. Osim što će vas psihički totalno oprati, groteskne i krvave scene u inače vrlo elegantnom pakovanju će vas nekada možda tjerati na povraćanje. Ali to je u redu, samo vas upozoravamo da prije gledanja konzumirate uglavnom suhe namirnice, čisto da vam se malo teže želudac digne.

3. Bilježnica smrti / Death Note

Japan je poznat po bolesnim showovima, filmovima i serijama, pa se zato ova top lista nije mogla složiti bez bar jednog japanskog TV uratka. Izabrali smo Death Note kao jedan od najpopularnijih manga crtića kriminalističke i fantastične tematike. Naziv serije govori sam za sebe – radi se o bilježnici koja ubija. Bilježnica dolazi u ruke Lighta Yagamija, tinejdžera kojem je dozlogrdilo živjeti u svijetu ispunjenom kriminalom, pa počne raditi na njegovom iskorjenjivanju nakon što pronađe magičnu bilježnicu koja ubije svakog čije je ime zapisano u nju. Iako Light bilježnicu praktički koristi u dobre svrhe, ogromna količina ubojstava ne može proći nezapaženo (a ni nekažnjeno), pa kreće velika potjera za njim. Ako vam je potreban još neki razlog za gledanje ove serije, ponovit ćemo – ovo je japanski proizvod. Kod njih ni crtići više nisu bezopasni.

2. Živi mrtvaci / The Walking Dead

Zombi apokalipsa! Dobra, stara, najgore osmišljena nadljudska (bolje rečeno podljudska) čudovišta koji se raspadaju k’o aspirin u vodi, a trče brzinom ranjenog puža. Zamislite samo koliko bi lagano bilo preživjeti apokalipsu u kojoj su vam oni najgori neprijatelji… Ali očigledno to i nije tako lagano, i to najbolje zna ekipa iz Živih mrtvaca. Svaki zombi u seriji je malo kostimografsko remek-djelo samo za sebe, svaki izgleda zbilja jezivo i zastrašujuće, ali nema boljeg osjećaja nego kada se, nakon pola epizode bježanja i skrivanja, počnu odvaljivati glave polumrtvim spodobama. Kao da na svakom uglu imate jednu piñatu, samo što iz nje ne ispadnu bomboni.

1. Dosjei X / The X Files

Klasik kojem je bilo namijenjeno prvo mjesto i prije nego što smo odlučili što sve staviti na listu. Počevši od najstrašnije uvodne špice, točnije uvodne pjesme, ikad, preko jezive atmosfere do vanzemaljaca i raznih drugih bića upitnog podrijetla (i teksture, i ponašanja, i sposobnosti) do epskog spoja dr. Scully (Gillian Anderson) i agenta Muldera (David Duchovny). Svaka epizoda nosi svoj zaplet, a serija je zaokružena u misterioznu priču o teoriji zavjere prema kojoj su vanzemaljci već na našoj planeti i da to vlade skrivaju od javnosti. Osim što je mnogima dala povod za višesatno sjedenje pred ekranom, a i ostavljanje upaljenih svjetala svugdje po stanu, isto tako je i brojne natjerala da dignu pogled prema zvjezdanom nebu i ozbiljno se zapitaju  – Jesmo li zaista sami u svemiru?

Komentiraj

Komentara