7 uvodnih špica serija koje jako volimo

Uvodne špice daju nam posebnu atmosferu kroz koju odmah možemo prepoznati motive i radnju serije. Tu se može raditi o jednostavnih pet sekundi sa zabavnim mini-singlom, ali i nekim elaboriranim masterpiece animiranim dijelovima. Već smo pisali o 5 pjesama iz uvodnih špica koje ne možemo izbaciti iz glave, a sada smo izabrali još sedam uvodnih špica koje jako volimo, i neke od njih često i pjevušimo (a neke bismo rado pjevušili ali su prekomplicirane za pjevušenje).

7. Simpsoni/The Simposns 

Simpsoni imaju jednu od najdugovječnijih uvodnih špica ikada koja je postojana od… Pa, od početka izrade same crtane serije, dakle 1989. godine. Njihov se uvod ne preskače zato što se autori uvijek iznova potrude promijeniti poznatu scenu u kojoj cijela obitelj sjedi na trosjedu.

6. Dexter

Briljantno i domišljato napravljena uvodna špica Dextera, serije koja je sa snimanjem započela 2006. godine, i završila 2013. godine. Ono što oduševljava sve gledatelje je dvostruko značenje – s jedne strane možete vidjeti Dextera koji uredno i perfektno prolazi kroz svoju jutarnju rutinu, no ako ste upoznati sa samim konceptom serije i karakterom glavnoga lika, cijela špica dobiva drugačije značenje.

5. Prijatelji/Friends

Jeste li ikada čuli nekoga da govori kako ne voli ovu seriju ili kako mu je dosadna uvodna špica? Mi nismo. Kultna serija koja je svoje glumce lansirala u orbitu, a publika ju je punih deset godina vjerno pratila. Iako se svega par puta uvodna špica promijenila i donijela svježije snimke glumaca i novije verzije pjesme I’ll be there for you u izvedbi The Rembrandtsa, svaki put nas je jednako zabavljala i uvela u posebnu atmosferu Prijatelja.

4. Dr. House

Možda vam špica voljenog, samodopadnog i egoističnog doktora Housea neće pretjerano otkriti o čemu se tu točno radi i kakav je lik u pitanju, ali njena decentnost i pogotovo minimalizam te pjesma (Massive Attack – Teardrop) osvojili su gledatelje i plasirali ju na svaku bolju listu slične tematike.

>> Massive Attack: 5 popularnih pjesama britanskih trip-hopera kroz serije

3. Pravi detektiv/True Detective  (prva sezona)

Misteriozna kriminalistička serija Pravi detektiv (True Detective) oduševila je gledatelje i svojom uvodnom pjesmom za prvu sezonu, iako ni vizualni dio nije kaskao. Pjesmu izvodi The Handsome Family, a u sklopu s vizualizacijom dobiva se misterioznost i privlačnost kakva nalikuje i samoj radnji.

2. Živi mrtvaci/The Walking Dead

Morate priznati da je uvodna špica za Žive mrtvace naprosto jeziva. Kombinacija odlično odabrane glazbe i minimalistički prikazanih scena koje vam golicaju maštu i prepušta upravo njoj cijeli scenarij toga tko pokušava okretati bravu i tko se nalazi u kući zagarantirala je prihvaćenost među publikom. Uvod je dobio i animiranu verziju koja je posvećena stripovima prema kojima je nastala serija. Svakom sezonom uvod se mrvicu promijeni te prikazuje scene u kojima se odvija većina radnje – grad, selo, zatvor…

1. Igra prijestolja/Game Of Thrones

Igra prijestolja (Game of Thrones), najpopularnija serija u svijetu, ima i izvrsnu pjesmu iz uvodne špice.  Decentno, domišljato, jednostavno, a komplicirano. Glazba nas podsjeća na srednji vijek, era u kojoj bi se u stvarnosti navjerojatnije odigravala radnja. Zar ne poželite zbog ovoga posjedovati maketu?

>> 8 glazbenih filmskih poslastica koje vrijedi pogledati

Komentiraj

Komentara