7 videoigara koje bi bile odlične serije

Često se događa da se dobre ili odlične knjige počinju adaptirati u formatu televizijske serije. Jedan od najpoznatijih primjera globalnog fenomena ekranizacije knjiga je Song of Ice and Fire, možda poznatiji po svom TV imenu – Igra prijestolja (Game of Thrones).

>> Electric Dreams: The World of Philip K. Dick okuplja sjajnu glumačku postavu

Paralelno s razvojem serija, događa se eksplozija i u gaming industriji. Unatrag nekoliko godina, gaming industrija zarađuje više od filmske i glazbene industrije, te se i više nego značajno ubacila u posao pričanja priča. Iako na prvi pogled možda vlada rašireno mišljenje kako igre svojom naracijom ne mogu konkurirati filmu i serijama, to se mišljenje ali i praksa ipak polako mijenjaju. U posljednjih petnaest godina, izašao je značajan broj igara s fantastičnim pričama.

Ni sama gaming industrija nije imuna na izrade igara temeljenih na knjigama, a u zadnje vrijeme i igre temeljene na serijama i filmovima. Netflix ovdje ulazi na velika vrata, najavivši početkom godine ekranizaciju ni manje ni više nego Witchera! Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti, a mi smo kao pravi samaritanci izdvojili 7 igara čije bi priče jako rado vidjeli na malim ekranima!

>> Assassin’s Creed: Popularna videoigra dobiva svoj serijski oblik

7. Grim Fandango

Ova crnohumorna avantura koja prati zgode i nezgode legendarnog Mannyja Calavere zasigurno bi bila apsolutni hit. Neobična priča, originalni likovi i smještaj radnje u kombinaciji s fantastičnim ugođajem i odličnim humorom zasigurno bi bili garant odlične serije. Avanture Mannyja Calavere bile bi odlična serija, pa makar u obliku mini serije.

6. Red Dead Redemption

Fantastična priča o osveti, gubitku i iskupljenju smještena u doba divljeg američkog zapada također se našla na našoj listi. Da se western može dobro napraviti dokazao je već AMC-ev “Hell on Wheels”, pa čemu stati na tome? Protagonist prvog nastavka zanimljiva je ličnost koja se nalazi rastrgana između novog i starog svijeta početkom 20. stoljeća, te u toj rastrganosti nije jedini. Pratiti svijet koji se mijenja iz temelja te za sobom ostavlja pustoš u vidu svih i svega koji se ne mijenjaju dovoljno brzo ili to pak uopće ne žele, bila bi zasigurno zanimljiva tema s kojom se lako možemo i danas poistovjetiti.

5. Baldur’s Gate

Fantastična priča smještena u srednjovjekovni fantasy svijet samo je jedna od mnogih iz Forgoten Realmsa koju bi se moglo i trebalo ekranizirati, ali odabrali smo Baldura jer nam je srcu drag. Protagonist ove priče je ni manje ni više nego jedan od mnogih potomaka boga ubojstva, koji je predvidjevši svoju smrt napravio mnoštvo djece koja će sijanjem kaosa dovesti do njegovog uskrsnuća, te i sama pritome sva nastradati. Razlog tome je to što je u svakom potomku taj grozni bog ostavio komadić svoje zle esencije koja bi, kada se sva skupi, trebala uskrsnuti tog roditelja godine. Priča obiluje antologijskim likovima i suputnicima na jednoj Odiseji glavnog junaka koji pokušava jednostavno preživjeti svoju sudbinu i othrvati se svojoj “prirodi”, rodbini koja ga često želi mrtvoga, uplitanju drugih bogova i zapravo svih koji nekako misle profitirati u toj cijeloj zbrci, a tih nije malo. Definitivno vrijedno gledanja!

4. Mass Effect

Prva space opera na ovoj listi je Mass Effect. Iako su pisci serijala maestralno zabrljali na kraju (doslovno su se ispričavali fanovima i kupcima), te ponovo na pokušaju oživljavanja serijala, Mass Effect bi bio izvrstan materijal za seriju, pod uvjetom da se pisci uhvate nekih promjena u ekranizaciji. Zanimljv svijet, priča o epskom sukobu, podosta zanimljivi suputnici te mnoštvo moralnih dubioza kroz koje se morate provući i više su nego zanimljiv materijal za seriju. Jack? Anybody?

Jesam li spomenuo svemirske bitke?

3. StarCraft

Druga, nama nešto draža space opera na ovoj listi, nezaobilazni je Starcraft! Epska borba između ljudske rase, plemenitih i ratobornih, ali također duboko problematičnih Protossa te bestijalnih Zergova, bila bi poslastica za male ekrane. Iako smo svjesni da ne postoji TV kuća koja bi mogla izmisliti dovoljan budžet za adekvatnu ekranizaciju ove epske priče, ljudski je nadati se i željeti. Osim prividno beskrajnog konflikta, Starcraft nudi i lepezu zanimljivih likova koji vođeni višim silama pokušavaju na razne načine preživjeti ili pak profitirati od kaosa sukoba, te htjeli ili ne uvelike utječu na živote milijuna i miljardi živih bića. Ne baš konvencionalna ljubavna priča između Jima Raynora i Queen of Blades također bi rado bila viđena na malim ekranima. En taro Adun.

2. The Last of Us

Fantastična priča i ugođaj koji krase ovu igru zasigurno su nešto što zaslužuje kvalitetnu ekranizaciju. Iako već imamo nekolicinu serija zombi tematike od kojih iskače dugovječni Walking Dead, The Last Of Us je ponešto drugačija i intimnija priča iako se nalazi u sličnom settingu. Naime igrač, neću reći glavni lik, na početku priče dobija zadatak spasiti djevojčicu i odvesti je na sigurno nakon što epidemija zavlada SAD-om (i svijetom) pretvarajući ljude u kanibalističke monstrume. Odnos između ta dva lika dodatno se zakomplicira kada se otkrije da je djevojčica imuna na bolest te samim time mogući izvor lijeka i cjepiva, te nakon što se kako prolazi vrijeme, protagonist i djevojčica zbliže emocionalno. Mnoštvo odluka i situacija koje vas tjeraju na dvojbene moralne odluke na tom putovanju kulminiraju na kraju priče jednim nemogućim izborom te zorno pokazuju, kao i cijela priča, da je u igrama i više nego moguće napraviti i odlično prikazati fantastičnu priču.

>> Castlevania – kultna video-igra iz osamdesetih postaje serija

 1. Fallout serijal

Na prvo mjesto, po našem mišljenju, nije mogla ići nijedna druga priča. Sada već kultni line “War, war never changes” naprosto vapi za time da postane serija. Fallout je jednostavno skup tolikih tema, dubioza, likova i situacija, drame i humora da je naprosto nevjerovatno da do sada nije ekraniziran. Priče Fallouta odvijaju se tokom 22. i 23. stoljeća nakon što je globalni nuklearni rat gotovo izbrisao čovječanstvo s lica zemlje. Njegov setting je najkraće za opisati kao retro futurizam, pošto je rat počeo u doba kada je američko društvo podsjećalo na ono u 50-im godinama 20. stoljeća, s malim dodatkom da je baš sve bilo na nuklearni pogon. Tko bi rekao da bi to, u kombinaciji s megakonzumacijom, dovelo do globalnog nuklearnog holokausta?

Šalu na stranu, Fallout je jedna od boljih distopijskih priča o čovječanstvu, kako o njegovoj mračnoj perspektivi tako i o bljeskovima humanosti i optimizma koji u poharanom i zapravo praktički mrtvom planetu još više “bodu u oko”, poentirajući na činjenici koliko je zapravo ljudska priroda podvojena i koliko varira od neopisive monstruoznosti do neuništive i tvrdoglave sposobnosti da se bori za preživljavanje i bolje sutra. Takvu priču zasigurno trebamo.

S obzirom na kompleksnost i veličinu tematike, nećemo vas pitati jesmo li izostavili neke važne igrice, nego vas odmah pitamo: koje smo odlične igre izostavili i koje biste igre htjeli vidjeti kao seriju?

Igor Margan

Komentiraj

Komentara