9 filmova koji se moraju gledati za Božić

Sretan Festivus, Sretan Božić, sretna Nova godina sretni blagdani, sretno sve. Sad kad smo si čestitali prije vremena, jer i to je u redu u našoj kulturi (čestitaj i ti nama, čitatelju, da bude pristojno), možemo preći na filmove. Zbog naravi našeg specifičnog zapadanjačkog slavlja Isusovog rođenja, ova lista ne sadrži samo one filmove u kojima glavnu ulogu imaju djed Božićnjak ili Isus. Razlog zašto se ovi filmovi nalaze na božićnoj listi je zato što su super i moraju se gledati za svake zimske blagdane. A nekako ih asociramo s Božićem, jer smo ih često u ovo vrijeme znali gledati s obitelji. I to je to! Pa krenimo s listom 9 filmova koji se moraju gledati za Božić:

9. Kako je Grinch ukrao Božić/How the Grinch Stole Christmas

♦ godina:1966. i  2000.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Instant klasik koji je obavezan oko Božića, bez obzira na to koju verziju filma gledate. A i fun fact je da se Grinch nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najunosniji Božićni film svih vremena.

8. Gremlini/Gremlins (1 i 2)

♦ godina: 1984. i 1990.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Gremlini su najslađa bića na svijetu koja u pola noći, ako popiju vode i pojedu nešto, postaju mali demoni. Važna Božićna poruka slijedi iz ovog filma, a ta je da se nemojte previše prejedati za blagdane da ne bi postali mali demoni!

7. Čudo u 34 ulici/Miracle on 34th Street

♦ godina: 1947. i 1994.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Ovaj predivan klasik iz 1947. i njegov remake iz 1994. uvode nas u priču čovjeka koji odluči na sudu braniti Djeda Božičnjaka.

6. Bad Santa

♦ godina: 2003.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Billy Bob Thornton je briljatan koliko je odvratan. Oh, tako odvratan. Nema goreg low-lifea od njega, ali na kraju… ipak i takav zločesti santa ima dušu. I to je to!

5. The Polar Express

♦ godina: 2004.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Jer je magična avantura na Sjeverni pol. A ako magična avantura na Sjeverni pol ne zaslužuje biti na Božićnoj filmskoj listi, ne znam koji film to zaslužuje.

>> 11 Disney dvoraca koji postoje u stvarnosti

4. Batman se vraća/Batman Returns

♦ godina: 1992.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Jer je jedan od najboljih Batmana općenito, a Batman, Žena mačka i Pingvin donose fini gothamovski mračni i svjetlucavi Božićni ugođaj.

>> 10 najboljih filmova nastalih prema stripu

3. Edward Škarorki/Edward Scissorhands

♦ godina: 1990.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Zato što je (1) film Tima Burtona s (2) Johnnyjem Deppom u ulozi Edwarda koji (3) umjesto ruku ima škare.

2. Sam u kući/Home Alone (1 i 2)

♦ godina: 1990. i 1992.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Da ne vidim Kevina kako je sam u kući svaki Božić, osjećao bih se kao da mi brat nije došao na obiteljski ručak. Merry Christmas, you filthy animal!

1. Terminator (1 i 2)

♦ godina: 1984. i 1991.

♦ zašto zaslužuje biti na ovoj listi: Arnold Schwarzenegger uveseljavao je cijelu cijelu Hrvatsku tijekom blagdana mnogo puta, i tako je postao neizostavan dio Božića. A i vjerujte mu kad kaže, he’ll be back.

Komentiraj

Komentara