9 krimi-serija koje svaki serijski detektiv treba pogledati

Krimi-serije dolaze u raznim oblicima: neke vole “lake note”, neke su ozbiljnije od porezne prijave. Evo top-liste onih koje morate vidjeti kako biste se srodili sa žanrom.

9. Kosti/Bones (2005. – 2017.)

Forenzičara na televiziji ne fali – od Las Vegasa, preko Miamija i New Yorka, mornaričkih patologa, do Pariza i Rima. Kosti izdvajamo jer suz svu silu terminologije i procedura za koje treba završiti jedno tri fakulteta uspjeli izbalansirati s vrlo zgodnim likovima, njihovim odnosima i pristojnom dozom što stručnog, a opet svima razumljivog, što “civilnog” humora. Daleko smo dogurali otkako su se Booth i Brennan skoro pa gledali preko nišana: sad su stabilan par s djetetom. Ima 12 sezona, a serija ništa nije izgubila na privlačnosti i šarmu.

8. Crna lista/The Blacklist (2013. – )

Na prvi bi se pogled moglo učiniti kao da je Crna lista nešto već viđeno – zločest tip koji odluči iz samo njemu znanih razloga surađivati sa snagama zakona. To smo vidjeli po bezbrojnim filmovima, pa i serijama, zar ne? Pa se onda zapetljavamo i raspetljavamo kroz hrpu intriga dok nam se na zavrti u glavi i ne znamo tko je kriv, a tko je prav. I upravo je u tome čar, i tako se gledatelja drži u napetosti. Treba znati održati baš tu pravu mjeru tenzije koja će nas prikovati uz ekran, a neće iznervirati da od serije odustanemo. Treba isto tako imati i Jamesa Spadera u glavnoj ulozi, taj će, kako se ono kaže, od dreka pitu napraviti.

7. Carstvo poroka/Boardwalk Empire (2010. – 2014.)

Ako želimo razgovarati o kriminalu i kriminalcima, zaobilaženje zlatnog doba za sve protuzakonite aktivnosti, američke Prohibicije, bilo bi neoprostiv zločin. Nedavno smo u povijest ispratili Nuckyja Thompsona, a i seriju samu, što ne znači da se Carstvu poroka nećemo s velikom radošću vratiti. Kocka, korupcija, krijumčarenje (sve na “k”, kao i kriminal) u gradu koji raste upravo od tog “pojila” fenomenalno su upakirani u žestoku priču i obloženi finim, finim glumačkim izvedbama. OK, čisto onako pristrano, sve što ima Stevea Buscemija je dobro, ali ovo ne počiva samo na njegovim plećima, pa je užitak u praćenju Nuckyjeva uspona i pada tim veći.

 6. Dexter (2006. – 2013.)

Moglo bi se ovo nazvati i “Dexter ili kako smo zavoljeli serijskog ubojicu”. Dexterovi motivi na stranu, on se na kraju krajeva slabo razlikuje od Jacka Trbosjeka, Teda Bundyja i sličnih zloglasnih počinitelja gnjusnih zločina. A ipak, Dextera smo obožavali i za njega navijali kroz osam sezona. Sigurno je da to ima veze s karizmatičnom pojavom glavnog glumca Michaela C. Halla, kao i pametnim scenarijem. Međutim, kad se sve zbroji i oduzme, glavni je razlog u tome što smo svi malo poremećeni i ne znamo odijeliti dobro od zla 🙂

 5. Pod sumnjom/Prime Suspect (1991. – 2006.)

Helen Mirren bila je prva velika televizijska policajka. Ako nikad niste vidjeli kako djeluje Jane Tennison, u vašem TV obrazovanju nalazi se rupa velične Jupitera, pa izvolite to popraviti. Nije stvar samo u tome što smo prvi put vidjeli neku ženu na šefovskom policijskom mjestu, to bi onda bila vrlo kratkotrajna fora. Jane je bila žena od krvi i mesa, briljantna u poslu, ali s nemalim brojem mana, čije je bitke s kriminalcima i seksističkim kolegama bilo jednako zanimljivo pratiti kao i njezine okršaje s vlastitim demonima. Opako dobra roba.


 4. Poirot (1989. – 2013.)

Ne može se razgovor o nezaobilaznim krimi-serijama voditi bez jednog od najvažnijih detektiva koji su ikad hodili knjiškim stranicama, a onda i velikim i malim ekranom. Poirot, osobito onakav kakvim ga je uprizorio David Suchet, poslastica je od najavne do odjavne špice: oštrouman, naporan, uporan, luckast, i uvijek, uvijek besprijekoran, što u odijevanju, što u pridržavanju pravilima zakona i morala. Ako vam se zbog kostimografije i scenografije, pa i zbog priča, povremeno čini zastarjelim i jednoličnim, morat ćete pokazati malo poštovanja prema liku od kojih su svi ovi današnji krimići učili zanat.

>> Gledaj Poirota odmah na Pickbox NOW

 3. Sherlock (2010. – )

Skoro da bismo mogli u potpunosti ovdje prepisati tekst koji ide uz Poirota. Još jedna književna legenda, još jedan psihozama sklon junak, još jedan lik kojeg obožavaju film i televizija, još jedna veličina na čijim ramenima sjede svi današnji krimi-patuljci. Razlika je u tome što je ovaj Sherlock smješten u doba mobitela. To nimalo ne utječe na sve ono što suštinski čini g. Holmesa: otuđen od ljudi, pa i samog sebe, on je i dalje vrhunski poznavatelj uma i djelovanja kriminalaca. Psihodelična nota koju su u seriju ubacili autori Steven Moffat i Mark Gatiss samo je još jedan plus.

2. Obitelj Soprano/Sopranos (1999. – 2007.)

Znamo da se mnogi još uvijek hvataju prvog oštrog ili tupog predmeta čim se spomene kontroverzan kraj serije. Nema to nikakve veze s njihovim mjestom na ovoj listi, niti u bilo kojim televizijskim analima. Jer serija Davida Chasea, koja se prihvatila jednog od najpopularnijih žanrovskih klišea – talijanske mafije u Americi – glavni je krivac za to što se kvaliteta televizijskog programa polako približila, a sad već i prestigla filmsku, kao i za otvarnje puta do publike mnogim mračnim likovima koje volimo na TV-u, poput Dextera ili tipa koji zasluženo sjedi na prvom mjestu ove top-liste.

 1. Na putu prema dolje/Breaking Bad (2008. – 2013.)

>>9 stvari koje (vjerojatno) niste znali o seriji Breaking Bad

Ako se neka serija, bez obzira na žanr, nalazi na vrhovima top-lista kao najbolja svih vremena, onda je suvišno pisati o njezinu scenariju, režiji, glumi, jer svi znamo da je to savršeno. Suvišno je i nabrajati sve Emmyje, Globuse i ostale kipiće koje je ekipa rasporedila po svojim kućama. Zašto je Breaking Bad bolji od svih? Svaka krimi-serija bazira se na onome za što smo svi zainteresirani – borbu dobra i zla. Breaking Bad se zasniva na tome je li jedan čovjek dobar ili zao. Je li Walter White rođen da postane Heisenberg? Ili ga je nužda natjerala na tu promjenu? Je li jedva dočekao da s lanca pusti svoju unutarnju zvijer? Postoji li za njega iskupljenje? Želi li ga uopće? Eto, zato.

Krumpirusha Na Kauchu

Komentiraj

Komentara