9 stvari koje (vjerojatno) niste znali o Povratku u budućnost

Trilogija Povratak u budućnost (Back to the Future) jedna je od najomiljenijih trilogija snimljenih na ovoj planeti. Originalni znanstveno-fantastični avanturistički film Povratak u budućnost u režiji Roberta Zemeckisa izašao je davne 1985. godine, a potom su uslijedila dva nastavka – Povratak u budućnost (Back to the Future Part II) 1989. i Povratak u budućnost 3 (Back to the Future Part III) 1990. godine. S Michaelom J. Foxom u ulozi Martyja McFlyja, ovaj je film nezaobilazno štivo prije božićnih blagdana. Donosimo vam listu od 9 zanimljivih stvari koje (vjerojatno) niste znali o Povratku u budućnost!

>> Male tajne iza Paklenog šunda

1. Scenarij je odbijen preko 40 puta, i to od svakog studija

U ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kad je Povratak u budućnost bio u svojim začecima, većina je studija htjela raditi teen komedije. U Disneyjevom studiju mislili su da je scenarij u kojem se majka zaljubi u svog sina neprikladna priča za njih.

script

2. U originalnom scenariju, vremeplov nije bio legendarni auto, već frižider

Redatelj filma Robert Zemeckis i producent Steven Spielberg promijenili su ideju frižidera u dobro nam poznati legendarni auto. Razog toj promijeni je što je poplarni dvojac mislioi da bi djeca tu scenu  mogla doma kopirati i zatvarati se u frižidere, što su, naravno, htjeli izbjeći.

3. Marty slučajno otputuje kroz vrijeme dok se pokušava ubiti

U verziji s frižiderom, Marty McFly slučajno otputuje kroz vrijeme dok se pokušava ubiti. U tom scenariju, Marty je ljut zbog stvari koje mu se događaju u životu te se popne u vremeplov mislivši kako će ga ubiti struja. Gale je onda zaključio kako ne mogu imati glavnog lika koji se pokušava ubiti.

4. Brzina za putovanje kroz vrijeme – 88 mph

Producenti su se odlučili za broj 88 kao brzina kojom dostižeš putovanje kroz vrijeme jer su mislili – da to dobro izgleda na brzinomjeru! A i lako ga se zapamti.

*88 mph = 141,62 km/h

5. Skupa scena munje

Scena gdje munja lupi u toranj dodana je kasnije kako bi uštedili novac. U originalnom scenariju, Marty je trebao otputovati u 1985. tako što se zabije u nuklearnu elektranu u Nevadi i tamo napravi sranje, no tu su ideju napustili jer su shvatili da bi ih samo ta scena koštala milijun dolara.

6. Spaceman from Pluto

Sid Sheinberg, tadašnji direktor Universala predložio je da promijene ime filma u Spaceman From Pluto, jer je mislio da film koji ima riječ “budućnost” u sebi neće dobro proći na tržištu.  Sva sreća da ga Spielberg nije slušao!

7. Marty?

Kad su glumcu Christopheru Lloydu rekli da su otpustili Erica Stolza koji je glumio Martyja, on nije imao pojma o kome govore. Naime, Christopher ga je zvao Marty cijelo vrijeme i mislio je da mu je to ime. Odluka da ponovno uzmu Michaela J. Foxa (koji je bio prvi izbor) nakon 5 tjedana snimanja, koštala je produkciju dodatnih 3 milijuna dolara.

2

8. Obiteljske veze

Kako bi poštovali obaveze koje je Michael J. Fox imao za snimanje serije Obiteljske veze (Family Ties) većina filma snimljena je po noći. Fox bi snimao seriju od 9 do 17, a onda bi se zaputio u Universal gdje bi snimao film od 18 do 2 ujutro. Sve dnevne scene u filmu snimljene su preko vikenda.

family ties

>> 5 nezaboravnih filmova iz osamdesetih

9. Nastavci

Gale i Zemeckis nikad nisu namjeravali raditi nastavke – kraj s letećim DeLoreanom napravljen je više kao šala. No nakon velikog uspjeha filma (bio je najuspješniji film 1985. godine), Universal Studio je rekao redatelju Zemeckisu da će oni napraviti nastavak s njim ili bez njega. Naravno, Zemeckis je pristao, i dobro da je!

>> Maraton božićne čarolije: 46 božićnih filmova svakog dana na Pickboxu

Komentiraj

Komentara