9 super igranih filmova o fotografiji

Postoje filmovi u kojima je fotografija lijepa i na njih padamo svi. Oni koji su pak ludi za fotografijom, sigurno će voljeti filmove koji se na neki način bavi fotografiranjem. Svi koje opčinjavaju fotoaparati, fotografiranje, a i zgodni fotografi ili fotografkinje, uživat će u ovim filmovima koji se na neki način bave fotografijom.

One koje opčinjava sve vezano uz fotografiju, a pogotovo osobe koje se skrivaju iza objektiva, uživat će u sljedećim filmovima! (Također, slobodno prebrojite koliko smo puta spomenuli riječ “fotografija”)

9. Bliski odnosi/ Closer (2004)

Film u kojem se ne priča puno o fotografiji, niti ćete (ako ste foto-entuzijast) naučiti nešto novo, ali prelijepo je snimljen i Julia Roberts je uvjerljiva u ulozi fotografkinje.

8. Zabranjene fotografije/ One Hour Photo (2002.)

U ovom mračnom trileru gledamo Robina Williamsa kao radnika u foto radnji i tipa koji stalka obitelj čije fotke izrađuje. Seymour je toliko opsjednut ovom obitelji da često zamišlja kako ga oslovljavaju sa ujko Sy, a čuva i slike najmlađeg člana obitelji otkad se rodio. Nakon ovog filma više nećete jednako gledati na ljude koji vam izrađuju fotke, ako ih uopće dajete izraditi.

7. High Art (1998.)

U ovom prelijepom indie filmu gledamo mladu Radhu Mitchell kao zaposlenicu jednog malog fotografskog časopisa koja se zaljubljuje u fotografkinju koju glumi Ally Sheedy. Stvari čini pomalo nezgodnima što Radha (to jest Syd) živi s dugogodišnjim dečkom Jamesom, a Ally (to jest Lucy) je ovisnica.

6. Pimplek/ Pecker (1998.)

Kada se dečko iz malog grada koji je zaposlen u sendvič shopu probije na artističku foto scenu u New Yorku, njegov život se opako mijenja. Najzanimljivije od svega je to što popularnost stekne fotkama svoje bizarne obitelji.

5. Under Fire (1983.)

Za vrijeme posljednjih dana korumpiranog režima u Nikaragvi, troje novinara uhvaćeno je u ljubavni trokut. Sve se događa prije revolucije 1979., a kada za gerilsku vojsku fotograf Nick Nolte okine jednu fotku, nema mu druge nego se skrivati od regularne vojske.

nolte

4. Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006.)

Biografski film o legendarnoj američkoj fotografkinji Diane Arbus koju glumi Nicole Kidman. Arbus je bila sramežljiva i usamljena kućanica koja je odlučila da je ljubav prema fotografiji ipak veća od straha.

3. Božji Grad/ City of God (2002.)

Iako tople, brazilske ulice okrutne su prema siromašnim, maloljetnim dječacima koji odrastaju na njima. Dvije posve jednake životne pozicije dva dečka odvedu različitim putevima. Jedan postane diler, a drugi fotograf.

2. Prozor u dvorište/ Rear Window (1954.)

Fotograf voajer prikovan za kolica špijunira svoje susjede (bit će iz dosade), a jedan dan mu se učini da je ugledao ubojstvo. Filmski klasik iz 1954. u kojem glume Grace Kelly i James Stewart , a koji je režirao Alfred Hitchcock.

1. Povećanje/ Blow-Up (1966.)

Kultni film koji će voljeti svi zaljubljenici u fotografiju, a ako su sami svoji majstori i ludi su za analognom fotografijom, moći će štošta i naučiti.

Komentiraj

Komentara