Autor Žice David Simon priprema seriju o Španjolskom građanskom ratu

Postoji određeni broj autora koji su zaslužni za serijski boom ranih dvijetisućitih godina, kao i za razvoj takozvanog modernog, novog zlatnog doba televizije. Među njima posebno mjesto ima David Simon, jedan od najuspješnijih showrunnera, scenarista i producenata u povijesti TV-a uopće. Nakon mnogih iznimno kvalitetnih i popularnih radova, poput kultne Žice, serija Treme, Show Me a Hero i posljednje HBO-ove uspješnice The Deuce, Simon je odlučio izaći iz američkog društveno-političkog konteksta, vratiti se natrag u prošlost te uroniti u turbulentna vremena Španjolskog građanskog rata, jednog od ključnih događaja prošlog stoljeća.

>> Kako su Žica i Omar Little spasili karijeru Michaela K. Williamsa

Simon – čest gost raznih konferencija

Prema pisanju Varietyja, novi bi se Simonov projekt trebao zvati A Dry Run. Projekt je trenutno u ranoj fazi razvoja, a Simon je za sada oko sebe okupio interesantnu ekipu kreativaca s kojom je već radio na realizaciji Žice. Uz Simona će, dakle, seriju razvijati George Pelecanos, koji je inače i su-kreator serije The Deuce, te Dennis Lehane, autor knjige Shutter Island i scenarist u četvrtoj sezoni Carstva poroka. Simon se udružio sa španjolskom kompanijom Mediapro, koja je ne tako davno ko-producirala Sorrentinovu seriju Mladi papa, a producirala je i tri filma Woodyja Allena. Simon je za seriju, koja bi trebala pratiti put američkih boraca u Španjolskom građanskom ratu, ukratko rekao sljedeće:

Nas zanima realizam… Riječ je o fascinantnom i tragičnom narativu. Španjolska borba protiv fašizma i zlouporaba kapitalizma kao bedema totalitarizma predstavlja najvažniji politički narativ 20. stoljeća pa i našeg vremena… Kada je Republika bila ugrožena, kapitalizam je odabrao tiraniju. Oni koji nisu mogli prihvatiti takav izbor, došli su u Španjolsku boriti se. S istim se izborom suočavamo i danas .

Obama i Simon

Serija A Dry Run pratit će zbivanja u Španjolskom građanskom ratu iz perspektive dvaju bataljona američkih boraca: bataljon Abraham Lincoln i bataljon George Washington odigrat će tako ulogu svojevrsnih fokalizatora kroz čija ćemo očišta promatrati kako njihovu kolektivnu i fragmentarnu pojedinačnu priču, tako i širi društveni i politički kontekst tog perioda. Period rata koji će biti zahvaćen kreće s dolaskom bataljona 1937., a završava njihovim odlaskom 1939. godine koji ujedno i koincidira sa završetkom rata. Serija je za sada zamišljena kao šestosatna mini-serija, ali je Jaume Roures, glava Mediaproa, rekao da bi se koncept i vremenski okvir serije mogli mijenjati tijekom snimanja i produciranja. S obzirom na dosadašnji Simonov rad, čemu dodajemo i značaj ove tematike u društveno-političkom i edukativnom smislu, bilo bi zanimljivo pogledati ovu priču i u dužem formatu. Ipak, za predviđanja i nadanja je još prerano; za to ćemo morati pričekati napredniju fazu realizacije projekta koji nastavljamo pažljivo pratiti.

>> Gomorrah: Seciranje napuljske mafije u stilu Žice i Sopranosa (RECENZIJA)

Komentiraj

Komentara