BAFTA: Chernobyl i Kruna predvode u nominacijama za najprestižniju britansku tv nagradu

Ususret održavanju dodjele televizijskih nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, danas su objavljene nominacije za najprestižniju britansku tv nagradu.

Chernobyl apsolutni pobjednik, Britanski supertalent bez nominacije

Kao i prema predviđanjima, Chernobyl je zaradio najviše nominacija- njih ukupno 14, od kojih su, među ostalima, i nagrade za najbolju glavnu (Jared Harris) i sporednu ulogu (Stellan Skarsgard).

Sljedeći po broju nominacija su Netflixova Kruna (The Crown) i hit serija Phoebe Waller-Bridge- Fleabag. Kruna je nominirana u 7 kategorija, od kojih su najznačajnije: najbolja ženska sporedna uloga (Helena Bonham Carter), muška sporedna uloga (Josh O’Connor) i najbolja drama; dok je Fleabag zaradio 6 nominacija, od kojih su najznačajnije dvije za najbolju žensku izvedbu u komediji (Phoebe Waller-Bridge i Sian Clifford), najbolju komediju i najbolji scenarij u komediji.

>> 5 krivih i neistinitih stvari u seriji The Crown

Iako i dalje svjetski popularan talent show, ovogodišnje su nominacije za zabavni program zaobišle Britanski supertalent. Njihovo mjesto su zauzele emisije Strictly Come Dancing, The Voice, The Greatest Dancer i The Rap Game UK.

Mlade nade industrije

Uz nominaciju za nove talente, koju su zaradile Aisling Bea (scenarij) za This Way Up, Aneil Karia (režija) za Pure i Top Boy, Laurie Nunn (scenarij) za Sex Education i Sean Buckley (scenarij)  za Responsible Child; vrijedi spomenuti i četvero glumačkih talenata:

1) Jodie Comer (Killing Eve) ponovno je nominirana za najbolju glavnu ulogu, nagradu koju je prošle godine i osvojila;

2) Ncuti Gatwa (Sex Education) nominiran je za najbolju izvedbu u komediji;

3) Jasmine Jobson (Top Boy) zaradila je nominaciju za najbolju sporednu ulogu u ponovno oživljenoj seriji Top Boy;

4) Josh O’Connor (Kruna) zaradio je nominaciju za najbolju sporednu ulogu u ulozi Princa Charlesa.

Zakašnjela dodjela uz restriktivne mjere

Iako se dodjela trebala održati u proljeće, zbog već dobro poznate pandemije koronavirusa, bila je otkazana. Novi datum dodjele nagrada za glavne kategorije je 31. srpnja na programu BBC One, dok je prijenos za „craft“ nagrade (scenarij, kostimografija, režija…) 17. srpnja online. Prema zadnjim navodima, dodjele će biti održane u zatvorenom studiju, a nagrade će pobjednici prihvaćati „virtualno“.

Ivana Krmpotić

Komentiraj

Komentara