Berlinale u punom jeku

Nakon Cannesa i Venecije, na red je došao i slavni Berlin Film Festival. U novu festivalsku godinu krenuli su s novoizabranim vođama Carlom Chatrianom i Mariette Rissenbeek koji su nastavili berlinsku tradiciju, ali na svoj način.

Ove se godine prikazuje čak 340 filmova u različitim kategorijama i sekcijama, neke od njih su Natjecanje, Panorama (prikaz kontroverznih društvenih tema), Forum (eksperimentalni i dokumentarni film), Generacija (kratki i feature filmovi), Perspektive Deutsches Kino (projekcije njemačkih filmova), Berlinale Shorts (kratki filmovi s inovativnim filmskim tehnikama) i Retrospektiva (prethodno prikazivani klasični filmovi).

Jeremy Irons u ulozi predsjednika žirija

Jeremy Irons

Žiri ove godine predvodi britanski glumac Jeremy Irons kojeg ste nedavno imali prilike vidjeti u seriji Watchmen, ali i u ulozi Scara u Kralju lavova te kao Alfreda u filmu Batman v Superman.

Irons uz pomoć francuskih, argentinskih, američkih, talijanskih, brazilskih i palestinskih glumaca, redatelja i producenata odlučuje kome će ove godine pripasti čast u rukama držati Zlatnog i Srebrnog medvjeda. Ove će godine počasnog medvjedića za životno djelo dobiti glumica dama Helen Mirren.

Helen Mirren. dobit će počasnog medvjedića za životno djelo

Hrvatska u Berlinu

Film Otac redatelja Srđana Golubića i scenarista Ognjena Sviličića u koprodukciji BiH, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Srbije vidio je svijetlo dana upravo na Berlinskom festivalu.

Film Otac s Goranom Bogdanom prikazuje se u Berlinu

Goran Bogdan glumi oca Nikolu koji se nakon teške obiteljske situacije zaputi pješke u Beograd kako bi zadržao svoju djecu. Neće vas začuditi da je ova priča inspirirana stvarnim događajem u Srbiji.

Na festivalu se pojavljuju i filmovi naših susjeda: Mare, hrvatsko-švicarska koprodukcija redateljice Andree Štake s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama, Egzil u produkciji kosovskog redatelja Visara Morine i Što ostaje, njemačko-bosanskohercegovački film o mjestima na kojima su se odvijale grozote rata.

Piše Mejdi Miljković

>> Časni sud (Your Honor): Izraelska kriminalistička serija koju nećete moći prestati gledati

Komentiraj

Komentara