Better Call Saul: serija koja je od šale postala stvarnost

Vikend maraton treće sezone – 14. i 15. listopada na AMC Hrvatska

Početak jedne od najboljih serija današnjice Better Call Saul nije bio uobičajen. Nagrađivana drama zapravo je započela kao šala u scenarističkoj sobi popularne serije Breaking Bad. Kako su scenaristi često imali dobre ideje oko Saula, znali su se šaliti kako će napraviti posebnu seriju samo za njega. Nekoliko godina poslije, izvršni producent serije Vince Gilligan ih je shvatio ozbiljno i zajedno s Peterom Gouldom doista je realizirao ovu pošalicu.

Nomen est omen?

Gledajući seriju, možda ste već primijetili da Saul Goodman nije pravo ime lika kojeg tumači fantastični glumac i komičar Bob Odenkirk. Naime, ime Jimmy McGill nije imalo židovski prizvuk (koji je navodno u odvjetničkim krugovima Albuquerquea imperativ), pa je tako Jimmy sebi dao ime Saul Goodman, koje je nastalo iz homonima “Yeah. ‘S’all good, man”.

Kako je Bob Odenkirk izvrstan komičar, nije čudno što su scenaristi originalno zamislili seriju kao 30-minutni sitcom. No, kako su radili na karakterizaciji likova shvatili su da je bolje da napišu dramu. Možemo zahvaliti nebesima što se ipak nisu odlučili za tradicionalnu formu komedije, jer bi u takvom slučaju Better Call Saul bila bi potpuno drugačija serija.

Snimanje iz wc školjke

Dramska serija Better Call Saul vizualno je vrlo primamljiva. Snimana je najnovijom tehnologijom, 4K kamerama, što je seriji dalo vizualno moderniji izgled, iako se serija vremenski odvija prije serije Breaking Bad. Obje su serije obrađene u postprodukciji tako da razlika u vizualnom identitetu između njih i nije toliko očita. Zanimljivo je i kako su neke scene snimane iz vrlo opskurnih mjesta na kojima je kamera morala biti postavljena, poput poštanskog sandučića ili dna wc školjke. Zbog takvih scena, snimatelj Arthur Albert morao je koristiti izuzetno malenu 4K kameru.

Važno je istaknuti kako ne morate unaprijed pogledati seriju Breaking Bad kako biste uživali u popularnoj seriji Better Call Saul. Glumac Bob Odenkirk i sam je rekao: „Ako znate Saula, puno ćete se smijati i neke stvari o liku će vam biti jasne od samog početka. No sigurno možete gledati Better Call Saul, a da niste gledali Breaking Bad. Upoznat ćete se s novim likom i s puno slojeva koje nitko prije nije vidio.“

Treba li zvati Saula?

Druga sezona završava tako da nam ostavlja veliki upitnik nad glavom – što će biti s Jimmyjevog budućnosti kao odvjetnikom?

Na kanalu AMC Hrvatska u vikend maratonu 14. i 15. listopada prikazivat će se cijela treća sezone Better Call Saula, u kojoj uz Boba Odenkirka gledamo i Giancarla Esposita. Njega također dobro poznajemo iz serije Breaking Bad, gdje je glumio dilera i biznismena Gustava Fringa.

Osim Gusa i braće McGill, u trećoj sezoni pojavljuje se šira paleta likova, poput Tucoa (Raymond Cruz), Hectora (Mark Margolis), Kena (Kyle Bornheimer), Krazy-8-a (Max Arciniega), Lawsona (Jim Beaver) i braće Salamanca (Daniel i Luis Moncada).

Pratite zgode Jimmyja i Chucka i zabavite se uz vikend maraton treće sezone Better Call Saul na kanalu AMC Hrvatska!

Komentiraj

Komentara