Bitka zlih titana: Frank Underwood protiv… svih

U jednom kutu ringa – Frank Underwood, smutljivac, mutikaša, ubojica, kandidat za američkog predsjednika u Kući od karata, čije prve tri sezone još samo malo, do 31. siječnja, možete gledati na Pickboxu. U drugom kutu – smutljivci, mutikaše, ubojice, jedan stvarni kandidat za američkog predsjednika… Pa da vidimo tko je bolji/gori u ovom meču strategija, podmetanja, laži i zlodjela.

>> Video: Frank Underwood u kineskom online shopu

Frank Underwood vs. Hannibal Lecter

Frank je prijetio i prijetnje ispunjavao, pišao po grobu, ubio psa, ubio nekoliko ljudi, okrenuo se i protiv onih koji su na njegovoj strani… A ipak, Frank nikome nije odrezao nogu i pečenu je žrtvi poslužio za večeru. S druge strane, Underwood kao političar može nanijeti neopisivu štetu golemom broju ljudi, dok g. Lecter – čisto logistički – ne izaziva tako masovnu štetu. Svejedno, Hannibal u okršaju zloće definitivno pobjeđuje.

Frank Underwood vs. Jim Moriarty

Inteligentan, arogantan, nesposoban za kajanje: opisujemo li Franka ili vječnog Sherlockova neprijatelja? Ovo su im zajedničke crte, kao i opsjednutost, s tim da je Underwood žedan moći, dok je Moriartyjev glavni cilj Holmes. Ono u čemu se razlikuju je sadistička crta. Moriarty voli odabrati žrtvu i njome se poigravati, Frank zna odabrati žrtvu i promptno je se riješiti. Profesora Moriartyja možete na Pickboxu vidjeti u Sherlockovu viktorijanskom specijalu, a ovaj ćemo dvoboj, dok nam ne stignu novi dokazi, ostaviti neriješenim.

>> Frank Underwood 2016.: Ostavit ću nasljeđe!

Frank Underwood vs. Voldemort

Hm, da vidimo… Oni koji su proučili Harryja Pottera od početka do kraja znaju da konačni Voldemortov uspon na vlast nije ni čarobnjačkoj ni bezjačkoj zajednici donio ama baš ništa dobro. U Franku se još nazire pokoji trag ljudske pristojnosti, odnosno planova da jednom kad se dokopa vlasti i napravi nešto dobro za širu zajednicu. Posve je drugo pitanje hoće li pri tim planovima i ostati. Tu je zasad Voldemort u prednosti.
No, koliko god bio gadan, Voldemort nikad nije krio svoj “rasizam” spram bezjaka ili sklonost crnoj magiji. Frank laže i pretvara se kako stigne. Pa ova runda ide njemu.
Recimo da je zasad neriješeno.

Frank Underwood vs. Walter White/Heisenberg

Odmah ćemo predati pobjedu Franku. Evo zašto: ma koliko smo se gadosti nagledali od Waltera u pet sezona Breaking Bada, njegovi motivi za silazak u pakao barem su u početku – a i na samom kraju – bili časni. Da, čak nas ni činjenica da je ubio dječaka kako bi se riješio Gusa Fringa neće navesti da se predomislimo. Frank je pak motiviran samo vlastitim častohlepljem i, kao što smo već spominjali, može izazvati nebrojene žrtve. Motive i (zlo)djela Waltera Whitea možete provjeriti na Pickboxu. Usporedite njih dvojicu pa ćete vidjeti da smo u pravu.

>> Kuća od karata 4: Amerika zaslužuje Franka (VIDEO)

Frank Underwood vs. Donald Trump

Ovdje ćemo pobjedu odmah predati Trumpu. Prvo, stvaran je, što znači da se njegovih nedjela treba ozbiljno bojati. Drugo, rasist je, što je grijeh koji još ne možemo pripisati Franku. Treće, njegova poslovanja bilježe nekoliko bankrota, dok Frank barem zasad još stvara radna mjesta. Četvrto, Trump se ne može ni približiti Frankovoj odjevnoj uglađenosti i normalnoj frizuri. I tako dalje, i tako redom…

Frank Underwood vs. Selina Meyer

Nadolazeće sezone Kuće od karata i Potpredsjednice pokazat će nam jesu li Frank i Selina u stanju zadržati svoja predsjednička mjesta (pri čemu naziv serije Potpredsjednica gubi smisao, ali to sad nema veze). Ako uspiju, Frank će to svog mjesta dospjeti novim bravurama u manipuliranju, dok će Selina u Ovalnom uredu sjediti jer je pogriješila vrata. Ili zbog neke druge glupe zabune. Ma koliko posjedovali sličnu količinu ambicije, jasno je da Selina teško gubi u bitci s pravim zlikovcem.

>> Kuća od karata 4: Prvi teaser, poster, datum premijere

Frank Underwood vs. Palpatine

Frank treba još puno žganaca popapati da bi dostigao Imperatora. A i ne bi mu bilo loše da nauči pokoju od negdašnjeg senatora. Umjesto izravnog inzistiranja da se svi pokore njegovoj volji, malo više utvaranja da je drag i blagonaklon gospodin sigurno bi mu donijelo i bolje rezultate. Mračna strana Sile ovdje bez problema pobjeđuje.

Frank Underwood vs. Petyr Baelish

Što bi bilo da preselimo Franka Underwooda u Westeros, gdje nema kočnica demokracije i oka javnosti? Bi li počeo pogubljivati svoje neprijatelje poput Lannistera, Boltona i drugih westeroskih lordova? Ili bi nastavio djelovati i u sjeni, pri čemu bi ga bilo lakše odmjeriti prema Littlefingeru? Sve nam se čini da bi se Baelish bolje snašao u Washingtonu nego Frank u Kraljevu grudobranu. Jer, dok obojica znaju trikove manipulacije, Petyr, čini nam se, preferira boravak u sjeni, dok je Frank itekako gladan javnog priznanja. Što znači da bi prije ili kasnije Baelish njime pomeo pod. Ili mu otrovao rebarca. Petyr pobjeđuje.

>> Koja serija najviše odgovara tvom tipu ličnosti

Frank Underwood vs. Ferris Bueller

Postoji teorija kako je Frank Underwood zapravo odrasli Ferris Bueller. Imena im počinju na F. Ferris kojeg smo gledali u 1980-ima taman je sada star kao Frank u 2010-ima. Obojica se uporno obraćaju kameri. Obojica imaju socipatske tendencije. Obojica znaju izmanipulirati druge da rade u njihovu korist. U tom slučaju neriješeno, jer nije u redu da se čovjek tuče protiv samog sebe.

Frank Underwood vs. Francis Urquhart

Sve što zna Frank Underwood je naučio od majstora zanata i svog “izvornika” Francisa Urquharta. Ne vjerujete? Franku su ubojstva zadnji izlaz, Francis ubija kako stigne. Frank ima neke dosta humane političke ideje, Francis bi sve uskratio penzionerima i beskućnike stavio izvan zakona. To su samo neke razlike, ostalo u originalnoj BBC-jevoj Kući od karata možete provjeriti na Pickboxu. Stara garda pobjeđuje.

>> Neobični filmski i serijski kompanjoni

francis

Frank Underwood vs. Niccolo Machiavelli

Nema sumnje da se Frank drži starog makijavelijanskog načela “cilja opravdava sredstva”. I nema sumnje da Frank prati naputke iz slavnog Machiavellijeva Vladara o beskrupuloznosti i nemoralu politike, zbog koje je normalno i da strada pokoji nevin čovjek. Machiavelli, međutim, svoje teorije baš i nije proveo u djela, bar ne ove drastičnije, pa je ovdje učenik daleko nadmašio učitelja.

Frank Underwood vs. Vladimir Putin

Frank i Vladimir su, rekli bismo, prilično izjednačeni po ambiciji i sklonosti ka prikazivanju u javnosti, prema vlastitim uvjetima, naravno. Putin je stavio prepreku na put Underwoodu kad je Rusija zabranila da se scene Kuće od karata snimaju u Ujedinjenim narodima. Putin u biografiji ima i stavku “KGB operativac”: za te njegove špijunske godine smatra se da su bile prilično nezanimljive, no tko to može dokazati? Ruski šef ogledao se s tigrovima, a i dokazao se kao vođa s kojim nema šale. Stavit ćemo neriješeno.

>> Četvrtoj sezoni Kuće od karata pridružit će se i Neve Campbell

Frank Underwood vs. Claire Underwood

S obzirom na to što je sve prošla s Frankom, i što sve zna o svom mužiću, bilo bi vrlo logično i pametno da Underwood svoju dragu drži što bliže sebi. No, kao što su vidjeli svi oni koji su gledali Kuću od karata do kraja treće sezone, Claire je odšetala, a s njom i neviđen potencijal za uništavanje Frankove karijere. Doduše, možemo reći da on jednako tako može nju uništiti – ni gđa Underwood nije bez putra (i to jako debelo namazanog) na glavi. Uoči četvrte sezone u pravoj smo pat-poziciji. Neriješeno.

Komentiraj

Komentara