Borba oko prava za Hobbita i tužba od 80 milijuna $ konačno je završila

Petogodišnja Hobbitska pravna borba o desetljećima starim ugovorima i novima eksploatacijama konačno je privedena svome kraju. Nakon 5 godina u sudnici, Warner Bros. i nasljednici prava autora J.R.R. Tolkiena objavili su kako su došli do riješenja tužbe oko digitalne eksploatacije Hobbita i Gospodara prstenova.

>> Iza kulisa – slike sa setova 20 kultnih filmova

Povreda autorskih prava

The Tolkien Estate i izdavač knjige HarperCollins podnjeli su tužbu 80 milijuna dolara 2012. godine, u kojem optužuju Warner Bros., odnosno Saul Zaentz Co., koji polažu prava na Hobbita, da su prekršili autorska prava i povrijedili ugovor tako što su nadišli svoj autoritet. Tvrdili su kako desetljećima stari ugovor dopušta studiju da stvori samo “stvarnu” robu koja se temelji na knjigama, a umjesto toga oni su digitalno eksploatirali ta prava. Warner Bros. je pak iznio suprotne tvrdnje, smatraju kako su digitalne ekspolatacije sadržaja uobičajene i unutar njihovih prava.

>> Pregled svih Marvelovih filmova i serija koje stižu u 2017. godini

Zajednički jezik nositelja prava za Hobbita i Gospodara prstenova 

Suprotstavljene su stranke ipak uspjele pronaći zajednički jezik i riješiti spor. Detalji nisu poznati, no vrlo je moguće kako će raditi zajedno već na idućem projektu – igrici Middle-earth: Shadow of War.

>> 9 najveličanstvenijih fikcionalnih dvoraca

U izjavi za THR, glasnogovornik Warner Bros.-a rekao je kako su “obje stranke zadovoljne što se spor riješio i  svi se vesele zajedničkom radu u budućnosti.”

Komentiraj

Komentara