Cannes 2017: Prestižni filmski festival napokon otvara vrata svijetu serija

Činjenicu da serije postaju sve relevantniji pop-kulturni fenomeni s jedne, te značajna umjetnička djela s druge strane, ne mogu zanemariti ni prestižni festivali i institucije koje su prvenstveno orijentirane prema promociji i valorizaciji filmske umjetničke forme. Tako će i veliki Cannes ove godine “zagaziti” u serijski svijet. “Cannes je laboratorij… čak i TV serije danas koriste klasičnu umjetnost kinematografije“, izjavio je umjetnički direktor filmskog festivala u Cannesu, Thierry Frémaux. Na taj je način i službeno najavio ozbiljniju zastupljenost serija na ovoj prestižnoj i dugovječnoj manifestaciji impozantne tradicije i kulturne vrijednosti. Iako je sam Frémaux poznat po tome što osobno ne preferira serije, ovogodišnje izdanje Cannesa će po prvi puta u svojoj sedamdesetogodišnjoj povijesti ugostiti dvije serije, koje će na Azurnoj obali imati svoju promociju.

>> 8 NAJKONTROVERZNIJIH FILMOVA KOJI SU SE PRIKAZIVALI U CANNESU

Thierry Frémaux – umjetnički direktor festivala

Riječ je o serijama Top of the LakeTwin Peaks. Serija Jane Campion će na Cannesu imati promociju druge sezone, koja bi trebala biti prikazana u cjelosti, dok će legendarna serija Davida Lyncha imati dvosatnu premijeru tijekom koje će biti prikazane prve dvije epizode revivala ove kultne sage. Ipak, valja naglasiti kako izbor ovih dviju serija nije baš sasvim slučajan. Naime, i Campion i Lynch nagrađeni su Cannesovom Zlatnom palmom. Campion je nagrađena 1993. godine za film The Piano, a do dan danas ostaje jedina žena koja je osvojila najznačajniju nagradu festivala. Lynch je Zlatnu palmu dobio 1990. godine za film Wild at Heart. Uz to, Lynch i Campion odabrani su jer, kako kaže umjetnički direktor, predstavljaju umjetnike koji eksperimentiraju i pokušavaju osmisliti nove narativne forme i tehnike stvaranja filmsko-serijskog materijala.

>> 7 STVARI KOJE NISTE ZNALI, A MORATE ZNATI O TWIN PEAKSU

Prestižni povratak Dalea Coopera na ovogodišnjem Cannesu

Dakle, iako se Cannes polako otvara serijama, to čini imajući na umu poveznicu redatelja sa samim festivalom. Bez obzira na to, zastupljenost ovih dviju serija na najznačajnijem filmskom festivalu na svijetu predstavlja točku prekretnice u odnosu filma i serija. Ostali veliki festivali filma diljem svijeta, poput onog u Veneciji, Torontu i Berlinu, otvorili su svoja vrata serijama još prije nekoliko godina. Cannes je bio posljednja čvrsta “filmska utvrda” koja je, izgleda, ipak popustila pred dominantnim trendovima. Frémaux je to pojasnio ovako:

Film ostaje jedinstvena umjenost i mi to želimo naglašavati, iako imamo otvorene oči i pratimo sve ono što se dešava u svijetu i što okružuje film. A taj je svijet sve više i više svijet TV serija i virtualne stvarnosti […], otvoreni smo, znatiželjni.

Jane Campion – jedina žena nagrađena Zlatnom palmom

Ovogodišnji se Cannes održava od 17. do 28. svibnja, a osim zastupljenosti dviju serija, bit će zastupljena i dva giganta serijske produkcije koji će ovom prilikom prezentirati vlastite filmove. Naime, Amazon i Netflix predstavit će po dva svoja filma. Dok je Amazon još i prošle godine sudjelovao na festivalu, Netflixu je ovo prvi nastup. Ulazak ovih dviju kompanija nagovještava kako bi u budućnosti na Cannesu svoje mjesto mogle pronaći i neke njihove serije. Naravno, sve će ovisiti o odlukama umjetničkog direktora i organizacijskoga tima, ali ulazak Davida Lyncha i Jane Campion – koliko god to bilo uvjetovano pozadinom samih redatelja – otvorio je vrata Azurne obale i indirektno priznao značaj serijske forme. U međuvremenu, gradonačelnik Cannesa najavio je da pokreće međunarodni festival serija po uzoru na filmski festival. Dakle, što god o serijama mislio umjetnički direktor Frémaux, u Cannesu se itekako razmišlja o valorizaciji serijske forme koja bi u skoroj budućnosti mogla dobiti i više prostora na Francuskoj rivijeri.

>> RATNI ZAROBLJENICI: IZVRSNA IZRAELSKA SERIJA PREMA KOJOJ JE NASTAO HOMELAND

Komentiraj

Komentara