Crvena kraljica: Nova serija temeljena na istinitoj priči o misterioznoj sovjetskoj manekenki

Istinita priča o najpoznatijoj i najtajanstvenijoj ruskoj manekenki

Vologda, 1953.
Zoja Koljesnikova i njezina obitelj vrlo su siromašni, no Zojina majka Darija čini sve što može kako bi Zoja dobila najosnovnije što joj treba. Jednog dana Zoja ode do starice koja proriče budućnost i staričina karta s likom kraljice koja nosi ime Regina okrene se prema njima. Tada 17-godišnja Zoja odlučni promijeniti ime u Regina te se odseli u Moskvu u potrazi za boljim životom.

Biografska je to serija Krasnaya Koroleva (Crvena kraljica) o djevojci Regini Zbarskaji (koju tumači Ksenija Lukjančikova) snimana u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, a koju možete odmah gledati na Pickbox.tvTo je priča o jednoj od najpoznatijih, ali i najtajanstvenijih sovjetskih manekenki o čijem uzbudljivom životu kruže razne teorije: od toga da je bila povezana s KGB-om pa sve do nerazjašnjenih okolnosti njezine smrti.

>> Uzbudljiva jesen na Pickboxu: ruska serija Crvena kraljica, izraelska serija When Heroes Fly, nove epizode Get Shorty…

Najljepše oružje Kremlja

U vrijeme Sovjetskog Saveza biti profesionalni model bilo je misteriozno i nedostižno zanimanje, primjerice, poput astronauta. Manekenke su tada bile popularnije od filmskih zvijezda, no gdje su te djevojke radile i živjele – obavijeno je velom tajne koja se počela otkrivati nakon raspada SSSR-a. Navodno, iza kulisa, život modela nije bio tako glamurozan.
Djevojke su radile i po 12 sati na dan u kabinama za isprobavanje odijela, na pisti Savezne modne kuće, a dobivale su svega 76 rubalja na mjesec (1960-ih), što bi danas bilo oko 150 dolara. Djevojke su morale od svoga novca kupovati i cipele i kozmetiku za modne revije.

Iako je sanjala da će postati glumica, Regina je upisala Ekonomski fakultet te je pokušavala ući na modne revije i elitne zabave u Moskvi. Na jednoj od tih revija upoznala je dizajnericu Veru Aralovu koja ju je pozvala na casting… I tako je sve počelo. Otputovala je u Pariz prezentirati rusku modu te su je nazvali „najljepšim oružjem Kremlja“. Svojom europskom ljepotom začarala je javnost pa su je prozvali ruskom Sophijom Loren. U to vrijeme Regina upoznaje moskovskog umjetnika i „playboya“ Leva Zbarskog te sanja o velikoj sretnoj obitelji i djeci. No, nažalost, Lev nije imao istu viziju kao ona pa Regina pada u depresiju.

Glamur i bijeda

Kako vam ne bismo baš sve otkrili, ova zanimljiva i intrigantna serija o svijetu mode u Sovjetskom Savezu prepuna je tajni, intriga, glamura, ali i bijede i izdaje. Regina je, osim burnog poslovnog života, proživljavala prave drame i u intimnom životu. Redale su se neuspjele veze i ljubavi zbog kojih je pila tablete te navodno pokušala počiniti samoubojstvo. 1970-ih godina započela je vezu s jednim jugoslavenskim novinarom koji je nakon njihove veze u Njemačkoj objavio polupornografsku knjigu „Sto noći s Reginom Zbarskajom“. No ni ime novinara  ni lokacija knjige nisu do danas poznati, stoga to ipak stavlja upitnik nad cijelu priču.

Više od tisuću kostima šivano je za potrebe serije, čak 160 za glavnu glumicu za koju redateljica Alena Semenova kaže da ju je dugo tražila. „Imali smo potragu po cijeloj zemlji kako bi pronašli glumicu s pravom artikulacijom, dikcijom i tonalitetom. Otišli smo i u Francusku, pogledali sve natjecateljice za Miss svijeta i za Miss Rusije, sve modele i balerine. Bili smo očajni jer nas nijedna kandidatkinja nije u potpunosti zadovoljila.“

Sve dok nisu upoznali 21-godišnju debitanticu Kseniju Lukjančikovu na koju je redatelj slučajno naišao u hodniku lokalne kazališne škole u Sankt-Peterburgu. Osim što je fizički podsjećala na Reginu, činjenica da je debitantica činila ju je autentičnijom i publika ju je zavoljela.

Svih 12 epizoda serije Krasnaya Koroleva (Crvena kraljica) gledajte na online video streaming usluzi Pickbox.tv, koju možete u mjesec dana isprobati besplatno.

>> Let heroja (When Heroes Fly): Najbolja serija na festivalu u Cannesu dolazi na Pickbox

Komentiraj

Komentara