The Fresh Prince of Bel-Air/NBC

Devedesete su bile godine: 10 sitcoma koji su nam obilježili djetinjstvo

Pjevao je Marjan Ban da su osamdesete bile godine, ali mi tvrdimo da su to ipak devedesete. Popularan zbog svoje minutaže, sitcom je kratka humoristična serija koja sve svoje glavne likove vrti u istom okolišu, često ograničenom na jedno kućanstvo. Kako se često radi o rasponu od 20 do 30 minuta, savršeni su za neku pauzu od rada, učenja ili naprosto života. Izdvojili smo nama omiljenih deset sitcomova koji su obilježili devedesete.

10. Sam svoj majstor/Home Improvement (1991. – 1999.)

Serija prati Tima Taylora, njegovu obitelj i susjeda s kojim Tim usputno vodi televizijsku seriju o popravcima u kući. Naravno, to više izgleda kao nered, ali se na kraju sve po dobrom, starom, američkom običaju privede sretnom kraju. Serija se prikazivala od 1991. do 1999. godine.

9. Frasier (1993. – 2004.)

Ovaj sitcom smješten je u Seattleu, a u prvi plan stavlja Frasiera Cranea, radijskog prihijatra sa ludim prijateljima. Serija je zamišljena kao nastavak popularne serije Cheers, u čemu je definitivno uspjela jer se trenutno nalazi prvi vrhu najuspješnijih spin-offova u povijesti serija. Jedan od zanimljivih likova je i Niles Crane, Frasierov mlađi i uglađeniji brat koji se zaprepasti na sve i svašta. Serija se prikazivala od 1993. do 2004. godine.

8. Roseanne (1988. – 1997.)

Debela osoba u glavnoj ulozi? Ne, dvije debele osobe u glavnoj ulozi? Bili su to komentari na početku prikazivanja ovog američkog sitcoma. Uskoro su se razmahali kada su gledatelji shvatili kako ovaj obiteljski kaos koji se vrti oko Roseanne i njenih bližnjih opisuje i njihov život. Tako su gledatelji prihvatili ove simpatične likove. Serija se prikazivala od 1988. do 1997. godine.

>> Roseanne i Dan – najbolji TV par osamdesetih

7. Puna kuća/Full house (1987. – 1995.)

Priča ide ovako: uslijed smrti svoje žene, otac odluči uz pomoć svojih rođaka odgajati svoje kćeri. Ako vam nekako zvoni naziv, a niste ni primirisali prije nekoliko godina RTL-u, to je serija u kojoj su se sestre Olsen proslavile i raznježile Ameriku. Ako ste djevojka, vjerojatno ste seriju pratili zbog Johna Stamosa… Zapravo, kad razmislimo, ova serija ima sve. Dajemo joj punopravno članstvo na listi. Serija se prikazivala od 1987. do 1995. godine.

6. Treći kamenčić od sunca/3rd Rock From the Sun (1996. – 2001.)

Otkrit ćemo vam napokon tu tajnu – treći kamenčić od sunca je zapravo planet Zemlja. Sada kada smo vam raznijeli glavu, možemo se fokusirati na to zašto je ovo jedan od najboljih sitcomova 90-ih. Kao prvo, koncept je različit jer se i uklapa i ne uklapa u sve ove tradicionalne obiteljske sitcome. Radi se o obitelji izvanzemaljaca koji preuzimaju ljudsko obličje i pokušavaju se uklopiti u ovaj svijet usputno se čudeći svemu na što naiđu. Uključujući ljudskim biološkim potrebama. Odlična zabavna serija koja se prikazivala od 1996. do 2001. godine.

5. Bračne vode/Married With Children (1987. – 1997.)

Svi ponekad zaborave da naslovnu pjesmu pjeva Frank Sinatra ili se toliko uvukla kroz uši da u nevjerici prihvaćaju taj podatak. Serija apsolutno pristaje današnjoj kriznoj situaciji gdje se obitelj trudi koliko može da zaradi, ali nekako ne ide i sve vodi u ponor. Klinci nemaju razumijevanja, muž nije zadovoljan ženom… Makar nemamo ništa protiv Peggy. Jedino ne bi voljeli raditi u prodavaonici obuće. Serija se prikazivala od 1987. do 1997. godine.

4. Lude sedamdesete/That 70’s Show (1998. – 2006.)

Nastala krajem devesetih, zbog načina snimanja i glume smo se ipak odlučili uvrstiti ju na listu. Ne samo zbog toga, nego i zato jer je to apsolutno savršena serija koja opisuje mladenački život. Mogli bismo reći da su to Prijatelji na drugačiji, neozbiljniji način. Bila je to odskočna daska za Milu Kunis i Ashtona Kutchera, a bez frke je prikazala neke stvari kakve zbilja jesu i to sve smješteno u 70-e. Serija se prikazivala od 1998. do 2006. godine.

3. Princ iz Bel-Aira/The Fresh Prince of Bel-Air (1990. – 1996.)

Ako ste gledali ovu poznatu seriju koja je lansirala Willa Smitha u vrhove, onda znate i sve riječi pjesama (ili barem mislite da znate). Šašavog formata, sitcom nudi uvid u još jednu obitelj koja ima novaca, ali njeguje one krotke i ponizne vrijednosti zamaskirane u moto „zaradi sam“. Iako je stalno na reprizama određenih televizijskih kuća, čini se da se još nitko nije zasitio fora. Apsolutni hit je i odjeća koju nose glumci, a prikazuje najbolje od 90-ih. Serija se prikazivala od 1990. do 1996. godine.

2. Seinfeld (1989. – 1998.)

Od Seinfelda, preko Seinfelda za druge ljude, ukratko bi se moglo opisati ovu seriju koja je dosada pokupila mnoge epitete i nagrade, poput najbolje napisane serije pa čak i najboljom serijom svih vremena. Jerry Seinfeld se sa Jerryjem Davidom dosjetio kako bi bilo super staviti sebe u seriju i izmisliti fiktivni život koji se vrti oko najboljeg prijatelja, bivše cure i susjeda. Mogli bismo reći da je ova serija oličenje života nakon završetka studiranja (ili nakon kraja serije s prvog mjesta ove liste). Serija se prikazivala od 1989. do 1998. godine, a nedavno je objavljeno kako će se Seinfeld vratiti.

1. Prijatelji/Friends (1994. – 2004.)

Kultna serija koja nikada ne odlazi u zaborav, a prikazuje razne anegdote šest najboljih prijatelja. Publika i glumci su zajednički odrasli uz ovu seriju, a tada relativno nepoznatim osobama je ovo bila odskočna glazba za građenje karijere. Za razliku od ostalih serija, ova uzdiže pojam prijateljstva i daje zasigurno vrijedne životne lekcije. Serija se prikazivala od 1994. do 2004. godine.

>> 7 sitkoma koji su dostojna zamjena Prijateljima

Leona Slatković Harčević

Komentiraj

Komentara