Disneyjeve princeze: 6 vječnih arhetipova (a u jedan sigurno spadaš i ti)

Da odmah otklonimo jednu sumnju: princeze su super. Volimo i princeze i Disnjeyeve crtiće, jer u njima nije važno jesu li princeze plave krvi. Sve su žene princeze. No ipak postoje arhetipovi na kojima se temelje naši omiljeni likovi, i ti arhetipovi imaju univerzalna značenja. Bacite oko na šest vjerčnih arhetipova na kojima se temelje Disnejyeve princeze (a vrlo je moguće da u jedan od njih spadaš i ti!).

>> 7 najzgodnijih glumaca klasičnog Hollywooda

6. Snjeguljica – Arhetip brižne njegovateljice

Najbolji dan za tebe je onaj u kojem si uspješno snimila barem 20 selfija i za svaki od njih dobila minimalno 100 lajkova? Čestitamo, ti nisi princeza nego vještica koja mrzi princezu. Ako si lijepa, ali nesvjesna svoje ljepote, toliko naivna da bi od bilo koga na cesti primila jabuku i pojela ju, imaš puno prijatelja koje će te zaštititi, ali i dovoljno neprijatelja da te jednom dnevno otjeraju u očaj, ti si vjerojatno moderna Snjeguljica. Ne uzimaj jabuke od drugih ljudi, tako ti svega.

5. Esmeralda – Arhetip aktivistice

Voliš vrijeme provoditi na cesti, zapjevati i zasvirati s uličnim sviračima, a u životu pomagati nesretnicima koje život nije mazio. Ti si ležerna, draga i kad je potrebno i kada to život od tebe traži, jako hrabra. Nikada ne bi izdala svoje ideale i imaš petlju suprotstaviti se i najmoćnijim ljudima. Čestitamo djevojko, s uličnom inteligencijom i velikim srcem, ti si oličenje Disneyjeve Esmeralde iz Zvonara crkve Notre Dame i jedina bi se snašla sama u bijelom svijetu. Što će ti princ kad imaš samu sebe i frendove koji te nose na grbači?

4. Pocahontas – Arhetip spiritualne žene

Najljepši mogući dan za tebe je onaj u kojem možeš trčati poljanama, upijati sunce, skakati u rijeke i mora (na glavu, naravno), a najgori kada te netko sputava i govori ti što da radiš. Iako si odrasla u malom okruženju, svejedno si jako slobodoumna i ne poznaješ granice. Ako se zaljubiš u visokog, plavog stranca (da ti kažemo odmah da je taj vjerojatno Skandinavac), prihvati romansu i pobjegni s njim na kraj svijeta. Pa ti si Pocahontas, a Pocahontas sluša svoje srce. Snašla bi se u svijetu, ali život bi svako malo slamao tvoju hrabrost. Nikako nemoj odabrati posao u korporaciji.

3. Merida Hrabra – Arhetip sportašice

Djevojka si koju je oduvijek gušila obiteljska tradicija, društveni klišeji i svijet u kojem su mlade žene slabe i željne pažnje. Nisi grubijan od žene, ali znaš podići glas, uvaliti se u gabulu i posvađati se kad je potrebno. Iako si jedna od onih koje bi se u školi potukle s dečkima, zapravo si simpatična, dobra u srcu i nikada nikome ne bi naudila bez veze. Da draga, ti si Merida Hrabra. Ako još imaš kovrčavu narančastu kosu, ne trebamo dalje tražiti. Pametno biraj svoje bitke.

2. Alisa – Arhetip avanturistice

Nećemo reći na glas da se drogiraš, ali recimo da ti pohodi u „Zemlju čudesa“ nisu strani. Čak se zna dogoditi da ishaluciniraš da si se smanjila, prošla kroz zečju rupu i završila na jednoj ludoj zabavi s jako šašavim ljudima. Inače si draga djevojka, uvijek lijepo obučena i uredno počešljana, imaš kulturne roditelje i ponosiš se svojim finim manirama. Ovo s opijatima je samo rekreacija, ali ne bi škodilo da malo smanjiš doživljaj.

>> Da je Tim Burton crtao Disney likove, izgledali bi ovako

1. Pepeljuga – Arhetip romantičarke

Doma te tjeraju da stalno nešto čistiš i pospremaš i imaš sestre koje te maltretiraju na dnevnoj bazi i manično su ljubomorne na tvoju aristokratsku ljepotu. Dane provodiš kao dobra mala kućanica, a noćima se iskradaš na partije i tamo tražiš onoga koji bi mogao postati The one. Ti si moderna Pepeljuga koje nisu slomile nedaće života. A i drago nam je da si svjesna da su tulumi najbolji način da se zaboravi gorka svakodnevica. Opusti se, popij piće i uzvrati mig onom zgodnom dečku.

Komentiraj

Komentara