Egzorcist – jedna od najstrašnijih serija ikad? (SPOJLERI)

Prošlog je petka odrađena premijera nove serije Egzorcist (The Excorcist), a prva je epizoda mnoge ostavila bez daha. Neočekivani obrat na samome kraju prve epizode je šokirao i iznenadio mnoge gledatelje, postavio određena pitanja te diljem interneta pokrenuo rasprave o potencijalu ove serije. Je li riječ o jednoj od najstrašnijih serija ikad snimljenih, te ima li ova verzija Egzorcista ikakve veze s originalnom knjigom i filmovima?

>> SERIJA EGZORCIST DOLAZI NA FOX

Egzorcist je serija koja se bazira na priči iz istoimene knjige Williama Petera Blattyja, iz 1971. godine. Drugi je izvor istoimeni film Williama Friedkina iz 1973. godine, koji je svojom pojavom započeo pravi kult koji nadilazi okvire horor žanra. Upravo ova kombinacija postavlja pred kreatore serije veliki izazov, a kod gledateljstva velika očekivanja. Međutim, već se u prvoj epizodi može vidjeti da je producentska ekipa pripremila jednu neočekivanu priču, s obzirom da je šire gledateljstvo upoznato s tematikom egzorcizma, pogotovo u pogledu njegove ekranizacije. I sama je glumica Geena Davis izjavila da nije riječ o remakeu, već o potpuno novom projektu.

>> SYFY NARUČIO DVIJE SEZONE HORORA CHANNEL ZERO

Serija počinje u Chicagu, gdje svećenik Tomas (Alfonso Herrera) obavlja liturgijsku dužnost. Vjernica Angela Rance (Geena Davis) poziva svećenika u pomoć, zbog toga što smatra da njenu kćer Kat (Brianne Howey) opsjeda demon. Istovremeno u Meksiku, otac Marcus (Ben Daniels) izvodi ritual egzorcizma nad djetetom koje je, isto tako, opsjednuto demonom. Tomas pred svojim očima vidi Marcusovo prakticiranje egzorcizma: njihove se vizije isprepliću. Zbog toga, Tomas odlučuje odgovoriti na nova i zastrašujuća pitanja, tražeći pomoć i savjet iskusnijeg svećenika Marcusa. Tomas odlučuje otići u kuću Angele Rance, gdje ga dočekuje ono nezamislivo. Uočavajući otvor u stropu koji vodi na tavan, Tomas se uspinje i serija doživljava neočekivani i zastrašujući obrat… Je li zbilja Kat ta koja je opsjednuta demonom?

>> ZASTRAŠUJUĆE, ALI PRELIJEPE SCENE IZ HOROR FILMOVA

Jeremy Slater, jedan od izvršnih producenata i kreatora serije, izjavio je kako je u proteklih 40 godina, dakle od prve ekranizacije Egzorcista do danas, nastalo toliko materijala koji su se nadovezivali na originalu priču, da je gotovo svaka slika i svaki prizor klišejiziran. Izgubivši moć šokiranja i zastrašivanja, slike i prizori Egzorcista moraju biti nanovo promišljeni, aktualizirani i prerađeni na način da omoguće inovativne mehanizme proizvodnje horor-efekta koji bi bio dostojan suvremenog gledateljstva koje je već zasićeno dobro poznatim i stoga očekivanim momentima ove sage. No, kako za sada stvari stoje, nakon odgledane prve epizode dalo bi se pretpostaviti da je ekipa okupljena oko FOX-ova projekta upravo gore spomenuta ograničenja shvatila kao izazov, te je usmjerila svoje kreativne snage u njihovo nadilaženje.

>> I FOX HOROR SERIJU ZA UTRKU IMA

Međutim, valja priznati – prva epizoda ima određene elemente koji su koliko-toliko očekivani i izvedeni na pretpostavljeni način. Mimo tih elemenata, kreatori su u priču o egzorcizmu ipak uveli određenu dozu svježine, a neki momenti prve epizode zbilja zaslužuju pohvalu i zadovoljavaju kriterije suvremenog horora. Po pitanju finalnog obrata prve epizode, nije sporno tvrditi kako ih u tom smislu i nadmašuju. Druga epizoda izlazi večeras na FOX-u. Oni koji nisu pogledali prvu, trebali bi provjeriti o čemu se radi, pogotovo ako je riječ o ljubiteljima horora.

>> AMERIČKOJ HOROR PRIČI I ŠESTA SEZONA

Komentiraj

Komentara