Epizoda Black Mirrora postaje interaktivna umjetnička izložba

Serije su već odavno izašle iz uskih okvira TV ekrana, a široki domet kojeg neke serije imaju kada jednom izađu iz svijeta virtualnosti pokazuje uspješna britanska serija Black Mirror. Tematizirajući mnoge problematične aspekte u odnosu čovjeka i tehnologije, kroz propitivanje sadašnjih i potencijalno budućih scenarija, serija briljantnog redatelja Charliea Brookera privukla je pažnju mnogih. Tako će od lipnja ove godine jedna Brookerova epizoda u potpunosti biti izvučena iz ekrana i bit će preobražena u interaktivnu, umjetničku izložbu.

>> Black Mirror (2011) – Nacionalna himna (s01e01)

15 milijuna bodova

U Londonu se, ovog lipnja, priprema znanstveno-fantastična izložba Into the Unknown: A Journey Through Science Fiction. U sklopu ovog projekta, dio londonskog Barbican Centra poprimit će oblik epizode 15 milijuna bodova. Preciznije, ulaskom u Centar, posjetitelji će moći, odnosno morati uroniti u svijet ove epizode. Umjetnička instalacija bit će visoka oko dva metra, a ponovno će stvarati scene ove epizode koja tematizira kompleksnu, distopijsku budućnost u kojoj ljudi voze sobne bicikle kako bi zaradili ‘bodove’ kojima mogu kupovati stvari za vlastite avatare. Živeći u malim, skučenim sobicama obloženim ekranima, ljudski se život vrti upravo oko avatara, dok jedini način da izađu – pobjeda na talent showu. Kako bi na show uopće došli, moraju skupiti 15 milijuna bodova.

>> Black Mirror (2011) – 15 milijuna bodova (S01E02)

Vožnja biciklom

Riječ je o zanimljivom projektu, a uz Black Mirror, zastupljeni će biti i Zvjezdani ratovi, Alien, Jurassic Park i Interstellar, uz mnoge druge radove raznih umjetnika. U svijetu sve jačeg upliva tehnologije i cyber sfere u svakodnevni život, riječ je o zanimljivom projektu koji problematizira aktualne teme. Izložbu će se moći posjetiti od 3. lipnja do 1. rujna. Nažalost, nju će moći pogledati samo oni koji će u to vrijeme boraviti u Londonu.

>> Netflix Vista – futuristički projekt inspiriran serijom Black Mirror najavljen uznemirujućim videom

Komentiraj

Komentara