Fabled: Prepričavanje klasičnih bajki uz feministički obrat (VIDEO)

Pojedina se djela smatraju klasicima iz više razloga, a između ostalog i zato što su aktualna i relevantna za različite epohe i različite kulture. Klasične bajke u tom pogledu nisu iznimke. To pokazuje i potvrđuje Fabled, nova serija Zosie Mamet, koju pamtimo iz serija Mad Men, Parenthood i kao jednu od glavnih zvijezda HBO-ove uspješnice Girls, te njenog supruga Evana Jonigkeita. Riječ je o tzv. antologijskoj seriji (anthology series), koju čine samostalne epizode sa zasebnim pričama koje ujedinjuje tematika, stil, žanr ili sklop motiva. Fabled je antologijska serija čije epizode povezuje jedan interesantan i, za suvremeni kontekst, značajan način reinterpretiranja klasičnih bajki.

>> Tjedni pregled kratkih vijesti: Jessica Jones, Isaac Asimov, Westworld, Skandal, GoT, obnovljene serije…

Bajkama protiv nejednakosti

I muškarci i žene moraju odigrati svoju ulogu i pomoći da jednakost postane norma. Mi smo na taj način vidjeli svijet Fableda kao mogućnost da na skroman način, kroz pripovjedanje, doprinesemo tom procesu.

Riječi su kojima je Jonigkeit ukratko, za EW, definirao smjer i koncept nadolazeće serije. Mamet i Jonigkeit će, dakle, kroz medij serije i reinterpretacijom klasičnih bajki nastojati otvoriti i ”napasti” krucijalna pitanja današnjice, poput pitanja rodnih uloga i rodno uvjetovane diskriminacije, pitanja seksualnosti te pitanja različitosti. U fokusu će biti i dobna problematika, kao i pitanje rase. Jedan od ključih ciljeva je, čini se, kritika patrijarhalnih normi koje oblikuju klasične bajke kroz njihovo obrtanje, propitivanje i rušenje.

Prva epizoda, koja će premijerno biti prikazana krajem ovog mjeseca na Tribecca Film Festivalu, donosi susret Alise i Dorothy, koje su iz svjetova Alise u zemlji čudesa i Čarobnjaka iz Oza prebačene u suvremeni društveni kontekst. Kako trailer sugerira, obje su djevojke trenutno u jednoj nepoznatoj instituciji, gdje prolaze kroz program rehabilitacije zbog, najvjerojatnije, mentalnih problema. Na prvi se pogled ova serija čini kao jako zanimljiv pristup svima već poznatim pričama, a teme koje Mamet i Jonigkeit na ovaj način otvaraju zahtijevat će i trenutak refleksije od strane publike. Fabled tako nastavlja pozitivan trend društveno angažiranih serijskih naslova koji se laganim tempom širi i zahvaća različita pitanja i socijalne problematike. Seriju producira Refinery29, koji bi izlazak ove serije trebao definirati nakon festivalske premijere.

>> Piknik na Hanging Rocku: Natalie Dormer u impresivnoj serijskoj adaptaciji filmskog i književnog klasika (VIDEO)

Komentiraj

Komentara